Книгата “Безупречен дом” - за насилието и как да го разпознаем

Психологическото насилие е недоказуемо и невидимо
17 апр 2024 14:33, Инна Ангелова
4

Има жени и мъже, които с години живеят насилени, без да смятат, че това е проблем. Понякога и книгите и историите на жертвите помагат.

"Наслоено е през годините назад. Свикнали сме на репликите: "Да не чуят съседите", важно е какво ще кажат хората. Когато тези думи и изрази минават през поколенията, свикваш да живееш, че всички са така. Не е нормално да се обиждат деца от родителите, мъж да крещи на жена си или обратното, тъпченето с години на другия. Това е насилие", каза авторът на книгата "Безупречен дом" Ива Димитрова в "България сутрин".

В ефра на Bulgaria ON AIR Димитрова казва, че поговорката “Моят дом е моята крепост” е хубава, лошо е когато домът стане затвор и започнеш да се притеснваш ,че всеки момент другият ще се прибере и ще намери за какво да се скарате, когато стъпваш на пръсти, за да няма скандал. "Това са въпроси, на които всеки само трябва да си отговори дали е така и дали иска да продължи да живее така”.

Книгата "Безупречен дом" не дава отговори, а ситуации, обясни Димитрова. "Когато живееш в такава обстановка, свикваш да оправдаваш действията на другите. "Мама ми вика, защото получих слаба оценка", "Мама или татко ми се кара, защото съм глупав" - когато детето живеете с мисълта, че е непълноценно, глупаво, то расте като такъв човек. Рано или късно среща човек, който да продължи да му насажда тези мисли", даде пример тя.

При взаимоотношенията с двойките е същото, смята писателят: "Ако ти обичаш другия, никога няма да му кажеш, че е глупак, непълноценен. Ще търсите грешката и ще я промените".

"Отне ми доста време, за да синтезирам всичко, което искам да кажа. Психологическото насилие е недоказуемо и невидимо. При физическото има белези, докато психологическото продължава да се омаловажава", смята авторът на книгата "Безупречен дом". Тя е използвала интересен похват - главната героиня е автор, която пише книгата. 
Често "Аз ти се карам, защото те обичам" са класически оправдания на насилник, изтъкна тя.
"Има жени и мъже, които признават, че живели в заблудата на безупречния дом, но има такива, които зял живот ще останат в заблуда. Това е избор", обобщи Димитрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: писателнасилиекнига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Перничанка преди 1 месец
Бие значи обича....
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все повече се размива терминът насилие. Вече да се скараш на детето, ако е направило беля, е надилие. Ако му зашлевиш шамар, е опит за убийство.
2
1
 
3
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 месец
Не е вярно, че психологическото насилие е незабележимо. Личат си потиснатите, наплашени хора, а също и онези които неоснователно нямат самочувствие. Дали е доказуемо? Нужно е само да набележите правилните съседки. Те с удоволствие ще разкажат всичко, което искате да знаете за комшиите им и за взаиимоотношенията в съседните апартаменти.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да не чуят съседите" е важно правило, но по други географски ширини.Тук сме свикнали всеки да знае всичко за всички.Разходете се по стълбището на някой голям жилищен блок в събота и неделя, когато времето навън е неприятно и на хората не им се излиза. После още 2-3 седмици правете такава стълбищна разходка през уикенда и вече ще знаете основните неща за почти всички семейства от блока, при това без да се налага да подслушвате до вратите. Защото нашенецът е свикнал да крещи, той така си приказва