На политическото дъно ли сме? Атаките по оста президент - управляващи не спират

Партиите все повече губят доверието на хората, смятат проф. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов
Обновена: 30 яну 2024 09:04 | 30 яну 2024 09:04, Анисия Иванова
57
На политическото дъно ли сме? Атаките по оста президент - управляващи не спират
Снимка: Bulgaria ON AIR

Атаките по оста президент - управляващи не спират. Според държавния глава появата на алтернатива е неизбежна. Все по-усилено се говори за създаването на нов президентски проект.  

Коментарът на Румен Радев е насочен към критиките на Делян Пеевски за институционален чадър в президентството и прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики.

Политологът проф. Мария Пиргова вижда институционален хаос в държавата.

"Президентът слезе на нивото на един депутат, а представителността му е много по-голяма. Всички призовават да се дадат данните на прокуратурата. Откога смятаме, че прокурорът Сарафов ще свърши работа по-добре от прокурора Гешев?", коментира тя в "България сутрин".

По думите ѝ с тези приказки се замитат страшно други проблеми и губим всички ние, защото проблемите на страната са други.

Още по темата

"Президентската активност показва авторитет, който заплашва партиите. Естествено е да се реагира. Около президента ще се създава движение. Засега няма показатели президентът да прави партия. Президентът не стои извън политиката, той намира някакви политици. Няма да се намесва в никакъв проект, докато е президент", подчерта проф. Пиргова.

Политологът проф. Росен Стоянов посочи пред Bulgaria ON AIR, че в случая не става дума за това, че не трябваше да има отговор, а за това кой трябваше да отговори.

"Необходимо е институционално установяване на говорител на конкретно ведомство", отбеляза той и акцентира върху все по-намаляваща легитимност в институцията Народно събрание.

Според него би било страшно, ако обвиненията не са само буря в чаша вода.

"Представете си за какво иде реч - за корумпираност на най-високото държавно ниво. Обвинения срещу президента, които могат да бъдат процедура за импийчмънт. По същия начин г-н Борисов критикува Слави Трифонов преди време. Имаме дребнотемие и от комуникационна гледна точка. Само да ставаш медийна звезда с постове в социални платформи ми се струва лековато", заяви проф. Стоянов.

Той добави, че от ГЕРБ търпеливо изчакват удобния момент.

"Оказва се, че тази партия и нейният лидер умеят да изчакват другите да се наиграят. Идва моментът, в който аудиторията, омерзена и изморена, ще загърби по-голямото. След 2-3 месеца всички ще започнат да говорят за европейските ценности. Най-вероятно тази година ще пробием дъното на участие на суверена в европейските избори", каза още проф. Стоянов.

Според проф. Пиргова "сглобката" е политически странно явление, а разпределянето на пари като политика е станало наш начин на живот.

"Нужда от алтернатива има, лявото е абсолютно празно като пространство, но това не значи, че президентът ще направи алтернативата. На какви избори ще ходим с тези партии, които не могат да ни обяснят "за" или "против" Борисов са? Няма го политическия живот, те не са наши представители. България се е разделила на София и провинция. Проблемите, които искаме да решим, не се решават от никого", коментира още тя.

Проф. Стоянов се съгласи с колегата си, че политическите партии все по-малко успяват да убедят хората, че могат да бъдат техни представители.

"Липсва лидерство и връщане към по-консервативната представа за демокрация. Продължаваме полъха, че няма ляво и дясно. В България нито имаше лустрация, странен преход преживяхме. За съжаление, все още не сме му затворили вратата или той се възражда", изтъкна той.

