Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет

Атанас Семов: Държава без историческа памет е територия
299
Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет
Снимка: БГНЕС

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в училище, а те са одобрени от МОН. Това мнение сподели пред БНР конституционният съдия, юрист и общественик проф. Атанас Семов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" той призна, че въпреки всичко е обнадежден за бъдещето на България и коментира дискусията за национален празник Трети март и запазването на национална идентичност и нацианална памет.

"Обнадежден съм от факта, че още го има този живец на националната памет. Политическият елит не е интересен, дали чете историята, както му скимне, или въобще не я е чел и си личи. Това не е най-същественото. По-същественото е, че благодарение на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца все още присъстват не само дни като 3 март и 24 май, а важни съдържателни и смислени форми на съхраняване на националната памет. По-страшното е, че постигнати резултати е не "заради" и "благодарение на", а въпреки държавата, въпреки МОН и въпреки учебните програми и учебници, които одобряват. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет", каза проф. Семов.

Според него "ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се съхрани духовно след 2 века Византийско владичество и след това след още 5 века Османско душманство, е силен народ".

"Народ, който може да роди такива личности каквито нашият народ е родил – особено през втората половина наXIX век, несъмнено е народ, който заслужава добра съдба. Аз не мога да се освободя от парещото  усещане, което на днешния ден е особено силно, че ние сме свели историческата си памет само до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с обществения си живот показваме, че напълно сме забравили не просто героите си, а тяхното дело и саможертва", каза Атанас Семов.

И коментира, че "това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто кощунство, а пълно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които иначе свеждаме чела на ден като 3 март".

"Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и независима държава, защото държава без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от училището усещане за святост на национална принадлежност, чувство на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е държава, която в голяма степен не заслужава бъдещето", напомни Атанас Семов.

„Скоро отворих един учебник , раздела за Освобождението се нарича "Българите в Османската империя", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че "българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи данъци, не можели да се обличат с красиви дрехи и не можели да строят високи къщи". Това е драмата на робството и това е абсурдът чуждото владичество, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март поднасяме цветя. Това е циничен прочит!",отсече той.

Според проф. Семов са "толкова несъстоятелни аргументите да си сменим празника. Толкова ни е съсипана националната памет, че само това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни съображение. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си говорим, защо те са истински важни, защо свободата е важна и колко лесно се отказваме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкова нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в ЕС?, пита риторично проф. Семов.

Според него "съвременният българин е подтиснат и отчаян от съвременните реалности, но и силно носещ изконните български ценности". И смята, че покойният му баща проф. Марко Семов, преподавател по народопсихология в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на "Япония като за Япония" би казал: "Българинът се назлъндисва да си покаже достойнствата, по-лесно си показва магариите. А ние сме народ с изключителни качества".

Най-спешно ни е необходимо да показваме качествата си и да избираме хора с показани качества, убеден е проф. Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Атанас Семов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
9
 
5
 
! Отговори
Така е, но преди 2 месеца
на този му се иска да се върне в политиката да лапка...
153
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ква крайна, тя не съществувава, даже не е внесла границите си в оон, пък сега хич ги няма. Тук се празнува националният празник на България, а ти се опитваш да го поругаваш!
152
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 159. Момче в България сме българофили. И сме на страната на България.
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кво общо има русофилията с това че тоя е пос.титут и има кадри ще в нета които го доказват . Че този човек не може да е ,,професор,, и никого не може да учи . И защо има разни хейтъри които всеки въпрос да изместват към русофилието ? Нали темата е че тоя е про.ститут а не ,,професор,, . В РЗС щеше да увлнява боко . боко беше най черен а после боко си го купи с пост и това няма нищо обща с Русия .
150
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофили, много омаляхте в Украйна. От 3 дни ядете само бой. Преди година карахте мунициите на фронта с влакове, тирове, камази и тежки зърновози. Преди месец вече карахте мунициите с буханки (бусчета) а от седмица с мотоциклети. Другата седмица очаквам руските богатири да карат боеприпасите с колела и пеш със сакове и раници. Да не би да свършиха мунициите на Ким и иранските аятоласи?
149
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не всички сме хипнотизирани да вярваме на това което се е случило преди 140 г. Ние не харесваме и Законите н ЕС в наши дни , преди 140 г също не сме харесвали Законите на Османска Империя. Нищо ново в наши дни.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си дойдем на думата
147
1
 
4
 
! Отговори
ИНДЕНТИФИКАЦИЯ, преди 2 месеца
И ЛИКВИДАЦИЯ!Да живее БЪЛГАРИЯ!
146
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 52 Държави в територията на тогавашна Османска Империя само България и Сърбия говорят за някакво си (освобождение). Срам и позор пред целия Свят.
145
1
 
8
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
по-точно и по-конкретно не може да се каже. браво. обаче управляващата евроатлантическа сбирщина - част от която е забранената от конституцията турска партия, и да прочете тази статия, едва ли ще промени политиката си. време е да си ходят и никога да не се връщат.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 152 Укофиличе това ли е опорката за днес е не разбра ли, че хората не ти искат украинските простии дето сам си ги забъркал
143
5
 
0
 
! Отговори
Митхат Паша преди 2 месеца
Пак ще носите ***.... Бъдете абсолютно сигурни!!!!
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 143 Ами не е едно щом про100 Киро в записа говори за посолството и посолствата,а Христо Иванов си призна и за френското и пак те питам щом Русия има интерес тук защо сме в НАТО или тогава като Монката Паси се разхождаше с трабанчето живите русофили бяха много повече и,ако Русия имаше някакъв интерес щеше много лесно да го упражни така,че да не сме в НАТО
141
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Мнението ми е доста различно от това на автора. Патриотизма не е дати, събития, места или знамена. Моя патриотизъм е свързан с две неща. Първото е Възпитанието което са ми дали моите родители и второ спомените за моите баби и дядовци (отдавна покойници), за техните домове с ниски тавани и кирпичени стети, за носиите , за приказките, обичаите и легендите , които са ми разказвали. Не приемам, че някой който си е татуирал Ботев на глезена с надпис "България над всичко" е по патриот от мене
140
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 145 Единствените политически пpocтитутки в България са русофилите. Проституират вече 146 години и днес отпразнуваха 146 години прocтитуиране в полза на Русия.
139
0
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 2 месеца
Ужас, дрогиран *** нарича професор Семов.. в грешка си професоре, няма бъдеще за територията, това не е народ а ***
138
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Санстефанския предварителен мирен Договор не е никакво манипулативно (освобождение) на България а военни взаимоотношения тогава между Османска Империя и Русия. Не пише никъде в този Договор че Русия (освобождава) България от Османска Империя. Защо този ден 3 март е празник в България си остава Загадка.
137
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този политически про.ститут на какво ще научи младите ??? Как се проституира свластта ли ? Всички помним как *** този срещу боко тиквата от Банкя . Щеше да го уволнява . Как боко завладял държавата медии съд . После боко го купи с пост като конституционен съдия . И сега не *** . НА КАКВО ТОЗИ ,,ПРОФЕСОР,, ЩЕ НАУЧИ МЛАДИТЕ ??? КАК ДА СЕ ДУПЯТ НА ВЛАСТТА ЛИ ???
136
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен всички русофили до един сте алтернативни "българи".
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 139 Най-напред си изясни че има само едно командажийско посолство в Сафия това на Пeдepaцията и други няма и тогава предлагай кого да изгоним.