Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1

Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ
Обновена: 20 фев 2024 19:02 | 20 фев 2024 18:40, Анисия Иванова
137
Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1
Снимка: БГНЕС

Смятаме, че е най-нормалното Мария Габриел да е премиер, ако тази ротация успее, и да се върне като външен министър след 9 месеца. А сега външен министър да бъде акад. Николай Денков. Това не е ултиматум към ГЕРБ това е нашата начална позиция. Не става дума за червени линии, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков;

"Акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, защото си държим на думата. Ще направим всичко възможно Мария Габриел да бъде следващият премиер. Но ако не се случат необходимите реформи, ще предложим избори 2 в 1. Не искаме това да се случва", обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

Той обяви, че след разговори с парламентарната си група са изработили меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който да стане договор с основни цели за управлението през следващите девет месеца. В него са записани четири важни аспекта и ще бъде публичен.  

Причината за решението да бъде изработен меморандум, по думите на Петков, е, че разговорите с партньорите им стават все по-трудни.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“,  и съдържа визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили, съобщиха от коалицията.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори, допълват от коалицията.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Петков заяви, че целта е да има стабилни ротации. „Реално, да имаме огледални ротации. С цел не до края на годината, а през следващите четири години да имаме стабилност. Това не е ултиматум към ГЕРБ, а е нашата начална позиция и очакваме много по-систематичен начин, по който да говорим”, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 40 - Не е *** народът, не случайно не гласува. Само едни ню-ню %. А не гласува, щот няма за кого. Направили са го за когото и да гласуваш, получаваш и тия, дето ги не щеш, щот те се сглобяват и го подкарват в името на общото им благо, не на народното.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирчо , мястото на домакиня при Буци и вакантно , хубаво отренира с " прането " , след изборите можеш да одиш да му переш и гащите .
49
2
 
16
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Киро ти с 30 депутата поставяш условия на кого Киро ако не беше Борисов да ви отстъпи цялата власт Киро никакъв Денков никакво правителство никакви други сладки постове нямаше да видите Киро а ДПС защо си забравяш без тях никаква конституция не можеш да променяш Киро Спри да лъжеш опомни се
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предкалено е хубаво да идем на избори
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто Кирча , конституционно мнозинство събра , но мнозинство за машинен вот трябва да си сигурен , че няма да събереш и не се знае и дали парламент ще видиш повече .
46
0
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хахааааа, нищо не може да предлагаш Кирьо. Могат да предлагат само Боко и Доган.
45
0
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
До 30 шарлатаните са Вън от парламента без ала бала без машините без лъжите без заблудите са никой алчни за власт алчни за пари алчни да се настанят на големи пари за нищоправене
44
0
 
22
 
! Отговори
А аз,Киро, преди 2 месеца
съм за избори много преди теб.Дано изчезнете от България, безмозъчни твари.
43
3
 
13
 
! Отговори
До 30 преди 2 месеца
Киро преброй си одобренията и спри да нахалнипиш и да помагаш на русофилите
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този заплашва ли ни?
41
0
 
18
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г., и съдържа визията на ПП-ДБ... Визия, това какъв жаргон е. Кражба, опит за изнудване? Най добре избори и си опичайте акъла.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** народ - прости управляващи ..и обратното
39
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
колко време вече пишем за избори до дупка нищо не върви в българия такивапрости хора сте в нс че не мога да ви гледам оставка и нови избори такавапрос-то-тия и то в 21 век
38
1
 
18
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Избори Киро без ала бала без машини без заблуди както лъжехте по телевизиите че Терзиев води с много истина е друга ИЗБОРИ Киро
37
0
 
19
 
! Отговори
До За ЕС и НАТО преди 2 месеца
Ти в България ли си или нейде по чужбините и си фантазираш? Случват се мафиотски убийсква. Растат пенсии и заплати, а цените направо ги изпреварват с 200. Та недей да си толкова сигурен за кого ще гласуват българите. Отсега, без да съм врачка, мога да ти кажа, че кирчовците ще гледат управление през крив макарон.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом няма масови протести значи всичко е наред. Хората са доволни от управлението на държавата! Факт!
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами те всички се излагат, важно е да намерим служби на нашите хора.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 33. Достатъчно на изложи като миниосер-предател сега да на излага и като външен миносер ли ?
33
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков ще бъде министър на външните работи! Това е решено. Обаче даваме време на тиквената партия да свикне с мисълта.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До За ЕС и НАТО. Кво се случва лека-полека по-конкретно ? Инфлацията или поскъпването на храните или какво ? Даже не е лека-полека а доста стремглаво.