Проф. Стоянов е на мнение, че офицерската чест задължава президента Радев, ако тръгне да прави или подкрепя политически проект, да стане и гласно да го заяви пред всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, к.41 Ти изкара населението на България 8 млн. души, но тя реално е 6,5 млн., от които около 0, 5 млн надничари в чужбина. Имащите право да гласуват са около 2,4 млн, т.е за Радев гласуваха около 60 % на втория тур на президентските избори.Колко процента ще гласуват за Пеевски?
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Реалист Забравили сте да вкарате и БСП в тази коалиция- Нинова и Свиленски вече са на страната на Пеевски, против президента Радев. Вие сериозно ли мислите, че Нинова ще застане срещу страната, в която работи на важен пост нейния син? Смятате ли, че Нинова ще хули Байдън, САЩ и тяхната политика? Тя ще мълчи като сухо дърво и няма да се обедини с Левицата, Възраждане и ИТН. И ще завлече заедно с Националния съвет БСП в блатото.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До М-Р БИЙН ПРЕЗИДЕНТ? Формирането на партия Супершарлатани предстои, но тя няма да бъде на президента. Пеевски с грубия си, направо гаменски език, ще съсипе ДПС на изборите, а Б.Б.2 ще се опита все още да играе, но годините натежаха и вече се усеща не акъл, а милиционерщината. Зад ПП е Козяк 16, но нямат опитни кадри, особено с административен опит - вижте лошо започналото управление на столицата. ДБ са една шепа хора, опитните кадри са застаряващи.Как НС ще управлява държавата един Господ знае
52
4
 
0
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 месеца
Току що свърши пресконференцията на БZП и изкараха потресаващи сигнали за корупция на зеления чорап и лакеите му. Ако имаме читава п.р.о.к.у.р.а.т.у.ра трябва да изведат цялата банда на Краден и него самия немедленно с б.е.л.е.з.н.и.ци от президентството. Замирисва на импийчмънт и на съгласувани действия на упраляващи и опозиция. На всички им е дошъл до гуша този злобен, кремълски, канален плъх.
51
3
 
0
 
! Отговори
М-Р БИЙН ПРЕЗИДЕНТ? преди 2 месеца
НОВАТА ПАРТИЯ НА РАДЕВ ЩЕ СЕ КАЗВА "СУПЕР ШАРЛАТАНИ", НЕЩО КАТО ОТ "ГЛУПАВ ПО-ГЛУПАВ"!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато официално стане ясно, че сглобката се издъни и с Еврозоната, пак ли ще обвинят президента?
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
таа куку ндрела нарече парламента КЛЮКАРНИК И ПОТРЕПВАШЕ ОТ ПОГНУСА- това бабе не знам каква професорка и какъв политолог е но нека сами си отговорим, дали пък не ни подготвят за президентска република, а дали ни трябва нещо подобно- не мисля.
48
3
 
3
 
! Отговори
Румен Боташев преди 2 месеца
Този индивид,лично одобрен от Решетников,отдавна настройва българи срещу българи,докато той и хората около него си въртят схемите!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На президентските избори през 2021 година против Радев гласуваха само 733791 човека при 6672935 имащи право на глас.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горките студенти на Пиргова- една мисъл не може да довърши и формулира, започва едно, посредата друго и накрая нищо- забелязахте ли странният и вид докато беше на екран- върти очи, премлясва с уста- стига сте я канили.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
44- АМА ИМАЛО ГЛАСУВАНЕ ПРОТИВ РАДЕВ ЛИ КОГА И КЪДЕ ТОВА?!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Радев са гласували 1 535 618 човека, но ..... много по-малко са гласували срещу него.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гнусните искат да превземат цялата власт, искат да скрият далаверите и кражбите си, затова се опитват да дискредитират Президента. Народе събуди се.
42
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Явно върви нова голяма кражба, която коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ ни е спретнала и сега ни отвличат вниманието с уж атака срещу президента.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Радев са гласували 1 535 618 човека, но 6 464 382 не са го подкрепили!
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като свърши мандата на "любимеца на народа" ще се оправят нещата!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога пилот стана низвергнат, а един Пеевски ни диктува живота? Аре замислете се. И да ви тръпне, но Доган е шефа.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 37. Верно ли бе ? Брейййййй...
37
7
 
3
 
! Отговори
ДЖУДЖИ Е ДИКТАТОР преди 2 месеца
РУZZИЯ Е ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА..... ТАМ ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК, МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТВЛЕЧЕН И ПРАТЕН НА ФРОНТА, ИЛИ УБИТ....
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дъното сме го стигнали одавна.Сега сме в платото на дъното.