Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет

Атанас Семов: Държава без историческа памет е територия
299
Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет
Снимка: БГНЕС

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в училище, а те са одобрени от МОН. Това мнение сподели пред БНР конституционният съдия, юрист и общественик проф. Атанас Семов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" той призна, че въпреки всичко е обнадежден за бъдещето на България и коментира дискусията за национален празник Трети март и запазването на национална идентичност и нацианална памет.

"Обнадежден съм от факта, че още го има този живец на националната памет. Политическият елит не е интересен, дали чете историята, както му скимне, или въобще не я е чел и си личи. Това не е най-същественото. По-същественото е, че благодарение на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца все още присъстват не само дни като 3 март и 24 май, а важни съдържателни и смислени форми на съхраняване на националната памет. По-страшното е, че постигнати резултати е не "заради" и "благодарение на", а въпреки държавата, въпреки МОН и въпреки учебните програми и учебници, които одобряват. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет", каза проф. Семов.

Според него "ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се съхрани духовно след 2 века Византийско владичество и след това след още 5 века Османско душманство, е силен народ".

"Народ, който може да роди такива личности каквито нашият народ е родил – особено през втората половина наXIX век, несъмнено е народ, който заслужава добра съдба. Аз не мога да се освободя от парещото  усещане, което на днешния ден е особено силно, че ние сме свели историческата си памет само до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с обществения си живот показваме, че напълно сме забравили не просто героите си, а тяхното дело и саможертва", каза Атанас Семов.

И коментира, че "това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто кощунство, а пълно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които иначе свеждаме чела на ден като 3 март".

"Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и независима държава, защото държава без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от училището усещане за святост на национална принадлежност, чувство на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е държава, която в голяма степен не заслужава бъдещето", напомни Атанас Семов.

„Скоро отворих един учебник , раздела за Освобождението се нарича "Българите в Османската империя", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че "българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи данъци, не можели да се обличат с красиви дрехи и не можели да строят високи къщи". Това е драмата на робството и това е абсурдът чуждото владичество, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март поднасяме цветя. Това е циничен прочит!",отсече той.

Според проф. Семов са "толкова несъстоятелни аргументите да си сменим празника. Толкова ни е съсипана националната памет, че само това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни съображение. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си говорим, защо те са истински важни, защо свободата е важна и колко лесно се отказваме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкова нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в ЕС?, пита риторично проф. Семов.

Според него "съвременният българин е подтиснат и отчаян от съвременните реалности, но и силно носещ изконните български ценности". И смята, че покойният му баща проф. Марко Семов, преподавател по народопсихология в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на "Япония като за Япония" би казал: "Българинът се назлъндисва да си покаже достойнствата, по-лесно си показва магариите. А ние сме народ с изключителни качества".

Най-спешно ни е необходимо да показваме качествата си и да избираме хора с показани качества, убеден е проф. Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Атанас Семов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 138 Каква Москва бе що сме в НАТО като Москва има интереси тук егати безмозъчните лупмпенни
133
1
 
10
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 месеца
Това е защото дневшните учебници се пишат под давлението на "Америка за България", прилежащите й НПО-та и научни кадри. Отворете един учебник и ще видите за какво иде реч. Историята е наука, която се разказва смислово-фактологично. Затова е памет. Идеята за паметта, обаче пречи на идеята за развитието заложена в англосаксонският модел. Историята споре дмен, трябва да е науката за матури заедно с българският и то българската история, не европейската. Математиката, може да е отпишем.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Саката НАТО има само един вариант да се изгонят слугите на посолството и посолствата и България да си бъде държава нормална,а не да е командвана от разни посолства
131
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 134 Това са алтернативните факти избълвани от Москва и повтаряни 146 години от предателите на България русофилите.
130
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сата НАТО В България ще има ликвидиране на русофилството по подобие на ликвидилането на Русия от Украйна. Други варианти няма.
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.140.Празнуват българите уркофилче
128
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 135: Кравороби и урките-ци е разбраха,че тук не е Урколандия и евтини лозунги не вървят
127
1
 
0
 
! Отговори
До 133 преди 2 месеца
С какво си готов да застанеш зад мнението си?
126
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
или ликвидиране на всички, които си мислят тук да си правят нова Урколандия -----////----- Няма голям избор. Или български вариант на Урколандия с обезвреждане на руската пета колона или ново пребоядисване на същите актьори и поредни десетилетия срам и лиготии. Козируване през Меркел и палячовщини, за да се крадат еврофондове и да забогатяват само верните на Партията. Същите екскомунисти, които сега срамят България с двойната си игра, ще си продължат свинщината.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 131 Е да де ,ама това почна да се случва по времето на демокрацията щото някой си мислят ,че свобода и свободия са едно и също нещо
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.Саката НАТО естествено,че украинската просия ще падне и никой не е длъжен да я търпи
123
9
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
А това, че Просията ще падне и най-малкото ще се отдръпне на Изток и влиянието и ще отслабне, е вън от всякакво съмнение.
122
4
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 2 месеца
Народ който няма Настояще,му се внушава непрекъснато от политици и пишман учени ,професори,академици,че истината е в Историята му.За това се залага много на промиването на мозъците на децата още от първи клас с добре съчинена история,основно внушаваща,че сме велики и сме център на вселената.Няма нужда да лъжем себе си.Честит празник!
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.Саката НАТО или ликвидиране на всички, които си мислят тук да си правят нова Урколандия
120
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 113 Колкото и пяна да изкараш от устата си фактите си саа факти. На 3 март не се ражда България а на мястото на турската зависимост се ражда руска зависимост.
119
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Освобождаването и уреждането на България минава през Майдан и ликвидиране на сичката русофилска и ексмунистическа чума, в лицето на Президона, продажните генерали и клиентелистките партии-сглобкаджии.Ако нямате сила да го направите, ще ви изиграят театъра от 10 ноември 1989 г и ще ви яздят пак същите. Невъзможно е простия Президон на националния празник да обяви половината българи за правилни и предначертани от руския император, а другите за "посегателстващи" над т. нар. национална светиня 3.03
118
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирил Петков получава огромни средства от САЩ, за да отродява децата ни!
117
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички уважавани държави имат за национален празник деня на независимостта, само България празнува деня на замяната на турската зависимост с руска зависимост.
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 132 Е как да не го подпише или трябва да се бие срещу така наречените велики сили.После през 1884г руския цар е убит при атентат и на трона застава синът му, които има съвсем различна политика от баща си и година по късно България обявява Съединението на Княжество България с източна Румелия на което руския цар се противопоставя така също и Сърбия щото Берлинския договор я устройства най-много
115
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците са сбирщина от монголци до украинци и блатни хора от север