Възможен ли е базов доход без работа?

Ако човек не прави нищо, е застрашено психическото му здраве
21 фев 2024 10:50, Анисия Иванова
64
Възможен ли е базов доход без работа?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев посочи в студиото на "България сутрин", че идеята за универсален базов доход, с който част от гражданите да живеят, без да работят, е от 20-те години на миналия век. Базирана е на прогнозите, че технологиите ще заместват хората и те няма да има какво да работят.

"Липсва само роботизацията. Идеята на безусловния базов доход е да се предоставя сума, която да покрива жизнените нужди на даден човек, без да е необходимо да извършва какъвто и да е труд. Базовият доход не зависи от осигуровките", обясни Кацарчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това е трудно за реализиране по няколко причини. Първата е откъде ще дойдат парите и може ли държавата да си го позволи. Към днешна дата идеята не е приложима в България, смята той.

Анализът му показва, че при 3,7 млн. активно население у нас, около 3 млн. са заетите. Остават около 700 хил. души, но без студентите и пенсионерите са около 600 хил. хората, които "системата не ги брои".

"Те са безработни, нямат отношения с държавата или се занимават с нещо, което е в черния, а не в сивия сектор. Част от тях предполагам, че се занимават с неприятни работи", отбеляза Атанас Кацарчев.

Първоначалната идея за безусловния базов доход е всички в държавата да получават такава сума. Масата от хора искат да се занимават с нещо и да работят. Така сме устроени като вид. Най-опасното е бунтове от бедност, каза още гостът.

"Швейцария отхвърли тази система с референдум. Тук още не чука на вратата. Илон Мъск и Зукърбърг подкрепят тази идея. Биха отделили пари от собствените си компании. Опитът е къс, в кратък период от време са тествани тези системи. Може би не е приятно да се чете подобен анализ. Методиката отписва безработния след втората година и той не се води никакъв. 16% от активното население не знаем какво прави", коментира Кацарчев.

Според него голямото предизвикателство е психичното здраве на хората и какво се случва, ако не правиш нищо години наред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: доходработаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според него голямото предизвикателство е психичното здраве на хората и какво се случва, ако не правиш нищо години наред.А психичното здраве как е, когато правиш нещо без желание,просто защото оставаш гладен. Кое е по-добрата опция?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възможен невъзможен и какви ще са последствията от това са само празни локум,утре AI като направи милиарди човешки индивиди непотребни,щем не щем ще ни се наложи да се погрижим за тяхното изхранване,иначе същите тия индивиди ще направят нормалният човешки живот ад!