Полярни мнения за демонтажа на МОЧА в страната, в София повечето подкрепят

Какви са настроенията на българите относно "еднодневните" теми?
25 яну 2024 17:00, Нели Христова
475
Полярни мнения за демонтажа на МОЧА в страната, в София повечето подкрепят
Снимка: БГНЕС

Частичността за Шенген се приема от българите без враждебност, но приемането в пълен вариант наистина би било прието и като сериозен успех – ако обаче властта успее да отдели от образ на Шенген насложения образ на миграцията, който създава видими страхове. В битките за символи, памет и история идеите и действията, идващи от властта пък срещат засега съпротива и дори открито негативни реакции. Част от дискусиите по тази тема пък не са успели да се превърнат в обществено мнение и са останали единствено във фаза на обществен инстинкт.

Това са част от изводите от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", част от независимата изследователска програма на агенцията, проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода "лице в лице" с таблети.

Приемането на България в Шенген по въздух и вода носи реална полза на България, казват 30,3% от пълнолетните българи. Не носи нито полза, нито вреда на България, смятат 38,7%, а 14,5% смятат, че носи реална вреда на България. Останалите не могат да преценят. Така мненията са по-скоро неутрални и дори по-скоро добронамерени, отколкото враждебни. Враждебността идва главно от опозицията, а безразличието личи най-вече при дистанцираните от политиката. Закономерно, привържениците на властта са положително оценяващи. И все пак, изпъкването на „нито полза, нито вреда" едва ли е най-добрият атестат.

Далеч по-добре се оценява перспективата за пълноценно влизане в Шенген. Ще носи реална полза на България, приемат 50,6%, няма да носи нито полза, нито вреда на страната, избират 21%, а 13,7% намират потенциална реална вреда за страната ни. А тогава полезно ли е страната въобще да не влиза в Шенген? 15,3% смятат, че това ще е полезно, 29,6% не намират разлика, но все пак най-сериозен дял намира оставането ни извън Шенген за реална щета – 36,3%. Останалите се колебаят.

"Галъп интернешънъл болкан" постави респондентите в експериментална ситуация:

"Сега ще Ви помоля да помислите за Шенгенското пространство. Ако за присъединяването на България към Шенген се налага България да приеме още бежанци в страната и Вие трябва да изберете само едно от следните две кое от тях бихте избрали?" По-важно е България да се присъедини към Шенген, дори и да се налага да се приемат още бежанци в страната, казват 24,6%. По-важно е да не се налага България да приема повече бежанци, дори и това да попречи на присъединяването към Шенген, избират 56,3%. 19,1% не могат да преценят. Въпросът едва ли изчерпва палитрата на опциите, но е достатъчно красноречив за двете мнения, които се налагат у нас по темата. Хората с по-неблагоприятен жизнен хоризонт, по-висока възраст, респ. живеещи в по-малки населени места и гласуващи за опозиционни партии пр., са и по-боязливи.

Така, на този етап, оказва се, че отношението към частичното приемане не е лошо, но пълното приемане на страната ни би било наистина прието за постижение. За да се разкаже какъвто и да било успех обаче, ще е нужно да се разсейват разказите за мигрантски наплив, отчитат социолозите.

"Галъп интернешънъл болкан" се опита да изброи повечето идеи или дискусии около символи и история в отминалата 2023 г. и да провери отношението към тях. Само от началото на терена на изследването досега обаче се появиха може би още толкова теми – това само показва колко важна се е оказала тази тема. И би следвало тестването да продължи и в следващи месеци и от други институти. Възможно е някоя от зародилите се обществени дискусии да е пропусната, но едва ли може да се търси съвършена изчерпателност.

По отношение на съдбата на паметника на Съветската армия в София, например, мненията са полярни, т.е. почти равни дялове на „за" (35,7%) и „против" (40,3%) преместването, при минимален превес на „против" и сравнително малка зона на „не знам". Това е класическа полярност в страната. В София все пак съотношението е две срещу едно в полза на преместването. Навсякъде другаде обаче отношението е по-скоро негативно, като при най-високите възрасти е и подчертано отрицателно.

Това е и един от въпросите, които създават различни емоции сред различните електорати, докато останалите въпроси са по-скоро онагледяване на обществени инстинкти и инерции, а не реално политизирани теми. Не е ясно дали ще се стигне до реално преместване, нито как биха реагирали респондентите, ако въпросът беше зададен просто с премахване, а не с преместване, но видимо е, че дори и при така зададен въпрос, случилото се в София разделя страната. Или по-скоро я разделя от София.

