На политическото дъно ли сме? Атаките по оста президент - управляващи не спират

Партиите все повече губят доверието на хората, смятат проф. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов
Обновена: 30 яну 2024 09:04 | 30 яну 2024 09:04, Анисия Иванова
57
На политическото дъно ли сме? Атаките по оста президент - управляващи не спират
Снимка: Bulgaria ON AIR

Атаките по оста президент - управляващи не спират. Според държавния глава появата на алтернатива е неизбежна. Все по-усилено се говори за създаването на нов президентски проект.  

Коментарът на Румен Радев е насочен към критиките на Делян Пеевски за институционален чадър в президентството и прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики.

Политологът проф. Мария Пиргова вижда институционален хаос в държавата.

"Президентът слезе на нивото на един депутат, а представителността му е много по-голяма. Всички призовават да се дадат данните на прокуратурата. Откога смятаме, че прокурорът Сарафов ще свърши работа по-добре от прокурора Гешев?", коментира тя в "България сутрин".

По думите ѝ с тези приказки се замитат страшно други проблеми и губим всички ние, защото проблемите на страната са други.

Още по темата

"Президентската активност показва авторитет, който заплашва партиите. Естествено е да се реагира. Около президента ще се създава движение. Засега няма показатели президентът да прави партия. Президентът не стои извън политиката, той намира някакви политици. Няма да се намесва в никакъв проект, докато е президент", подчерта проф. Пиргова.

Политологът проф. Росен Стоянов посочи пред Bulgaria ON AIR, че в случая не става дума за това, че не трябваше да има отговор, а за това кой трябваше да отговори.

"Необходимо е институционално установяване на говорител на конкретно ведомство", отбеляза той и акцентира върху все по-намаляваща легитимност в институцията Народно събрание.

Според него би било страшно, ако обвиненията не са само буря в чаша вода.

"Представете си за какво иде реч - за корумпираност на най-високото държавно ниво. Обвинения срещу президента, които могат да бъдат процедура за импийчмънт. По същия начин г-н Борисов критикува Слави Трифонов преди време. Имаме дребнотемие и от комуникационна гледна точка. Само да ставаш медийна звезда с постове в социални платформи ми се струва лековато", заяви проф. Стоянов.

Той добави, че от ГЕРБ търпеливо изчакват удобния момент.

"Оказва се, че тази партия и нейният лидер умеят да изчакват другите да се наиграят. Идва моментът, в който аудиторията, омерзена и изморена, ще загърби по-голямото. След 2-3 месеца всички ще започнат да говорят за европейските ценности. Най-вероятно тази година ще пробием дъното на участие на суверена в европейските избори", каза още проф. Стоянов.

Според проф. Пиргова "сглобката" е политически странно явление, а разпределянето на пари като политика е станало наш начин на живот.

"Нужда от алтернатива има, лявото е абсолютно празно като пространство, но това не значи, че президентът ще направи алтернативата. На какви избори ще ходим с тези партии, които не могат да ни обяснят "за" или "против" Борисов са? Няма го политическия живот, те не са наши представители. България се е разделила на София и провинция. Проблемите, които искаме да решим, не се решават от никого", коментира още тя.

Проф. Стоянов се съгласи с колегата си, че политическите партии все по-малко успяват да убедят хората, че могат да бъдат техни представители.

"Липсва лидерство и връщане към по-консервативната представа за демокрация. Продължаваме полъха, че няма ляво и дясно. В България нито имаше лустрация, странен преход преживяхме. За съжаление, все още не сме му затворили вратата или той се възражда", изтъкна той.

