Киберсигурност: Защитени ли са децата в интернет?

Фишингите и хакерските атаки все повече зачестяват
23 май 2024 12:42, Инна Ангелова
7
Киберсигурност: Защитени ли са децата в интернет?
Снимка: The Walker Group от Pixabay

Когато децата използват компютър и интернет трябва да имаме повишено внимание, защото именно те са най-уязвимата група. Най-големият и често срещан проблем в киберпространството е контактът на деца с възрастни, които могат да се опитат да ги принудят да изпращат предизвикателни снимки. За да се избегне това, семейната среда е от особена важност, на първо място.

Вниманието определено не трябва да се неглижира. Важно е да знаем какво децата правят в интернет, както и с кого си комуникират. Това заяви старши комисар Владимир Димитров - директор на дирекция “Киберпрестъпност” при ГДБОП-МВР.

Комисар Димитров допълни, че зачестилите хакерски атаки срщу сайтове на държавни институции, са нещо съвсем нормално. “Атаки идват от цял свят”, допълни Димитров.

“Сайтовете на българските институции са защитени, особено на ЦИК. С приближаване на изборите се предприемат и други мерки за допълнителна защита", подчерта старши комисарят пред БНТ.

Димитров обясни, че съобщения, каквито напоследък все повече българи получават от Български пощи, например, са фишинг съобщения и имейли. "Най-добре е да се игнорират такива съобщения, дори е добре да се блокира телефонния номер, но хакерите използват и други телефонни номера. Тези съобщения се пращат от цял свят", допълни още той.

Антивурусните програми действат като “профилактика” срещу хакерските атаки и посъветва всеки да си инсталира такава на компщтъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Общество
Бедните деца с по-висок риск от затлъстяване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не може да има защита също както няма и за телефонните измами. Уж поименна регистрация, но само за някои от краткото население. Децата пък ги влече непознатото подтиквани от техни си слухове и фантазии. То си трябва драстична кардинална промяна.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То повечето хакери са деца
5
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
" Децата на социализма " , започнаха да се страхуват и за техните увредени деца. Компютрите вече бият и децата им , не само тях - " децата на социализма " .
4
0
 
1
 
! Отговори
Бъдете нащрек!!! преди 3 седмици
Никой не е защитен вече! Те хакнаха Скарлет Йохансон, та децата от "Люлин" ли няма?! ((
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да но хакнаха пръскачките на парламента бухахахахаха
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
я кажи 2000 г бях ли защитен мa мисурке :)))
1
0
 
1
 
! Отговори
32335445 преди 3 седмици
Не. Но най-вече заради липсата на контрол от страна на родителите.