Преместването на Народното събрание в сградата на някогашния Партиен дом в София пък е пример за обратното – отново близки дялове на мнения, но при много голяма сива зона. Дискусия в истинския смисъл на думата този път не се породи и тук засега има по-скоро объркване. 21,6% подкрепят, 26,9% не подкрепят, а цялата останала част от повече от половината пълнолетни българи не може да формира мнение.

За сравнение, друга идея, която се зароди през 2023 г. е пример за трети тип фигура на общественото мнение: автоматична подкрепа – предложението летището в София да носи името „Васил Левски". 66,9% „за" срещу 14,2% „против". Останалите се колебаят. Тестването на тази идея, лансирана в медии, показва посоката на масовото съзнание у нас и търсенето на обединителни символи, дори без да е имало особен шум около идеята.

Такъв обединителен символ явно в най-голяма степен се оказва националният флаг и въпреки дискусиите пилонът на Рожен, мненията са почти единодушни положителни – 74,3% одобряват, а 12,3% не одобряват. Останалите се колебаят. Дори и да са против начинанието, вероятно мнозина не признават.

Каква е ситуацията с прословутото хоро пред Народния театър? 54,1% го одобряват, а 14,4% – не. Едва ли обаче популярността на хорото излиза съществено от рамките на социалните медии, затова и спорно е доколко това е действително обществено мнение или става дума също за автоматизъм. В крайна сметка, явно е, че общественият инстинкт е положителен и тук, макар и не без нюанси. В самата София близо две трети одобряват, а само петнайсетина процента са директно против.

И още една софийска тема, която разбуни социалните мрежи – прословутата коледна украса на София. И тук всъщност, оказва се, сред онези, които успяват да формират мнение, надделяват положителните оценки – 40,3% положителни срещу 21,8% отрицателни. Разбира се, едва ли може да се очаква запознатост, конкретност и т.н., но е важно да се отбележи, че в самата София положителното съотношение е две към едно.

Временното затваряне на известната като Руска църква в София не се одобрява. По този въпрос София и страната отговарят синхронно. 62,7% са останали с негативно отношение към случилото се, а 12% - с позитивно. При привържениците на ГЕРБ и ПП-ДБ този дял достига и да 20%, респективно 25%, но дори и там негативното отношение е по-сериозно. Разбира се, съвсем не е ясно дали и доколко масовото съзнание е навлязло в детайлите кой всъщност носи отговорността за самото затваряне на храма за известен период.

Никак не се одобрява идеята за смяна на националния празник Трети март с Двадесет и четвърти май – 77,9% не одобряват, срещу 10,3% които одобряват. Последните са главно от поддръжниците на ДПС и донякъде ДБ, съответно с около 30% и 20% от тези две електората, но дори и при въпросните електорати около 60% са против.

В крайна сметка, оказва се, че голяма част от нашумелите в социалните медии теми за идентичност, памет и символи, които породиха сериозна полемика, по-скоро не са успели да наложат противоречивост на национално, а често дори и на софийско ниво. Обществените инстинкти остават еднозначни в подкрепа на всичко, което се свързва с българска идентичност и история. А тези теми за паметта, които властта създаде и истински политизираха обществото, по-скоро са създали противоречивост на мненията или откровена реакция „против".

Последното красноречиво се доказва от още един социологически експеримент – беше проверено отношението към хипотезата на мястото на паметника на съветската армия да се постави паметник с личности от българската история. 51,4% са „за", а само 23,6% са „против".

Изследването е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Вижте българската комунистическа партия и българските комунисти дойдоха на власт благодарение на съветската армия, ако съветската армия не ни беше обявила война и ние не не беше окупирала тези ди,ва,ци никога нямаше да вземат властта , и България сега нямаше да е бедна изостанала държава а щеше да е модерна европейска държава. Вижте в която и държава е стъпила съветската армия до какво положение го е докарвала тази държава , най-ярък пример за това са източна и Западна Германия !!
374
1
 
1
 
! Отговори
СМЕШКИ преди 3 месеца
Полярни мнения ИМА ВИНАГИ....КВИ СА ТИЯ ПУБЛИКАЦИ
373
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
425, пий си лекарствата, демократичния съветски съюз, хахаха. Освободени сме от демократичното ни правителство и образованите хора, които са избити, за да може да се контролира раята. Още носим срама по челото, синила от бича, следи от теглото...
372
6
 
8
 
! Отговори
1945 преди 3 месеца
Най големите проблеми за България идват заедно с окупационната червена армия,:3 фалита до 1989та под мудрото ръководство на бекапе и мутренско феодална реалност след водена от пребоядисани шумкари бека.пари!!
371
3
 
