Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет

Атанас Семов: Държава без историческа памет е територия
299
Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет
Снимка: БГНЕС

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в училище, а те са одобрени от МОН. Това мнение сподели пред БНР конституционният съдия, юрист и общественик проф. Атанас Семов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" той призна, че въпреки всичко е обнадежден за бъдещето на България и коментира дискусията за национален празник Трети март и запазването на национална идентичност и нацианална памет.

"Обнадежден съм от факта, че още го има този живец на националната памет. Политическият елит не е интересен, дали чете историята, както му скимне, или въобще не я е чел и си личи. Това не е най-същественото. По-същественото е, че благодарение на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца все още присъстват не само дни като 3 март и 24 май, а важни съдържателни и смислени форми на съхраняване на националната памет. По-страшното е, че постигнати резултати е не "заради" и "благодарение на", а въпреки държавата, въпреки МОН и въпреки учебните програми и учебници, които одобряват. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет", каза проф. Семов.

Според него "ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се съхрани духовно след 2 века Византийско владичество и след това след още 5 века Османско душманство, е силен народ".

"Народ, който може да роди такива личности каквито нашият народ е родил – особено през втората половина наXIX век, несъмнено е народ, който заслужава добра съдба. Аз не мога да се освободя от парещото  усещане, което на днешния ден е особено силно, че ние сме свели историческата си памет само до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с обществения си живот показваме, че напълно сме забравили не просто героите си, а тяхното дело и саможертва", каза Атанас Семов.

И коментира, че "това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто кощунство, а пълно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които иначе свеждаме чела на ден като 3 март".

"Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и независима държава, защото държава без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от училището усещане за святост на национална принадлежност, чувство на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е държава, която в голяма степен не заслужава бъдещето", напомни Атанас Семов.

„Скоро отворих един учебник , раздела за Освобождението се нарича "Българите в Османската империя", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че "българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи данъци, не можели да се обличат с красиви дрехи и не можели да строят високи къщи". Това е драмата на робството и това е абсурдът чуждото владичество, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март поднасяме цветя. Това е циничен прочит!",отсече той.

Според проф. Семов са "толкова несъстоятелни аргументите да си сменим празника. Толкова ни е съсипана националната памет, че само това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни съображение. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си говорим, защо те са истински важни, защо свободата е важна и колко лесно се отказваме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкова нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в ЕС?, пита риторично проф. Семов.

Според него "съвременният българин е подтиснат и отчаян от съвременните реалности, но и силно носещ изконните български ценности". И смята, че покойният му баща проф. Марко Семов, преподавател по народопсихология в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на "Япония като за Япония" би казал: "Българинът се назлъндисва да си покаже достойнствата, по-лесно си показва магариите. А ние сме народ с изключителни качества".

Най-спешно ни е необходимо да показваме качествата си и да избираме хора с показани качества, убеден е проф. Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Атанас Семов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са готови да зачеркнат историята си за да станат роми.
193
5
 
35
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Абсолютно вярно. Заличаването продължава...!
192
20
 
9
 
! Отговори
... преди 2 месеца
чисто исторически! Нас ни освобождава руския цар! даже по комунистическо време имаше паметник на цар освободител! не друг а на цар освободител! Това путинофилията едва ли го знае! Ама то путинофилия и кажи и не я обиждай повече! После обаче вниците на този руски цар дето ни освобождава ги отрепва и изгаря именно учителя на путин т.е. сталин! Та се се чудя кво общо има путин и путинофилията с освобождението на България! Имат общо с убиеца на нашия освободител!!! Та това е историческата истина!
191
37
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Учебниците до сега учеха на омраза към турците. А те са толкова приятелски настроени. Тук в училище ни учат да се държим към Турция, както учат Македония да се държи с България. Смешно и жалко е! А и какво е това "робство", за което се говори. Вие знаете ли какво е робство?! Не е и това, което е било тук! В САЩ са имали роби, тук е имало конфликти, война, турско нежелано присъствие. Ама на бедния българин много му е кеф да се нарича роб. Мен лично ме е срам да кажа, че съм от робски народ!
190
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сетихте се, обезродиха ни! Какво направихте продажници.
189
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия да върне архивите за това да се говори а не такива кат Румен Петков да ходят в масква да шпатуларят руски *** .
188
2
 
16
 
! Отговори
Лоша памет преди 2 месеца
До 176. Анонимен. Овчарчето Калито, Митко Палазов, Петка и Чапаев! Имаме памет! . . . . . . . Митко ПалаУзов! Нито имаш памет нито си го учил някога! Иначе трябва да го знаеш! Преписвач си и такъв си оставаш! Не, че ги обичам!
187
30
 
