Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1

Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ
Обновена: 20 фев 2024 19:02 | 20 фев 2024 18:40, Анисия Иванова
137
Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1
Снимка: БГНЕС

Смятаме, че е най-нормалното Мария Габриел да е премиер, ако тази ротация успее, и да се върне като външен министър след 9 месеца. А сега външен министър да бъде акад. Николай Денков. Това не е ултиматум към ГЕРБ това е нашата начална позиция. Не става дума за червени линии, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков;

"Акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, защото си държим на думата. Ще направим всичко възможно Мария Габриел да бъде следващият премиер. Но ако не се случат необходимите реформи, ще предложим избори 2 в 1. Не искаме това да се случва", обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

Той обяви, че след разговори с парламентарната си група са изработили меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който да стане договор с основни цели за управлението през следващите девет месеца. В него са записани четири важни аспекта и ще бъде публичен.  

Причината за решението да бъде изработен меморандум, по думите на Петков, е, че разговорите с партньорите им стават все по-трудни.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“,  и съдържа визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили, съобщиха от коалицията.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори, допълват от коалицията.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Петков заяви, че целта е да има стабилни ротации. „Реално, да имаме огледални ротации. С цел не до края на годината, а през следващите четири години да имаме стабилност. Това не е ултиматум към ГЕРБ, а е нашата начална позиция и очакваме много по-систематичен начин, по който да говорим”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП=ПОМАГАЧИ ПУТИНА..... ПОСТАВЯТ УМИШЛЕНО СКАНДАЛНИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДА СЕ ОТСЛАБИ НАТО НА ИЗТОЧНИЯ ФЛАНГ..... КИРО СПРИ ДА СУ ТАЕН ЯТАК НА РЕЖИМА НА ПУТИН...
30
30
 
1
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 2 месеца
Отново всички българи ще гласуват за ПП-ДБ! Българите видяха, че нещата почват да се случват лека полека без мафията ГЕРБ-ДПС. Съдебна реформа, пленство в Шенген, заплати и пенсии растът, магистрали се строят...Промяната ще има пълна победа и поне 122 депутата!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз пък предлагам измитане всички вкупом.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирил Петкков ще прави ротации с Гавролови смисли?
27
1
 
21
 
! Отговори
лев бег преди 2 месеца
Канадец,нали с Кокора обещахте втечненеата американска газ да стне 3 пъти по евтина от руската.Стана обратното.Колко ви платиха от Козяк за да направите тази далавра.
26
2
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
А на козяк си мислихме, че е спрял " веселките " пици. Само да не се изненада от резултатите, макар че все ще нагласят машинките , ще си играят с кодовете, те васка ДС кмет изфабрикуваха, това ли. Как ще се справят с вота на двамата тл ъсти , не знам. Пак ще ги съберем, като ви похарчат парите за избори, нали знаем ? Евро***тлъ стизмът е на мода
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирчо явно разчита на фалшименто с машините щом е толкова сигурен, че иска нови избори..
24
2
 
21
 
! Отговори
Мильо преди 2 месеца
Ако идете на избори, такъв червен картон ще получите пепетата и дебелите, че свят ще ви се извие.Няма да минете и летвата даже.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахахаха сега Киро по новините каза това е "моморандум". Хахахахаха
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лелеееее ставам садист като му видя мутрата!!
21
10
 
7
 
! Отговори
ПП член преди 2 месеца
Тиквун го държим с чатал зад врата. Казали сме му да се опъва за Денков- външен министър, а накрая да каже, че габриел и денков са се разбрали министерството да е наше. След седмица официално ще разберете, че така ще стане.
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро не стига, че загуби изборите и Бойко им подари мандата, а сега точно като едни измамници рекетират ГЕРБ. АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
19
1
 
14
 
! Отговори
За ротацията преди 2 месеца
Сменят се премиер и вицепремиер. Външното министерство не е закачено за длъжността вице. Прави са от ГЕРБ. Да са се договорили конкретно. От самото начало идеята за ротацията беше да се изпере Борисов. Първо ще го чегъртат и вкарват в затвора, после ще управляват с него. Това е крайно нехигиенично, както и цялата и морална и идейна същност на комунистическите наследници от ПП. Реставрират и връщат във властта генералите от ДС. Жалко.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е меморандум. Това е рекет. Рекетьорите шарлатани закопаха България, а вече и изнудват спечелилите изборите (ГЕРБ).
17
7
 
6
 
! Отговори
Кирчо ПараПетков преди 2 месеца
Бибитко го държа в джоба си и отвреме-навреме го вадя да си поеме въздух. Позволил съм му да играе "твърдо" за външно министерство за удовлетворение на овцете гласуващи за него. Министерството обаче ще е наше. хи хи хи
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес на летище София кацна поредния самолет със 112 мигранти от Австрия. Предимно млади мъже от Сирия. Някой от тях са с криминални регистраци в Австрия и Нидерландия.
15
1
 
23
 
! Отговори
Мафията е тук преди 2 месеца
Петков щеше да чегърта нещо, явно амнезия го е ударила!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почне ли някой да ви приказва с ъгълчето на устата да знаете че лъже.
13
10
 
7
 
! Отговори
Не съм съгласен! преди 2 месеца
Аз предлагам министър на външните работи да бъде Бойко Борисов- той е много ерудиран и е прочел една много ценна книга за Винету. избирател
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На снимката - Мазен Грозен Отвратителен Лъжец !