Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До350 . Е как да се биене с тази армия . Като всички министерства военното на първо место е превзето . САЩ и Великобритания помагат на СССР във войната безгранично .
333
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По същата логика платените ни родоотстъпници могат да твърдят, че са нни окупирали след 500г. турско робство. Отвратен съм от либерастията, лъжите и манипулациите на "днешните". За жълти стотинки да продават историята и родът ни! Че и да ги избираме искат!
332
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 350. През тези две години . Майка ми остава без баща си и първото си дете . Отвлечени от комунистите без следно изчезна ли. До края на 1958 г. 32000 души се водят без следно изчезна ли .
331
8
 
6
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Така е изкривено мисленето на нашия народ и са му промити мозъците, че ще трябва да минат още десетилетия, за да се разбере най - сетне, че от Русия никога нищо хубаво не сме видели, а само са ни поробвали тия жалки руски въшкарници!
330
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червената армия ни е виновна за всичко . И че сме най- бедни в Европа , и че часовници по 50000 лева се раздават на политици под и над рафта .
329
4
 
6
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Ние сме шампиони и като най гласните мишки на Европа,защо не пишете и за това
328
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизма е виновен за намаляването на наделението, закото разрешиха абортите и от тогава кривата е надолу.
327
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като махнем паметниците ще цъфнем и ще завържим-от всеки кран ще тече уиски ,и бира )))))
326
10
 
12
 
! Отговори
ххх преди 1 месец
Всички са със собствени жилища от комунизма... 90% от населението... сега кво стана с дивия капитализъм кофти храна, няма безплатно здравеопазване и намаляващо население
325
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагла лъжа и в Берлин стоят единстсвените който събаряме сме фашуги долни
324
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм, време е да вдигнем някой американски паметник. Колкото аскер има техен днес у нас, никога не е имало толкова руски след 44-та. Затова и статиите са такива.
323
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В коя друга държава може РЕШЕТНИКОВ ДА ПРЕДЛОЖИ ПРЕЗИДЕНТ! ДА УСПОКОЯВА СПОРЕЩИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА АБВ И БСП, ДА НЕ СЕ КАРАТ,ЗАЩОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ИДВА ОТ НЕГО! ТОВА ИЗЯВЛЕНИЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА! НАРОДА ДОВОЛЕН И ГЛАСУВА ЗА МОСКОВСКИ РАДЕВ, ДВА ПЪТИ!
322
8
 
13
 
! Отговори
още нещо преди 1 месец
45 години тЕрор и изкествен подбор да се издига всичко тъпо но верно на Русия и резУлтата .ПОследни по жизнен стандарт в Европа но пЪрви по паметници и концлагери ! НАРОДЕ!!!!!
321
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като разчекнат Путин на площада в Брюксел, ще е велик ден за света.
320
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не изринем всичко руско от тука, все ще сме бедни и последни. Тоталният крах за гнусната Русия наближава
319
15
 
23
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Благодарение на такива "освободители" и "братушки" сега сме последни в Европа. Но още плащат на техни петоколонници да демагогстват и да разпространяват пропаганда в полза на Русия.
318
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще ги сринем всичките. Няма русия, няма руски тъпотии в България.
317
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрата новина е, че дъртите комунисти намаляват! Да, вярно не достатъчно бързо, но намаляват прогресивно! А "паметниците" са пътник!
316
17
 
14
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Не знам за паметниците, но пишман историците със сигурност трябва да ги разкараме. Такива простотии е надрънкала госпожата. И такива отрреепки преподават на деца и студенти!
315
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всичко са виновни комунистите! Продължават да съсипват държавата и през паметниците и руски мекерета грабят народа.