Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1

Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ
Обновена: 20 фев 2024 19:02 | 20 фев 2024 18:40, Анисия Иванова
137
Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1
Снимка: БГНЕС

Смятаме, че е най-нормалното Мария Габриел да е премиер, ако тази ротация успее, и да се върне като външен министър след 9 месеца. А сега външен министър да бъде акад. Николай Денков. Това не е ултиматум към ГЕРБ това е нашата начална позиция. Не става дума за червени линии, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков;

"Акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, защото си държим на думата. Ще направим всичко възможно Мария Габриел да бъде следващият премиер. Но ако не се случат необходимите реформи, ще предложим избори 2 в 1. Не искаме това да се случва", обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

Той обяви, че след разговори с парламентарната си група са изработили меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който да стане договор с основни цели за управлението през следващите девет месеца. В него са записани четири важни аспекта и ще бъде публичен.  

Причината за решението да бъде изработен меморандум, по думите на Петков, е, че разговорите с партньорите им стават все по-трудни.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“,  и съдържа визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили, съобщиха от коалицията.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори, допълват от коалицията.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Петков заяви, че целта е да има стабилни ротации. „Реално, да имаме огледални ротации. С цел не до края на годината, а през следващите четири години да имаме стабилност. Това не е ултиматум към ГЕРБ, а е нашата начална позиция и очакваме много по-систематичен начин, по който да говорим”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро, на симката гримасата ти е все едно, че са ти извадили зъб. След изборите гримасата ти ще е все едно са ти ИЗВАДИЛИ ВСИЧКИТЕ ЗЪБИ!
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Про100 Киро, вие с Кокорчо и Лорер разбирате ли какъв погром ви очаква на избори? Всички партии ще са против вас! Ако не е Боце от Банкя, досега да сме ви отвяли плявата! Този старец няма ли най-после да си мирне и да пусне младите хора Напред! Аман, в БГ управляват Киро и Кокорчо, а в столицата - накадърната, но вярна на ПП Тодева! Чакаме ги тези избори, тримата и Мравояда-Гнома да разберат колко ги 'обичаме' !
109
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЛЕКС, ПРЕЗИДЕНТА ДОВЕДЕ ТЕЗИ! ПРЕДСТАВИ ГИ КАТО ''А''' ОТБОРА!СГАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА! ПОСЛЕ ШАШМИТЕ АЛА БАЛА С МАШИНИТЕ И КАТО СЕ ОМАЗАХА БИЛИ ШАРЛАТАНИ
108
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Шарлатани и Про100 Киро в действие.Изкараха си 9 м. от ротацията и когато дойде ред на ГЕРБ,хайде на избори.Президентът е много прав за тази продажна сбирщина.
107
5
 
4
 
! Отговори
Мильо преди 2 месеца
Дори и Нормалните хора от Възраждане, и те се отцепиха. Е как да гласуваме за Възраждане, като и там текат някакви партийно-корупционни явления
106
2
 
16
 
! Отговори
Али Реза преди 2 месеца
Това не е добре. Киро почва да се мисли за истински. Боко, вземи му набий кабелите. С 300
105
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ХАРВАРДСКИЯТ КРАДЕЦ ПАК СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ХРИСТОС!!!...
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ХАРВАПДСКИЯТ КРАДЕЦ ПАК СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ХРИСТОС!!!...
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нещо за кораба на Домуса, дето хусите го потопиха?
102
1
 
22
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Киро ти не помниш кога какво приказваш заблуди заблуди заблуди жажда за власт за цялата власт жажда за пари много пари шарлатани Радев каза правилно
101
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагали "меморандум". Нали нямаше да се коалирате с Бойко, какво стана, май излъгахте.
100
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой ще плати твоите избори, не те е срам! Още 150 милиона през прозореца, за да си начешеш ... една детска болница не си направил, а потроши пара за 20. Отивай и тегли заем на твое име и си прави не избори, а кръщене ако щеш, нахалник.
99
0
 
28
 
! Отговори
Каквооо? преди 2 месеца
Държите си на думата ли каза? ???!?!?!?!
98
1
 
28
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Има ли някой в тази държава, който да го разбира тоя? Та да ми обясни за какво говори. Първо избори 2 В 1 вече бяха предложени, второ за какви реформи говори?
97
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идват избори
96
0
 
19
 
! Отговори
--- преди 2 месеца
Избори трябва да има дали искаш или не искаш мисир такъв.В противен случай ще вмъкнете целия мюсюлмански бок_Лук.
95
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Риформата идва!! Движи се по парапета!
94
0
 
14
 
! Отговори
Само гледай преди 2 месеца
Де късмет де . Ама надали. Ще се отрече до три пъти.
93
1
 
16
 
! Отговори
Това момче преди 2 месеца
науми ли си нещо,няма спиране докато не стане на неговата.Сега разбирам оная мома-тя е вдигнала ръце и пола,защото няма отърване.
92
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
Отива си оня, дето си пиксела в крачолите и Кирчо, отлита след него

Спонсорирани публикации