Проф. Стоянов е на мнение, че офицерската чест задължава президента Радев, ако тръгне да прави или подкрепя политически проект, да стане и гласно да го заяви пред всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още ли са ви виновни руснаците бе ? На когото са му виновни руснаците веднага се сещам, че е дръта пенция.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До руска корупция. Ква и тая схемъ по конкретно ? Или си празноглаво дрънкало може би ?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знаех, че която и да е партия има някакво доверие
32
9
 
5
 
! Отговори
руска корупция преди 3 месеца
За Радев гласуваха наивни 1 535 618 души... Това не пречи на президентските копейки да въведат руската корупционна схема!
31
2
 
6
 
! Отговори
Отговор : преди 3 месеца
Не! Политическото дъно го изкопаха още със спускането на "Йес-мените" костовистки болшевики и оттогава досега пропадането е с пълна сила в бездната... Няма надежда за оцелелите местни команчи в разграбената и разпродадена територия,някога гордо наричана България!
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За Радев гласуваха 1 535 618 души. Горе-долу колкото за ГЕРБ, ППДБ и ДПС взети заедно.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дъното на червените б...ци е безкрайно.От 44 насам та досега само те и техните деца са на власт.
28
0
 
7
 
! Отговори
однако преди 3 месеца
През 2024 г в 24% от народите на света ще се проведат избори. И прогнозите са плачевни за Хегемона. При честни избори, само около 10% от неговите хора имат шанс да бъдат избрани. Какъв е изводът? Пиндостан ще направи всичко възможно, за да не допусне честни избори по света, однако.
27
1
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
"Радев отпреди седем години е изключително опасен за цялата държава." А Пеевски и Доган са супер за държавата. Къртиш мивки с акъл.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не мога да повярвам, че такива като тези са способни да ни промиват мозъците. Толко ли сме ***?
25
1
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 3 месеца
"Голям симпатяга е Румбата. Даже партията, която го издигна, вече не може да го понася." Дори ти не знаеш какво си искал да кажеш с това. Абсолютен tr о л.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям симпатяга е Румбата. Даже партията, която го издигна, вече не може да го понася.
23
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18 "Радев е опасен за Пеевски." Радев отпреди седем години е изключително опасен за цялата държава.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Партията на Радев ще е съставена от сбор на вякакви отломки на бившето БКП с русоробска нагласа да има много кеш и да служат на Кремъл Радев окупира символите Пилон за милион Българското знаме Българския патриотизъм Семейните ценности а върха е Националния празник Трети март ще носи името на неговото тъмно сборище
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демокрацията се оказа огромна диктатура. Не ви е угоден президента? Той е избран директно за разлика от сглобката.. Какво въмнявам се, че ще стигнат до гражданска война чак, но нещата не изглеждат добре.и пречи нещо? Или пречи на посолството? Я си глейте сеира в Тексас и още 25 щата плюс армията, които са побеснели. Съмнявам се, че ще стигнат до гражданска война чак, но нещата не изглеждат добре.
20
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Фондация "За споделено родителство" се опитва да наложи закон ,при който деца да съдят своите родители.Като добавим и кампаниите за елиминиране създадените от Природата полове се получава неоислямизъм.Пример.Отвличат детето Ви,твърдейки,че то не Ви обича и се страхува да се върне при Вас. Дрогират го. Наливат му в главата,че Вие сте го изоставили. Викат "независими" експерти от същата перверзна мафия. Педофилът харесъл детето Ви вече може да си прибере стоката. Оставам всеки да мисли.Няма време
19
5
 
8
 
! Отговори
ЛОЙКО Лорисов преди 3 месеца
Атаките по оста не спират защото преди 24-48 часа се разразиха скандали около ПП. В момента дневния Фокус на медиите е преместен от апартаменгейт и Киро и Спас. Това е положението
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев е опасен за Пеевски
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Войната срещу Президентът започна още от първия му ден в орезидентството и не е стихвала от тогава.
16
3
 
6
 
! Отговори
aa преди 3 месеца
божеее нямах търпение тези два търмъка да ми обяснят каква е ситуацията, не съм спал цела ношш. задължително мъжкия търмък трябва да е с брада и да гледа благо, а женския търмък да е като ... абе както и дае и струи една мъдрост едни мисли.верно сте си *** и пуйки