Пращаме посланик

България призна независимостта на Косово, откриваме посолство в Прищина
20 мар 2008 14:07,
63
Пращаме посланик
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет реши да признае независимостта на Косово под международно наблюдение, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще бъдат установени дипломатически отношения на ниво посолство.

В сряда страната ни, заедно с Унгария и Хърватия, излезе с обща декларация във връзка с предстоящите национални решения по признаването на независимостта на Косово.

В нея се съобщава, че за трите държави е от първостепенна важност да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа.

Към момента 17 страни-членки на ЕС са признали независимостта на Косово и са установили дипломатически отношения, България е 18-ата страна.

„Логично е България да бъде в тази група страни, които поемат своя ангажимент към ситуацията там. Решението не трябва да бъде изненада за никого“, каза на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът припомни, че министър Ивайло Калфин редовно е информирал парламента за развитието на ситуацията.

„Това е добър регионален подход и положителен знак за нашите въшни партньори“, каза още Станишев.

Според него „Планът Ахтисаари“ за Косово гарантира запазване на правата на малцинствата.

„Още след обявяването на независимостта на Косово ЕС свика спешно заседание на външните министри, на което България обяви своята позиция“, посочи премиерът ни.

По думите му българските власти са били изключително активни в диалога между Сърбия и косовските власти през последните години.

Според премиера естествено е тези дни и в следващите седмици реакцията на Сърбия да бъде по-остра, имайки предвид и предизборната ситуация.

"Ако бъдем откровени и обективни, няма нито един момент, в който да се предприеме подобно действие и да се смята, че това е най-подходящият момент", каза Станишев.

По думите му неизбежно е да има политическа реакция от страна на Република Сърбия, защото темата Косово е изключително чувствителна за всеки сръбски гражданин.

Външният министър Ивайло Калфин пък обяви, че България няма намерение да изтегля посланика си от Белград.

„България ще продължи да бъде готова да работи активно за развитие на добросъседските отношения и за придвижването на Сърбия по пътя към ЕС.

В отговор на въпрос кога е възможно да бъде изпратен посланик в Косово министър Калфин каза, че страната има дипломатическо бюро там, което работи от 2004 г., и че ще бъде повишен неговият ранг.

„Ще преценим кога ще изпратим посланик“,каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Господи, Боже на силите, в Името на Исуса Христа, чрез Което Име Ти Си благоволил да те приоваваме, ние, Твоите чеда, идем сутрин и вечер и припадаме пред Твоите нозе. Молбата ни Господи е да разбиеш и осуетиш замислите на всички тъмни сили на лукавия, които искат да съспят и разорят духовно и политически българския народ, между който Си ни пратил.Господи, молим Те, чуй и приеми молбата ни, и повдигни душата на балгарския народ, за да не загуби Твоето благоволение.Амин"
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
невероятно е че пишете такива истини и никой не взима отношение.....може би хората се умориха да ги мачкат и спират протестите им още в зародиш-и какво следва?-Никой не е съгласен ,но и никой не поема никаква инициатива-тъжно...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Kогато започне национално формационен процес, който в момента се развива сред албанците на Балканите с център Косово, неизбежно е в следващите десетина години да няма и национално обединителен процес. Aлбанците ще търсят начин да се обединят. В това има историческа логика, която не може да бъде нарушена, албанците да преживяват национално формационни и национално обединителни процеси, защото на тях това просто им се случва век и половина по-късно, отколкото се случи на другите нации на Балканите. Девет години сърбите в Косово са лишени от основното човешко право на придвижване. Те не могат да се движат свободно в Косово, нито да участват свободно на пазара на труда, нито каквото и да било... по Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия
19
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 16 години
Това е добър регионален подход и положителен знак за нашите въшни партньори, каза още Станишев.Този *** няма да види власт в живота си след падането на следващите избори, но искрено съжалявам, че няма да има предсрочно сваляне на правителството, бих му ритал украйнския пред парламента. Гад.
18
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
защо ли все още целия свят си мълчи,а не попита "чичо Сам",каго САЩ ще дадат независимост на една ИНДИЯНСКА,самостоятелна държава,в средата на щатите - а не резервати???!!!!???и тогава ООН да изпрати омиротворителни сили в тоя район,за да може новосформираната държава (от коренното американско население),да може да си създаде собствено управление!!!к'во ще кажете за тая ми идея,Your Excellency mr.Baerlly (б.пр.-Ваше Превъзходителство г-н Байърли)?!? :))))))
17
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Българските управляващи са глупци и слепци. Предупредихме ги. Не може да се каже, че не сме. Повече не можехме и да направим освен това, което зависеше от нас. Те ще си платят за глупостта. Може да се каже, че вече са мъртви политически. Никой разумен човек няма да гласува за тях след това, което направиха. Извърши се голяма несправедливост.
16
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
abe da ste videli shipter minior?priznavame darzava ot banditi drogadjii i haiduci.
15
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
abe da ste videli shipter minior?priznavame darzava ot banditi drogadjii i haiduci.
14
0
 
