Спор за родителски права и убийство: Нужна ли е промяна на законодателството?

Мъжете по-рядко подават сигнали, че са жертви на насилие
24 яну 2024 18:00, Анисия Иванова
28

Увеличават се случаите на насилие с фатален край. Спор за родителски права и психически тормоз стоят в основата на убийството на Пейо Пеев. Съпругата му и майка ѝ са обвинени за смъртта му. На този етап съдът остави тъщата на убития в затвора, а неговата съпруга пусна под домашен арест.

"Проблемът не е в спора за родителските права, не е и в споделеното родителство, а в това, че законът определя за баща на детето съпруга на майката. Проблем ли е споделеното родителство - ВКС има решение по този въпрос - допустимо е при постигане на споразумение, в останалите случаи родителските права се на единия родител, който отговаря за здравеопазването, образованието на детето", заяви адвокатът по семейно право Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че ако се създаде възможност съдът да определя споделено родителство, това ще доведе до повече проблеми.

"Фактът, че се е стигнало до съд за родителски права, означава, че съвместно няма как да ги упражняваме. След като не могат да се разберат, е проблем съдът да постановява споделено родителство. В случая майката вече е в брак. Бащата разполага с процедура за бащинство, законът му дава тази възможност. Проблемът не е в процедурата по бащинство, проблемът е в начина на комуникация между страните - съпрузи, съжителстващи на съпружески начала и наличието на трето лице", допълни адвокат Аврамова.

Психотерапевтът Ники Марков подчерта, че в конкретния случай с убийството на Пейо има много фактори, които трябва да се вземат под внимание.

"Добре е да погледнем назад в историята с произхода на семейството. Много е характерно за хората в политическия свят да имат обигран подход към репутацията, която градят. Двете жени имат политически бекграунд и за тях е важно "да не показват кирливите си ризи". За тях това е професия, дали умишлено, или им се отдава, това не е учудващо", заяви психотерапевтът.

И двамата коментираха, че мъжете по-рядко подават сигнали, че са жертви на насилие. Марков посочи, че те са по-често жертва на психически тормоз.

"Това е почти недоказуемо. Ако един мъж е подложен на психически тормоз, означава втори път да се подложи на удар срещу собствената си репутация и психика, ако признае. Жените използват различни механизми за оказване на влияние - ограничаване на виждането на детето, любов, заплахи за отнемането им. Играе се със страха какво тя има възможност да отнеме. Ако мъжът не си отстоява позициите и не е наясно с възможностите, които има, има опасност да изпадне в немилост", разясни Ники Марков пред Bulgaria ON AIR.

Райна Аврамова добави, че мъжете рядко се обръщат към съда за незабавна защита и ограничителна заповед.

"Мъжете в представите са стожери за семейството и държат да не бъдат възприемани като слаби. Не е вярно, че заповедите за незабавна защита се издават бавно, това става за 24 часа. Имаме дежурни съдии и съм получила такава заповед при заплахи чрез Viber съобщения по Коледа. Когато има обосновани съмнения, че животът, здравето на жертвата е в опасност, съдът ги издава. Само на база на декларации не ги издава, те се използват после по делата за родителски права, което не прави чест на лицата, които го правят", каза още адвокатът по семейно право.

За конкретния случай с убийството на Пейо тя добави, че майката, която е под домашен арест, може да се грижи за двете си деца, освен ако социалните служби не бъдат сезирани или не се семосезират да извършат проверка. "Ако социалните преценят, че децата са поставени в риск, те могат да сезират съда за настаняването им извън семейството, първо при близки и роднини. Има механизми интересът им да е защитен, стига всички по веригата да имат отношение по случая".

