Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет

Атанас Семов: Държава без историческа памет е територия
299
Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет
Снимка: БГНЕС

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в училище, а те са одобрени от МОН. Това мнение сподели пред БНР конституционният съдия, юрист и общественик проф. Атанас Семов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" той призна, че въпреки всичко е обнадежден за бъдещето на България и коментира дискусията за национален празник Трети март и запазването на национална идентичност и нацианална памет.

"Обнадежден съм от факта, че още го има този живец на националната памет. Политическият елит не е интересен, дали чете историята, както му скимне, или въобще не я е чел и си личи. Това не е най-същественото. По-същественото е, че благодарение на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца все още присъстват не само дни като 3 март и 24 май, а важни съдържателни и смислени форми на съхраняване на националната памет. По-страшното е, че постигнати резултати е не "заради" и "благодарение на", а въпреки държавата, въпреки МОН и въпреки учебните програми и учебници, които одобряват. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет", каза проф. Семов.

Според него "ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се съхрани духовно след 2 века Византийско владичество и след това след още 5 века Османско душманство, е силен народ".

"Народ, който може да роди такива личности каквито нашият народ е родил – особено през втората половина наXIX век, несъмнено е народ, който заслужава добра съдба. Аз не мога да се освободя от парещото  усещане, което на днешния ден е особено силно, че ние сме свели историческата си памет само до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с обществения си живот показваме, че напълно сме забравили не просто героите си, а тяхното дело и саможертва", каза Атанас Семов.

И коментира, че "това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто кощунство, а пълно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които иначе свеждаме чела на ден като 3 март".

"Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и независима държава, защото държава без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от училището усещане за святост на национална принадлежност, чувство на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е държава, която в голяма степен не заслужава бъдещето", напомни Атанас Семов.

„Скоро отворих един учебник , раздела за Освобождението се нарича "Българите в Османската империя", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че "българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи данъци, не можели да се обличат с красиви дрехи и не можели да строят високи къщи". Това е драмата на робството и това е абсурдът чуждото владичество, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март поднасяме цветя. Това е циничен прочит!",отсече той.

Според проф. Семов са "толкова несъстоятелни аргументите да си сменим празника. Толкова ни е съсипана националната памет, че само това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни съображение. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си говорим, защо те са истински важни, защо свободата е важна и колко лесно се отказваме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкова нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в ЕС?, пита риторично проф. Семов.

Според него "съвременният българин е подтиснат и отчаян от съвременните реалности, но и силно носещ изконните български ценности". И смята, че покойният му баща проф. Марко Семов, преподавател по народопсихология в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на "Япония като за Япония" би казал: "Българинът се назлъндисва да си покаже достойнствата, по-лесно си показва магариите. А ние сме народ с изключителни качества".

Най-спешно ни е необходимо да показваме качествата си и да избираме хора с показани качества, убеден е проф. Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Атанас Семов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
10
 
3
 
! Отговори
Този наглец преди 1 месец
Вместо да напише,че досега историята винаги е била в полза на рашастан, че винаги сме били под тяхно робство....политическо,икономическо и културно....той ми зове за. да продължаваме да ни залъгват и да славим русия, която в момента е фашистка държава с всичките признаци. Нещо повече тази фашистка държава ,поради това ,че е ядрена сила заплашваче ще унищожи света.Цитати от руската дума.....1. Без путин няма Русия. 2. За какво ни е светът,ако Русия я няма.Ето това е фашизъм и смърт за света.
213
3
 
9
 
! Отговори
Абсолютно преди 1 месец
Вярно!!! ЕВРЕИТЕ НИ ЗАТРИВАТ!!! ИМА ДОКУМЕТАЛНИ ФИЛМИ ЗА ТЕЗИ И...РОДИ.ДОРИ И АУШВИЦ Е ФИЛМ ЗА ПРЕД ХОРАТА ВЕЧЕ 75 Г.НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ И ВЪН ОТ ЕС И САЩ МОМЕНТАЛНО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НИЕ СМЕ ОТ ПЪРВИТЕ ИЗЧЕЗНАЛИ НАРОДИ ДО МАХ.20ГОДИНИ
212
0
 
