Пращаме посланик

България призна независимостта на Косово, откриваме посолство в Прищина
20 мар 2008 14:07,
63
Пращаме посланик
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет реши да признае независимостта на Косово под международно наблюдение, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще бъдат установени дипломатически отношения на ниво посолство.

В сряда страната ни, заедно с Унгария и Хърватия, излезе с обща декларация във връзка с предстоящите национални решения по признаването на независимостта на Косово.

В нея се съобщава, че за трите държави е от първостепенна важност да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа.

Към момента 17 страни-членки на ЕС са признали независимостта на Косово и са установили дипломатически отношения, България е 18-ата страна.

„Логично е България да бъде в тази група страни, които поемат своя ангажимент към ситуацията там. Решението не трябва да бъде изненада за никого“, каза на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът припомни, че министър Ивайло Калфин редовно е информирал парламента за развитието на ситуацията.

„Това е добър регионален подход и положителен знак за нашите въшни партньори“, каза още Станишев.

Според него „Планът Ахтисаари“ за Косово гарантира запазване на правата на малцинствата.

„Още след обявяването на независимостта на Косово ЕС свика спешно заседание на външните министри, на което България обяви своята позиция“, посочи премиерът ни.

По думите му българските власти са били изключително активни в диалога между Сърбия и косовските власти през последните години.

Според премиера естествено е тези дни и в следващите седмици реакцията на Сърбия да бъде по-остра, имайки предвид и предизборната ситуация.

"Ако бъдем откровени и обективни, няма нито един момент, в който да се предприеме подобно действие и да се смята, че това е най-подходящият момент", каза Станишев.

По думите му неизбежно е да има политическа реакция от страна на Република Сърбия, защото темата Косово е изключително чувствителна за всеки сръбски гражданин.

Външният министър Ивайло Калфин пък обяви, че България няма намерение да изтегля посланика си от Белград.

„България ще продължи да бъде готова да работи активно за развитие на добросъседските отношения и за придвижването на Сърбия по пътя към ЕС.

В отговор на въпрос кога е възможно да бъде изпратен посланик в Косово министър Калфин каза, че страната има дипломатическо бюро там, което работи от 2004 г., и че ще бъде повишен неговият ранг.

„Ще преценим кога ще изпратим посланик“,каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
чунчо преди 16 години
Нали ще им трябват визи на шиптърите!А после...гледай кво се вика ОРГАНИЗАЦИЯ!!!Ама на *** човек главата му пречи!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анди преди 16 години
НЕ на мафиотската структура Косово
60
0
 
0
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 16 години
Срам ме е е, че съм Българин на тия *** в парламента трепането им е малко мамицата им продажнаЛогично е България да бъде в тази група страни, които поемат своя ангажимент към ситуацията там. Решението не трябва да бъде изненада за никого.....Това е добър регионален подход и положителен знак за нашите въшни партньори-каза още Станишев Кое е му е логичното ,къде е логиката другарю , г-н Станишев сигурен съм че цялата Ви рода се срамува от вас .И Аз съм червен за съжаление,...но много повече от Вас, цялата Ви партия трябва да е на *** плюя на вас и *** *** които сте там .... не Белене за вас в Косово требва да Ви пратят да си изкарате малко хляба там *** бандитска .......
59
0
 
0
 
! Отговори
didiii преди 16 години
Ne na Kosovo!!!!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a koi popita naroda si...ama nie ne sme im narod na edin tyr4in, na edin ryski komynist, na edna perni6ka tikva, na edin car-kradec....koi da ni pita??!!kakvi sme im nie-nikakvi??!!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** !!! Как може да признаят Косово ?!??! Срам ме е,че живея в тази държава ... Тези тиквеници кога ще послушат народа ?!?
56
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
в Сърбия има над 500 млн. евро български инвестиции. И правителството със своите политически стъпки трябва да ги защити". Това казва Христо Ковачки в интервю за вестник "Стандарт". ...Какво търсят тези пари в Сърбия?Защо не се инвестира в страната?И те ли ще потънат, както иракските ...либийските ...анголските...никарагуанските..Комунистите да инвестират в България , за бъдещето на нашите деца и за старините на нашите родители!БСП+ДС=ГЕРБ=КРАЖБА
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Евала за изказването, много е точно и вярно !
54
0
 