16
 
! Отговори
Царевград Търнов преди 2 месеца
Моите прадеди никога не са били роби! ,,Турско робство" е имало, разбира се, но това не е цялата истина. Османската империя е ислямски халифат, а не национална държава. Който изповядва исляма, се ползва с всички права, а християните и юдеите са с ограничени. Затова е ,,робство", защото като наследници на християнската Българска империя сме се чувствали унизени. Да, имало е и истински робски пазари, но те не са били държавна практика. Професорът малко да се пообразова...
186
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя винаги се е изказвал като политически пропагандатор обърнат към хора, които не мислят, не четат и се хващат на плитка демагогия.
185
26
 
8
 
! Отговори
:( преди 2 месеца
Когато някой с патологична злоба се втурне да охулва щуротиите на хлапетата абитуриенти, аз започвам да гледам на него с голямо подозрение и си знам, че не е читав човек. Има разлика между добронамерената критика и отровната злоба, особено когато злобеещият е потомствен слагач пред силните на деня. Когато преди няколко години прочетох злобния памфлет на Атанас Семов по адрес на абитуриентите, разбрах колко адекватна е народната пословица "Крушата не пада по-далеч от дървото".
184
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бaxти държавата - повече от половината от съществуването си - под робство! Срам...
183
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уникални сме и във вярата си в доброто и в "лудоста"си за свободата.Ние българите,никога не сме държали друг народ в робство и никога не сме унищожавали народ под наша власт.(геноцид)Колко са народите в Европа,като нас,който не са имали колоний или владели чужди територий далеч от границите си?
182
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По времето, когато този балеринчо е бил в казармата, вече е била в ход подготовката на "наши момчета" - да ги представим, че уж са били дисиденти, щото ние в тесен кръг си знаемм, че ще имапромени и току виж се върнал от Щатите Едуард Генов и някои други някогашни момчета, които през 1968 г. си зарязаха рахата и веселия студентски живот, за да поемат трънливия път на революционера. Не бъдете наивни!
181
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато взема в ръце свидетелството за завършен клас на моите родители и по стари на дядо ми и баба ми,първата бележка е по вероучение! И точка,професоре и докторе и дърта глава!!!
180
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Голяма работа е /180/ Само че точно той написа слагаческия пасквил "12 звезди", още когато се заговори, че ще ни поканят да станем член на ЕС, ама не се знае кога.
179
11
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Имeннo в Бepлинcĸия дoгoвop (члeн 22) e peглaмeнтиpaн и oĸyпaциoнният дълг нa Бългapия ĸъм Pycия. Oĸyпaциoнният дълг ce oбpaзyвa oт paзxoдитe нa импepaтopcĸoтo пpaвитeлcтвo в Caнĸт Πeтepбypг пo пoддpъжĸaтa нa oĸyпaциoннитe pycĸи вoeнни чacти и гpaждaнcĸaтa aдминиcтpaция - Упpaвлeниeтo нa импepaтopcĸия pycĸи ĸoмиcap в Kняжecтвoтo 1878/1879 Cyмaтa e изчиcлeнa нa 10 618 250 pyбли и 40 ĸoпeйĸи - 89 640 000 злaтни лeвa - 32 тoнa злaтo, тaĸa чe въпpocнoтo yпpaвлeниe e cтpyвaлo дocтa cĸъпo нa cтpaнaтa.
178
26
 
7
 
! Отговори
Кощунствено нагъл и преди 2 месеца
трагично незнаещ беше баща ти,професоре. С нахалство и чрез някои други прийоми се набута да преподава народопсихология и да пише дебели,недомислени пасквили на тази тема, без да има хал хабер за основите на сериозната наука етнопсихология. Още се носят легенди за чутовната му неблагодарност спрямо някои от онези,които са го крепили да направи кариерка и да стигне до ранг професор той - калпавото журналистче доказало, че обърква основни научни понятия. Как ли е взел диплома за висше образование?
177
19
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
патриотизмът при него ВИНАГИ е бил на първо място - често критикуваше европейския съюз ..... ------///------- Тоест, ако критикуваш ЕС, си патриот?
176
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма работа е. ... Е щом е голяма работа да вземе да напише един учебник, защото досега слушаме само мрънкането му. Революционна дейност в казармата? Хайде, по-леко, да не изкараш нов Левски?!!!
175
16
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Малко в повече ми идва патоса на Семов. Знам, че на националния празник е време за такива фрази, но чак па българите да сме уникални с нещо, едва ли. Нито сме по добри от другите народи, нито сме по лоши.