3
 
! Отговори
Ника преди 1 месец
До 207Що за наглост?
211
1
 
4
 
! Отговори
Ника преди 1 месец
Прав е!
210
2
 
6
 
! Отговори
ВИКИ САМОРОДНАТА преди 1 месец
ЛОРД ДИЗРАЕЛИ - БИКОНСФИЙЛД БЕШЕ ПРЕДАН И ОСОБЕНО ЦЕНЕН ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА КОРОНАТА,А БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕРТВИ СА САМО СЪПЪТСТВАЩИ ЖЕРТВИ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО НА КОРОНАТА В СРЕДИЗЕМНОНОРИЕТО И ОСМАНИЯТА. ТЕ СА НЕНУЖЕН ТОР В БЛЯСЪКА НА МОЯТА КОРОНА!!!...
209
11
 
9
 
! Отговори
Четете история преди 1 месец
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
208
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам Радев и се сещам Чернобил колко Франкенщайни като него създаде.
207
2
 
9
 
! Отговори
Гкгйгйгкйфнг преди 1 месец
Колкото по лоши отношения имаме с "отоманците" и "византийците" и "предателите сърби", толкова повече някой намазва. Па то всеки сам си преценя кое е пропаганда и кое работи срещу слаби балкани
206
3
 
5
 
! Отговори
Нгнгнгнг преди 1 месец
"Робите не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд.[1] Те са собственост на робовладелците и могат да бъдат купувани и продавани от момента на своето залавяне, покупка или раждане."- Па то всеки сам си преценя.Аман от драматизъм в тая държава.
205
2
 
1
 
! Отговори
Гбфнгн преди 1 месец
Не разбрах кои са положителните качества.
204
24
 
9
 
! Отговори
Няма Робство преди 1 месец
Нашето "турско робство" е измислено от руснаците и преписвано от комунистите!
203
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
..и аз да питам как така в България е имало фашизъм пък той раздал на бедните Българи по един декар земя в градовете, помогнал за построяването на домовете а след това издал нотариален акт за собствен имот- виж гъбените махли във всички градове- това става- 1932/1936г- и сега да питам БГ партизани терористи ли са биле, а после от какви фашисти са ни спасили Рашистанците?!
202
18
 
8
 
! Отговори
Да питам? преди 1 месец
Този лольо от кога е историк? Набутал се на топла и приятна никаква работа, като конституционен съдия и сега раздава мъдрост. А е мъдър, колкото колежката си Десислава Атанасова.
201
14
 
14
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 месец
Ако това е нивото на професорите, не се учудвам от нивото на гражданите. Как така примерно в Сърбия не учат че са били роби? Как така българските роби са се учили във Виена, Париж и къде ли не по Европа? Как са притежавали земя? Как са пътували свободно? Явно българските роби са били най богатите роби на света
200
3
 
10
 
! Отговори
Сссс преди 1 месец
Къде са учителите,нали се бият в гърдите че са най....
199
32
 
15
 
! Отговори
Истината е преди 1 месец
Че санстефанския мирен договор дава НЕЗАВИСИМОСТ НА РУМЪНИЯ,СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА.България е само васална държава на султана. Но по интересното е ,че нито една от тези три държави получила независимост не е обявила 3 март за нац. празник. Нещо др.Семов да споменете за това..... или тези държави не си тачат нац. памет? По скоро вие , др. Семов тачите руската памет.....колко рубли ви платиха?
198
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия,освен,че ни е освободила ни е създала и Държавата и армията.И е направила София столица на България.И ако не е искала да има България и българи на Балканите никога нямаше да"благослови"Съединението на Княжеството с васалната ЮжнаРумелия. Такива са историческите факти.Всичко друго е само недоказани предположения и съмнение на "летописци"и стъкмисти.Свободата е безценна,като човешкия живот.Свободията не е Свобода.
197
3
 
33
 
! Отговори
Д-р Дулитъл преди 1 месец
Да,това за учебниците е вярно.
196
9
 
39
 
! Отговори
Непозната преди 1 месец
Най-после някой да каже истината. Браво на проф. Атанас Семов!
195
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обичам да бутам паметници на умрели и да ми го лапат, докато духам на чичо Сам.