Български учен превръща емисии от ТЕЦ-овете в метан

10 инсталации ще струват не повече от 120 млн. лв., изчисли проф. Жеко Ганев
6 мар 2024 14:29, Анисия Иванова
26

От въглеродните емисии на ТЕЦ-овете да се добива полезен продукт - метан и така те да се запазят. Работещата в САЩ технология обаче остава неоценена в България. Неин създател е старозагорският учен и изобретател професор Жеко Ганев.

"Метан, който няма да го внасяме от Азербайджан и от не знам къде си, а който може да го получаваме от димните газове на ТЕЦ 2. Нищо не пречи един генератор, една турбина", каза проф. Ганев.

60 дни. Точно за толкова той създава инсталацията за улавяне и преработване на димни газове. Първите ѝ проби показват добри резултати, които надвишават предварителните очаквания.

"Резултатите категорично показаха 92% улавяне и 100% превръщане на димните газове в метан", отчете резултатите проф. Жеко Ганев.

Похвалите обаче идват само от Америка, откъдето има запитвания за производство на инсталации за добив на метан от въглища, както и за инсталации за преработване на емисиите от дизеловите двигатели на големи кораби. Всичко това може да се случи и в българския енергиен комплекс "Марица Изток" и така да продължи да съществува.

"За 2 месеца ще се изплати. От емисиите, които плаща ТЕЦ 2 в момента, някъде от порядъка на 800 милиона, за целия ТЕЦ, ако се изградят 10 такива инсталации, те ще струват не повече от 120 милиона", показват разчетите на учения.

Интерес от управляващите в България обаче досега няма.

"Много лошо е, че нашият министър на енергетиката, аз казвам нашият, защото е от Стара Загора, министър, който не пожела да дойде да се запознае с технологиите. Много зает, кризисна структура е "Марица Изток", няма време, няма политически нюанс", коментира проф. Ганев пред Bulgaria ON AIR.

А именно заради зараждащото се социално напрежение с неяснотите около въглищните централи, на последното си заседание общинските съветници в Стара Загора приеха декларация. С нея апелират държавата да поеме плащането на 50% от въглеродните емисии на ТЕЦ "Марица Изток 2" и да се финансира изграждането на пилотната инсталация в топлоцентралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
Бъди по-умен, моля преди 1 месец
Още една уникална иновация на професор Жеко Ганев. Ако повечето бяхме като него .... Браво!!!
24
6
 
3
 
! Отговори
Партенков преди 1 месец
ще падна от смях
23
8
 
5
 
! Отговори
Учен преди 1 месец
Този си няма и идея за състава на димните емисии - повече от над 100 компонента.
22
0
 
12
 
! Отговори
Гaля преди 1 месец
Ъ-Ъъъ, тцъ! Hee cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo...
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Апелира се държавата да поеме 50% от санкциите за вредни емисии на ТЕЦ 2. Обзалагам се, че нищо няма да поеме въпреки, че отдавна е поела 100% от санкциите на американските тецове.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не влиза в плана за възстановяване и в зелената сделка!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От пръднья и боя правим еей.
18
0
 
18
 
! Отговори
Стара Загора преди 1 месец
Министъра е инструктиран да закрие тецовете, а не да създава нещо добро за народа.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана с оня дето палеше водата????
16
1
 
3
 
! Отговори
<html><body преди 1 месец
До АнонименВижте биографията на професора - совецкия учен. После прочетете за предходната "гениалната разработка" за дезинфекция - отдавна е открито как озона дезинфекцира, но вреди и на хората. Не са необходими научни похвати, а справка в гугъл и малко мисъл. Ама това е работа на тоя дето пише статията...не на потребителя на информация.
15
0
 
9
 
! Отговори
Невежа. преди 1 месец
В Австралия тази схема я ползват от години да прибират пари от СО2 субсидии. Производстово на метан или премахване на СО2 е виртуална - дали има 5% ефективност процеса. Изиза златно а полза няма. Нооо има много глупави хора и депутати, готови да се продадат за нещо което звучи добре и има субсидия от ЕС. Да бяха дали парите за АЕЦ и ремонти на няколко ТЕЦ-а. Повече полза от тази тарикатска схема.
14
6
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
За глупости пари не даваме, виж - да трябва да помагаме на уРкайна - туй друго нещо. Така казаха от "посолството"
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не разбира намеренията на зелените- да се закрие европейската енергетика ако ще и 0% емисии да отделя.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До <html><body - Я докажи с научни похвати написаното от теб. Не можеш. Но да обиждаш можеш хахаха Еми... кой колкото може. Българският учен създава нови технологии, а ти обиждаш. Определено си личи разликата в акъла между двама ви.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Интерес от управляващите в България обаче досега няма." - Интерес няма, защото няма да захлебят. А между другото не смятам, че ние имаме управляващи. Имаме козируващи. Но те и толкова могат. Да не мислите, че могат да управляват? хахаха Само за козируване стават, за нищо друго.
10
14
 
9
 
! Отговори
<html><body преди 1 месец
Поредния совецки учен от групата совецки учени с гениалните идеи... преди няколко години биеше коронавируса с озон и пак финансиране търсеше...тия безсмислени статии с рубли ли се плащат?
9
2
 
16
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Принципно е възможно, ама за целта трябва и водород, който няма от къде да дойде освен от електролиза, която е енергоемък процес. Ако включим в уравнението и закона за запазване на енергията и КПД ще излезе, че ТЕЦа няма да му стигне тока, който сам произвежда, да захрани инсталацията за производство на метан.
8
1
 
20
 
! Отговори
Интересно, преди 1 месец
аз пък снощи гледах образователно видео по въпроса с метана. Метана не може да съществува в природата и винаги се разгражда до въглероден диоксид, който пък се поглъща от растенията при фотосинтезата. Парниковите газове щяха отдавна да са ни удушили ако това не беше така. Отново намирисва тая работа с въглеродния отпечатък и метана от кравите :D
7
2
 
6
 
! Отговори
Васко преди 1 месец
Все едно да кажеш на шейховете че от утре колите минават на вода и ток и край с добива на петрол.Колко хора по веригата ще загубят не милиони а милиарди.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пушека милиони години все си отива у небето - не му тряя инсталация :)))