0
 
! Отговори
телепорт преди 16 години
С КАКЪВТО АРШИН МЕРИШ, С ТАКЪВ ЩЕ ТИ ОТМЕРЯТНикога досега в историята България не е имала по-сервилни управници, които предизвикват погнуса дори у тези на когото служат. Дори при т.н. социализъм не беше чак толкова безумно поведението на тези, които управляваха. Ненормалният Буш и финансовата върхушка, която го управлява решиха вече окончателно да побъркат света с омраза, насилие, кръв и войни. Отвориха "Кутията на Пандора" с Косово.Косово е сърцето на Сърбия, Там е създадена. Независимо, че сърбите най-често са ни удряли нож в гърба (така по братски), не трябва да се забравя, че тук въпросът е принципен. С тези принципи беше запазен глобалния световен ред, така, че да не се самоунищожим с ядрена война.Вижте, какво става след 17.02.2008 : Тибет, Абхазия, Южна Осетия, Приднестровието. Следват и други. А, какво започнаха да правят албанците в Македония ? Македония ще е следващата. Това е част от сатанинския план на американците. Ясно е, че ако албанците се отцепят както в Косово, на българите в Македония им остава само една мизерна територийка, която не може да бъде държава. Може би за тази територийка таят надежди нашите ***, че ще се присъедини към България. Нека не се забравя казаното : Както съдиш, така ще ти отсъдят, защото сега е Косово, земята където е създадена преди векове Сърбия. А, къде е земята със столиците на Първата Българска държава Плиска и Велики Преслав ? Знаете ли кое малцинство има сега значително присъствие в Шуменска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка области ? Знаете нали ? Ами ако......? Ами ако Чичо Сам поиска ..... Естествено, че ще се съгласим. Ние само това можем да се навеждаме. Можем да си зарежемАЕЦ защото така искат новите ни господари. на народа.И ако не дай боже нещо подобно като в Косово стане и у нас, не трябва да се сърдим, защото се съгласихме да се отнеме територия от суверенна държава.Ние дори няма да се опитаме дае съпротивляваме, както го направиха сърбите през 1999 г., после и македонците срещу шиптърските набези.
13
0
 
0
 
! Отговори
Ал Бано и Ромина Пау преди 16 години
...и да поздравим един народ, който за разлика от нас е намерил сили да се бори за някаква цел. Малък народ, който сам не би се справил, нотова не му попречи да се бори!... Ама толкова сили у нас няма!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само си пишем само глупости. Крадците-политици си правят каквото си искат.Да ги нападнем поне с камъни днес!!!! Стига приказки! Дай боже утре да сме по смели да ги ударим с бомби!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Surbite po 5 na noj, albancite po 10 na huq mi :)))))))) Kvo vi boli i za ednite i za drugite?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
че сърбите са световни шампиони по бели се знае, че клинтън обеща мулти косово кога още също, е не искат живот заедно, нищо не ги свързва, ни език, ни религия, ни основополагащи исторически митове, но имаме проблем със сигурността на балканите, потенциално заплашителни мераци, значи трябва международна конференция за потвръждаване на граници, интереси и бъдеше, а може ли правителство да продължи без доверието на народа трябва да се провери
9
0
 
0
 
! Отговори
Edin преди 16 години
какъф референдум бре!? ХАХХАХА! НИКОГА за НИЩО няма да има референдум в тая скапана Държава. Хората никой не ги брои за НИЩО!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ура, още един хрантутник!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбите по пет на нож, граница с Хърватско. Да не забравя ме какво ни пречиняваха сърбите 80 години в Македония
6
0
 
0
 
! Отговори
Edin преди 16 години
То кое ли правителство до сега беше българско...ония *** и измисленаа му партия докато не изчезнат от властта, все на това дередже ще сме...
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
На крадците и дето признаха КОСОВО!къде остана референдума!??
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това правителство не е българско! Махнете се най-сетне!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Edin преди 16 години
Еми нищо чудно. Каквото и д аговориха хората, каквото и да искахме да извиоюваме за гораните в Косово, кервана си отмина а кучетата останаха да си лаят, гладни, оте***и и с подвити опашки. Сто човека писаха писма, други плюха и какво - нищо. След като на за 100 000 стачкуващи беше казано "нека си стачкуват", какво може да се очаква з аняколко надигнати гласа в пресата? В България и 7 милиона да кажат едно и също, за онея 240, няма д аима никакво значение....