12
 
! Отговори
... преди 3 месеца
До Божил. ..За България войната е обявена от Съветския съюз, и когато са нахлули, не са ни освобождавали,защото тук не е имало нито един германски войник! Този паметник е символ на окупацията ,от която не можем да се измъкнем и до днес ! Нашият държавен архив още го имат за ..."трофей"!
370
12
 
12
 
! Отговори
Божил Божилов преди 3 месеца
Паметникът на Червената Армия символизира края на най голямата и кръвопролитна война в човешката история.Тази война завършва с победа на демократичните сили с авангард комунистическо движение в целия свят.Главна ударна сила на това движение е била Червената Армия. Колкото и *** да разрушат и изядат сегашните наследници на нацизма и фашизма Историята ще бъде такава.
369
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В София креслчително култура ивите продажници са твърде опасни, хората си пазят кожата от тях. Истината е,че неофашистите са изключително нагли и по всички телевизии, което прави хората, участващи в "проучвания" сдържани. Положението е много опасно. Софиянци никога не са се славили с добър микроклимат, с добронамереност и култура. Да! Култура! Включително хигиена, включително култура в изкуствата. Оттам идва чалгата, оттам идва мърлявостта на хората на изкуствата, ...
368
13
 
10
 
! Отговори
Долу МОЧА преди 3 месеца
Долу МО4А !
367
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никъде не пи-ета точни проценти, с които да докажета, че "София не одобрява" паметника на Съвсетската армия. Според мен, повечето хора са се писали "въздържали се", както въобще в София се подвизават конформисти. А и "социологическите агенции "си вързват гащите" за предстояюите резки промени в сввтовен политически план.
366
6
 
7
 
! Отговори
Касиер-Платец преди 3 месеца
До Всеки ден --- Затова им плащад от сградата на Мутрофановна. Онези, които се писаха ербап и шпионираха за РазПутинягата в Англия за една шепа паунди ще лежата най-малко по 30 години в панделата и ще станат бели робини на африкън-бритиш екземплярите, които много ще им се радват.
365
8
 
13
 
! Отговори
Всеки ден преди 3 месеца
Вместо да ходят да защитават паметниците, копейките вият на умрело из коментарниците по сайтовете и социалните медии. F...ng loosers!
364
1
 
14
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 3 месеца
До Анонимен 422 --- Те отдавна одрискаха орталъка, че изтърваха безплатното общество, което щеше да им гарантира лапане на банани и портокали на версия. Тъй като тези индивиди са безкрайнотъпи и неуки им се иска да се изравнят по акъл със свръхбогатите, можещите и образованите, но не им се отвори парашутът.
363
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички русофили са бедни, мизерни и неуки. Искат всички останали да бъдат като тях, защото те нищо не могат да постигнат и се н**ират от яд и завист.
362
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Учител: Това Възраждане на копейкин е фалшиво. Децата усещат фалша по-лесно.
361
11
 
16
 
! Отговори
Русия=выгребная яма преди 3 месеца
Не са чак толкова полярни. Руските остатъци към вторични суровини!
360
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мненията не са полярни, а екваториални. С други думи решението е едно, а полярните мнения са три: north pole, south pole и кривият - etropole си е у нас. Така, че няма да ходим нито на север, нито на юг, а си оставаме тук, а они ще си хващат друма.
359
3
 
6
 
! Отговори
Днес.ру пародия преди 3 месеца
Аз като напиша изМОЧА в коментарите му слагат звездички, но мисирката без проблеми си го пише в заглавието. Връзка с главния мозък има ли там!?
358
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моч. го няма.Табза какво е тази статия?!
357
1
 
7
 
! Отговори
8658 преди 3 месеца
До someone. Намери в нета има 3 часа запис от куриерски офис в Белароус. За три часа десетки руски войници се изреждат да изпращат кво ли не към домовете си. От бормашини до тостери. Сега предполагам, че всяка копейка ще каже, че са си ги напазарували, но истината е ясна
356
6
 
7
 
! Отговори
... преди 3 месеца
До до...Каква Урсула те измъчва ,бе? Направо си ги дадоха БТР-те фрашкани със заграбена техника! Като разбраха,че няма да превземат Киев за три дни, и побързаха да завлекат кой каквото може! Путин пък издаде закона да мародерството...Ако има изгонени или.загинали украинци, да издават нотариални актове на койт' каквото си заграби! Само не ми изкарвай азиатският башибозук за "благородни" окупатори!