Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет

Атанас Семов: Държава без историческа памет е територия
299
Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет
Снимка: БГНЕС

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в училище, а те са одобрени от МОН. Това мнение сподели пред БНР конституционният съдия, юрист и общественик проф. Атанас Семов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" той призна, че въпреки всичко е обнадежден за бъдещето на България и коментира дискусията за национален празник Трети март и запазването на национална идентичност и нацианална памет.

"Обнадежден съм от факта, че още го има този живец на националната памет. Политическият елит не е интересен, дали чете историята, както му скимне, или въобще не я е чел и си личи. Това не е най-същественото. По-същественото е, че благодарение на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца все още присъстват не само дни като 3 март и 24 май, а важни съдържателни и смислени форми на съхраняване на националната памет. По-страшното е, че постигнати резултати е не "заради" и "благодарение на", а въпреки държавата, въпреки МОН и въпреки учебните програми и учебници, които одобряват. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет", каза проф. Семов.

Според него "ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се съхрани духовно след 2 века Византийско владичество и след това след още 5 века Османско душманство, е силен народ".

"Народ, който може да роди такива личности каквито нашият народ е родил – особено през втората половина наXIX век, несъмнено е народ, който заслужава добра съдба. Аз не мога да се освободя от парещото  усещане, което на днешния ден е особено силно, че ние сме свели историческата си памет само до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с обществения си живот показваме, че напълно сме забравили не просто героите си, а тяхното дело и саможертва", каза Атанас Семов.

И коментира, че "това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто кощунство, а пълно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които иначе свеждаме чела на ден като 3 март".

"Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и независима държава, защото държава без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от училището усещане за святост на национална принадлежност, чувство на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е държава, която в голяма степен не заслужава бъдещето", напомни Атанас Семов.

„Скоро отворих един учебник , раздела за Освобождението се нарича "Българите в Османската империя", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че "българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи данъци, не можели да се обличат с красиви дрехи и не можели да строят високи къщи". Това е драмата на робството и това е абсурдът чуждото владичество, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март поднасяме цветя. Това е циничен прочит!",отсече той.

Според проф. Семов са "толкова несъстоятелни аргументите да си сменим празника. Толкова ни е съсипана националната памет, че само това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни съображение. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си говорим, защо те са истински важни, защо свободата е важна и колко лесно се отказваме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкова нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в ЕС?, пита риторично проф. Семов.

Според него "съвременният българин е подтиснат и отчаян от съвременните реалности, но и силно носещ изконните български ценности". И смята, че покойният му баща проф. Марко Семов, преподавател по народопсихология в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на "Япония като за Япония" би казал: "Българинът се назлъндисва да си покаже достойнствата, по-лесно си показва магариите. А ние сме народ с изключителни качества".

Най-спешно ни е необходимо да показваме качествата си и да избираме хора с показани качества, убеден е проф. Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Атанас Семов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Загубата на памет е страшно нещо, вижте от най чисти българи са създадени македонци, болшинството японци вече мислят, че са бомбардирани с ядрени бомби от руснаците, та така, мозък се пере лесно.
173
5
 
30
 
! Отговори
Голяма работа е. преди 2 месеца
Още в казармата щяха да го вкарат в затвора. Заради революционна дейност. Баща му Марко Семов едва го спаси. Заслужава да е конституционен съдия, доказал се е в Юридическия факултет на СУ. Юлия Захариева, доц. по право на ЕС, не цепеше басма на никого. Тя си остана доцент и на над 60 г. Самият факт, че й беше асистент, говори много. Въпреки това, патриотизмът при него ВИНАГИ е бил на първо място - често критикуваше европейския съюз. Филип Димитров и той е конституционен съдия? Чули ли сте го?
172
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
181 да, беше що? Отиди в някое малко градче в Стара планина като Карлово и погледни ако не музеите, то капаците на каналите например. Пише нещо от сорта Казанлък 1977. Не са мръднали. А в големите градове бяха окрадени от такива с "мислене" като твоето. И сега къде не зее дупка хлопа. Даже това. А и на интелигент се правиш, с глупостите си, една кофа не си вдигнал през живота си. Поне да бе отишъл и видял. Но за теб да се докоснеш до нещо българско е като проказа, защото си атлантически потурнак
171
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно днес,не чоплете старите рани,останали от бича на робството,защото смесе ли се кръвта с гнойта,има само един отъпкън през вековете път,Свобода или Смърт.Вечна Слава на геройте.
170
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учебниците са неразбираеми
169
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Овчарчето Калито, Митко Палазов, Петка и Чапаев! Имаме памет!
168
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А след 1944, историята беше много хубава!?
167
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То вече няма учебници, а онлайн уроци... и тоя *** изостанал от технологиите!
166
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди всичко,Честит Национален прзник.Който не уважава Националния празник на народа си, не уважава и себе си,защото е безродник.От безродника по-гнусен е само предателя.Поради що се срамувате да се наречете българи?Чест и Слава на геройте,дали живота си, за да ни има и днес,като Народ с Родина.
165
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди всичко,Честит Национален прзник.Който не уважава Националния празник на народа си, не уважава и себе си,защото е безродник.От безродника по-гнусен е само птедателя.Поради що се срамувате да се наречете българи?Чест и Слава на геройте,дали живота си, за да ни има и днес,като Народ с Родина.
164
2
 
11
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Колко сложно да е да се пренапише едба история? Нашите собственици от дащ я сменят на 2 м. Скоро и България ще бъде така. По - модерно е ;)
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
174 най доброто решение за теб е да си прекратиш сам мъките фашизирани като идолът ти.
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
173 селджуките че ползват арабска писменост че даже и персийски думи не ги прави някакви други, те са си селджуки - турци които сега ползват латиницата. Самият факт че арабският халифат се прехвърля в ръцете на турците показва че това е турска империя от която арабите също негодуват понеже халифата не е в техни ръце. И си намери занимание спри да плескаш глупости.
161
17
 
6
 
! Отговори
ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ преди 2 месеца
МОЖЕ ЛИ ДА ПРОСТИШ НА РУСКИТЕ КОМУНИСТИТЕ, СЛЕД КАТО СА, ТИ ВЗЕЛИ БЛИЗКИТЕ, ИМОТИТЕ И ЗДРАВЕТО...??...
160
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До170. Нищо подобно в Османската Империя основата е в и около Египет . Писмеността е била арабска. И по голяма част от империята е по Северната част на Африка до Алжир . По Европа е до южните склонове на Стара Планина . За кратък период е била до Виена . След 1700 г. Започва упадъка и .
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укропитек, казаха ти, не се напъвай да цапаш навръх националният ни празник.
158
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОВА КОЕТО ВАЖИ ЗА ТУРЦИЯ, ВАЖИ И ЗА РУСИЯ..... ЗАВИНАГИ СА ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ....
157
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя си е дефакто турска империя на селджуките или турците. Не е арабска или кюрдска персийска или някаква друга.
156
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак добре , че се пише Османска Империя. По мое време се пишеше Турска империя. И чак като почнах да пътувам на Запад след 1986 г. Почнах да разбирам , че нашата история в Соца е била променена по политически причини от СССР. С цел пропаганда. Турция става държава след България 1923г. с граници и латинска писменост.
155
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
164 още не сме заклали върхушката както руснаците гледат сеира на зеля, не че не могат да го свитнат ако искат. Но това време наближава. Русофобската платена истерия стигна до там да се опитва да подменя националният празник. Само до преди няколко години такива изказвания щяха да свършат в съда, а сега се дрънкат от най високо ниво под натиск отвън.