Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Единствените които 5 века никой не им помогна да имат държава. Това е отговора на заглавието на статията по горе Защо? История и култура. Не е корупция и проституция разграждащи държавата.
313
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До Глд: а кой ги навъди? Боко е бивши БКП и чехълоносачка на бай ти тошко, цялото гербе пълно до пръсване с бивши комсомолци, членове на партията и тн., че направо може да му се вика младежкото БКП, ПП-ДБ са внуци на ДС и БКП, БСП са ясни, "уж патриотите" от бивши доносници на ДС, та крадците които искаш да бъдат избити са си върли комунисти! Все пак най ясната дефиниция за комунизъм е: любов към чуждите пари! Та логиката ти е БКП да се върне за да избие БКП, цепиш мрака направо!
312
13
 
12
 
! Отговори
Глд преди 1 месец
Аз съм навин пак да дойде един комунизъм и да се избият всички крадци и тарикати които се навъдиха че е непоносимо вече
311
0
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
И по комунизма и сега се продава е за жълти стотинки на разни търмъци...
310
6
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До хм: "добрият" Сталин е избил през цялото си управление около 126891000 души! Към това като се добавят и половината жертви през ВСВ, защото Хитлер и Сталин заедно нападат Полша и започват ВСВ и излиза цифра която само Мао може да задмине!
309
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
395- КАЗВАШ ЧЕ ОБИЧАМЕ ДЯДА ИВАНА- Я ДА ВИДИМ ФАКТИ- НСИ-пътувания на БГ граждани по света за м февруари 2024Г- в ЕС 287 000, общо 500 000пътувания- в раша- 212- що толкова малко до Рашкистан... БЛАТНАЯ НОСИ В СЪРЦЕТО В ЕВРОПА И ПО СВЕТА ПЪТУВА, БЛАТНАЯ ЗАОБИКАЛЯ- ЩО?!
308
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шампиони сме Европа единствените които без да ни карат насила плюем угодно и долно срещу врага на Америка Русия. Нагли нещастни добре платени комунисти на държавна ясла и НПО-та плюят яростно и злобно. Другари *** комунизма си отида и никога няма да се върне ! Тъпчете си гушите и спрете да ни промивате мозъците!
307
3
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 382: Сталин умира давейки се в собствената си кръв, драпайки за гладка въздух, в същото време най приближените му стоят отвън и слухтят, чакат 30 Мин след последният шум за да извикат доктор, сигурни, че кръволока е пукнал, а след като най накрая е пукнал дори СССР започва дестабилизация! Дори собствените му слуги са го мразили и са чакали да вдигнат парад, че е умрял!
306
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
390- от какво са ни освободили...за тъгуващите по соца да си спретнат една екскурзия до Северна Корея, Куба, Венецуела с 500% инфлация, Китай- най евтиното което продават е работната ръка, пенсията на селскостопански работник- 3дл, до скоро там е нямало пенсионна система.
305
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Събаряй нрзабавно
304
19
 
10
 
! Отговори
да преди 1 месец
както и да го въртят днешните ке.леши, българския народ винаги ще обича Дядо Иван!
303
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много точно казано - тежко ментално наследство.
302
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вечна слава на освободителя.
301
5
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Че в БГ все още има останали дрти, чрвени, дементни и невежи лигофрени - това е ясно, намаляват, но не точно с темпа, който би ми се искало да видя (от диагнози абпфк почти се изчисти, още малко). Че има содомрашолибци на средна възраст, аха към дементни - и това е ясно, бившата номенклатура (и / или наследниците на абпфк) си искат миналото, 'га се разпореждаха нищоправейки (полит.-всички), и те ще изчезнат (лекарите да помагат!). Що има обаче има и не'къв брой млади дементи - това не е ясно...
300
3
 
7
 
! Отговори
Niki13 преди 1 месец
До Анонименне е истина, а какво се е случло на 5 юни 1942 год. май сащ но обявява война
299
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георги Димитров е терорист и алкохолик.Човек предал на смърт своите най-близки другари.Абсолютен слуга на Сталин.После Сталин ги го и отрови.И днес за срам но цялото човечество има град Димитровград, а в Сърбия хубавия бълг.град ЦАРИБРОД носи името на Жоро Тарабата.
298
3
 
3
 
! Отговори
Niki13 преди 1 месец
До Анонименс парите и технологиите на сащ.
297
12
 
5
 
! Отговори
Niki13 преди 1 месец
До Анонимен каквато и отрова да пръскаш , продължава да има булевард Георди Димитров в Париж
296
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сталин изобщо няма нищо еврейско,докато Фюрера има.Сталин почина като Бащата на народите,а Хитлер не беше мн. хубава гледка.Германия 1944г. беше цялата в руини Хитрер беше оръдие в ръцете на Сталин.Столин имаше милиони роби,но Главният ву роб беше Хитлер.Т.е момче за мръсната работа,с която Сталин не искаше да си цапа ръцете.Та къде е величието...
295
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червената армия, защо е червена?