0
 
! Отговори
anonimen Bulgarin преди 16 години
No 50, imash pravo!!! naistina i na mene mi izglejzda taka!!! ima isitna v tova!!!jzalko che priehme nezavisimosta na Kosovo!!! jzalko che za poreden put pravitelstvoto ni ne slusha naroda i ne ni predstavia kakto triabva!!! :(
53
0
 
0
 
! Отговори
Хосе преди 16 години
Москва/София. Около месец след обявяването на независимост от страна на Косово България официално призна суверенитета на Прищина, коментира днес агенция Регнум.Седмиците между тези две събития бяха изпълнени с оживени дискусии в българското общество и в структурите на властта, което се отрази широко и в печатните медии. Бяха обсъдени перспективите на новата държава на Балканите и последствията за целия регион. Вчера стана ясно, че едновременно се е провеждала подготовка на населението на България към предизвестеното признаване на новия съсед на Балканския полуостров.Използвайки косовската тема във вътрешнополитическата борба, управляващата коалиция и дяснолибералната опозиция си конкурираха правото да изглеждат по-последователни привърженици на идеалите европейската интеграция и обединена Европа. Съдейки по изявленията на водещите партии и публикациите в медиите в България, политическата класа на страната е убедена, че образуването на независима държава на косовските албанци е свършен и необратим факт и че процесът на интеграция на Сърбия, Косово и другите страни от Западните Балкани в европейските структури няма друга алтернатива. Създава се впечатление, че нито една от влиятелните сили в българското общество не смята България за способна да оказва самостоятелно и суверенно-мотивирано разрешаване на конфликта в западната част на Балканския полуостров. А това е равносилно на това, да се признае, че в процеса на политическо прекрояване на Балканите България няма друг избор, освен да следва водещите държави в ЕС и САЩ, отбелязва агенцията."Ей това е хубав коментар...
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
смешен си да криеш и да лъжеш в епохата на интернет, верно труден избор е живот на кръстопът, диспечер или изтривалка, но изборът е твой
51
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Правителството с този си акт обяви и българският народ за независим. Тоест, че от него нищо не зависи
50
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Българите обичаме всички,освен себе си.Сърбите мразят всички,освен себе си.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
повод за признаването стана меллето в митровица, инфо тука нема, само безредици имало ама що, там сърбите юристи барабар с децата си окупирали съда, ами протестират, пращат им юристи от европа, те без хляб, ес ти спира три програми, обяснение лъжа, сгрешени били букви в некои графи, и аз по отеснели панталонки по дъгата плъзгам се напред
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
НЕ - *** МРАЗЯТ СЪРБИТЕА НИЕ БЪЛГАРИТЕ - МРАЗИМ - ВАС- ТУРЦИТЕ!!!!РАЗБРА ЛИ СЕГА.....СМОТЛЬО
47
0
 
0
 
! Отговори
Хосе преди 16 години
Вица е много силен....
46
0
 
0
 
! Отговори
Диго преди 16 години
Ако искаш да се дигаш,дигай се бе смотльо,но гледай някъде на далеч.Кой ти каза,че само *** мразят сърбите?
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много ми хареса вица!
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Eдин косовар жени сина си веднага след обявяването на независимост.Хваща го и му казва:Сине довечера пред прага на спалнята хващаш булката и я внасяш на ръце през прага, да не стъпва по земята щото Косово е гордо, мяташ я на леглото щото Косово е силно, сваляш и дрехите щото Косово е открито пред целия свят...На сутринта хваща сина си и го пита: Кажи к'во стана?Ами тате, внасох я на ръце през прага, да не стъпва по земята щото Косово е гордо, метнах я на леглото щото Косово е силно, свалих и дрехите щото Косово е открито пред целия свят ....и си забих една ч*к*я щото Косово е независимо!
43
0
 
0
 
! Отговори
IPN преди 16 години
тея *** и продажните комунисти ще ни затрият,защо не направиха референдум. БРАТЯ БЪЛГАРИ ДА СЕ ВДИГНЕМ НА ПРОТЕСТ.