Психотерапевтът от своя страна уточни, че много важен е начинът, по който децата ще разберат за случилото се в семейството им, за да не бъдат допълнително травмирани. Той призова хората да се вглеждат в миналото на околните, като най-добра превенция и да се търсят "червени лампи".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Какво можеш да очакваш от едни БСП номенклатурачици? Тези жени са свикнали с насилието, с налагането...Те не могат да се разбират с хората,пълни са с претенции и егоизъм..Ако малкото дете има спорно бащинство те са предпочели да убият човека пред едно ДНК изследване, което би уронило тяхната публична личност, значи..Това е типично възпитание, отношение към света на БСП номенклатурата, според мен и аз не разбирам как тези хора още се подвизават по политически и държавни постове. БСП и СИЕ ВЪН
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая жена би могла да стори всичко, даже и на децата. Не разбирам как така е пусната, за да ги гледа, а пък те са взети и настанени не знам си къде? Мястото и е в ареста.
25
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Много ми е чудно как "съдът е преценил", че убийцата на бащата на децата може да се грижи за тях?!!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Масово явление е, че жените отмъщават чрез децата на мъжа. Защо, защото закона им го позволява. Страда мъжа, страдат и децата. Всички закони, конвенции и т.н. защитава жената, без оглед на това, какво представлява тя. В съда никой не те пита, каква е майката, съдът казва - тя е майка и край. Стойността на бащата е тотално обезценена. Той няма стойност, дори когато плаща за нуждите на детето, защото е задължен. Безобразията са фрапантни и трябва да се сложи край!
23
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 3 месеца
Не в затвора, трябва да се затрие целият им род! И децата им носят тези гени!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте една снимка на дъpтuя бypcyk дето е в ареста,да видим на какво мяза. Тези целият род трябва да са в затвора.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе 20, ти не схващаш ли, че на жените толкова много права им се дадоха, че те могат да колят и бесят без абсолютно никакви последствия? Че даже и техни защитници феминисктки си имат!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи, на нормален човек, като му почине близък, дълго не може да се отърве от мисли, че не е направил всичко за тоя човек, че някога някак го обидил, че нещо не му казал и какво ли не. Представям си да умъртвиш човек, който е баща на детето ти, как се живее по-нататък? Ама, те тия двете няма как да са нормални, нормалните хора мислят за последствията.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18: Млък бе! Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира и да защитаваме САМО жените от насилие. Мъжете и да ги убиваме - наказание няма!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво излиза, че Истанбулската конвенция не ни е достатъчна, така ли? ПП се дистанцираха от деянията на тази тяхна единица - така и трябва, но всеки ще се досети, че няма как да не се отрекат напълно от нея. Едно не отричат - била е на събранията им. От което какво следва - че също като тях е защитавала ИК, защото тук опира до нещо фундаментално в политиката им. И после...какво следва, че те създават закони, които да не важат за тях и налагат неща, в които не вярват. Лицемерието е убиецът.
17
5
 
4
 
! Отговори
Урсула Ф. Л. преди 3 месеца
Политиката на ЕС ще е ориентирана към жената! Жените трябва да имат привилегии и повече права от мъжете! Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира от всички държави в ЕС! Жените трябва да са господстващи, защото те никога не злоупотребяват с тази власт да са жени!!!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А представете си сега да й дадат децата да ги отглежда и по някое време тя да реши, че някое от децата не я кефи, не е перспективно и й пречи на кариерата? Ще го черпи с какао и чао. Тя така си е научена. Кво правим тогава, кой ще носи отговорност, че не са взети превантивни мерки?
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП драмите са като вселената
14
2
 
15
 
! Отговори
Те ти,буля,феминизъм преди 3 месеца
В българското законодателство мъжът като съпруг и родител е принципно и силно ощетен в полза на жената. Ето ви чиста проба ПОЛОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ !
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Па да, що да не си ги гледа и възпитава? То като се замислиш, в обществото има нужда от всякакви хора, включително и наемни убийци. Тя може да им даде добри основи в тази професия. Европейски ценности.
12
2
 
3
 
! Отговори
Психолог до 2 преди 3 месеца
Причината е, че СЪДЪТ ОЩЕ НЕ СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗА РОДИТЕЛСТВОТО СЪДЪТ ТРЯБВА ДА РЕЩИ ВЪЗ ОСНОВА НА ДНК ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЙ Е БАЩАТА И ЧИИ СА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ЖЕНАТА Е В БРАК С ДРУГ!!!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще крякате до 3 години макс и ще забравите като за Цветков това сте си вие Българите, не че аз не съм ;)
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разследването приключи ли?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ! Промените са въпрос на време, а дотогава колко деца ще загубим ?????