Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1

Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ
Обновена: 20 фев 2024 19:02 | 20 фев 2024 18:40, Анисия Иванова
137
Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1
Снимка: БГНЕС

Смятаме, че е най-нормалното Мария Габриел да е премиер, ако тази ротация успее, и да се върне като външен министър след 9 месеца. А сега външен министър да бъде акад. Николай Денков. Това не е ултиматум към ГЕРБ това е нашата начална позиция. Не става дума за червени линии, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков;

"Акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, защото си държим на думата. Ще направим всичко възможно Мария Габриел да бъде следващият премиер. Но ако не се случат необходимите реформи, ще предложим избори 2 в 1. Не искаме това да се случва", обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

Той обяви, че след разговори с парламентарната си група са изработили меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който да стане договор с основни цели за управлението през следващите девет месеца. В него са записани четири важни аспекта и ще бъде публичен.  

Причината за решението да бъде изработен меморандум, по думите на Петков, е, че разговорите с партньорите им стават все по-трудни.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“,  и съдържа визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили, съобщиха от коалицията.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори, допълват от коалицията.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Петков заяви, че целта е да има стабилни ротации. „Реално, да имаме огледални ротации. С цел не до края на годината, а през следващите четири години да имаме стабилност. Това не е ултиматум към ГЕРБ, а е нашата начална позиция и очакваме много по-систематичен начин, по който да говорим”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е номер да гласувам за проевропейски партии на евроизборите след което пак ще направят сглобката.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако негласуват хората от колежите и университетите в Европа и САЩ и няма шмекерии тия са аут като Възраждане . В България за тяхна радост българите нямат никакво доверие на изборният процес и негласуват и затова всичко зависи от твърдите ядра създадени за тях. Гласовете им са предимно от колежанчета ,студенти и НПО -та. Положението у нас е плачевно и никой не иска доверие в изборите , не им е изгодно!
89
2
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Кирчо, какъв мораториум, какви пет лева?- защо не го направи реди 9 месеца? Най-добре е Габриел да си направи кабинет. Така ще е справедливо, та нали тя ще работи с тях, а не Кирчо, Асенчо или Денков. И регулаторите искате, абе вие насищане нямате ли?
88
8
 
0
 
! Отговори
Краси преди 2 месеца
До Анонимен 81-от милиционерското училище на комуниста Боко тиквата!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Посредствен,няма вече абдали който да ви вържат на алабализмите,занапред кютайте и се правете на луди,това най ви отива,иначе отивате в канала!
86
0
 
9
 
! Отговори
БайТошоУшиНосГърло преди 2 месеца
Да ви е честит великия студентски празник 8ми март.Аи си ходете да си празнувате вече в Харвардския , че не ми се обижда университета .Обувайте чорапогащите и дим да ви няма.
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз искам избори, писна ми от тия и махленските им заяждания. На прима Виста едно хубаво нещо те се сещам да са направили.
84
4
 
7
 
! Отговори
от село преди 2 месеца
Кико надсвири Бойко ,с който акъл лега с него не става ,вечер жених сутрин става булка.
83
1
 
13
 
! Отговори
Ок! преди 2 месеца
А сега някой да преведе на български алабализмите на про100 КирчУ Безкислородния Парапет!
82
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирееее, при избори си аут ве, луд ли си?
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От де ни ги натрисат тия шаман-дури с фалшиви дипломи и постижения. Така и така ги спускат от Козяк, поне ги избирайте с по-голямо IQ. Чудно ми е на следващите избори като има 10-15% избирателна активност ,няма ли да ги е срам тези да се показват в Парламента ? Козяк, с тези простотий ще докарате Копейката на Власт и тогава ще стане страшно.
80
3
 
8
 
! Отговори
Гицка преди 2 месеца
Големи и по-малки тикви, до 6-ти ще клекнете. Помнете ми думата и ще си говорим пак на 8-ми март.
79
1
 
13
 
! Отговори
Прибира му се? преди 2 месеца
На този *** явно му писна тук. Какви избори 2 в 1 предлага, като ще има 7-8 % макс. Може да е откраднал достатъчно и да иска да си се прибира към Канада.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aйge нeмa нyжga...
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плюнкаджия,ще си седиш на дирника щото отивате в небитието сите променители,глупчовците които да ви се вържат на празните слова за промяна и търсене на отговорност привършиха!
76
2
 
4
 
! Отговори
Нотариуса преди 2 месеца
Брачен договор? Добреееее... Подпис, печат, аре дух суп!;)))
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!
74
0
 
15
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 месеца
Боко до кога ще ги търпи тия. Време е да им ритне столчето
73
0
 
10
 
! Отговори
Уууфффф преди 2 месеца
Добре, че поне в края на това пространно писание все пак е уточнено за какви избори 2 в 1 става въпрос. Докато чете този обемист материал, човек се чуди какви две неща ще избираме - Мис Силикон и Гласът на България или Топ-готвач и Топ-танцьорка на пилон? ЗАПОМНЕТЕ, темата на един текст се уточнява още в увода! На какво ли ги учат във Факултета по журналистика?
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да живее БЪЛГАРИЯ!