Ройтерс: България започва трудна битка срещу корупцията

Не изглежда вероятно България да предприеме решителни мерки, за да се справи с корупцията
25 юли 2008 16:02,
40
Ройтерс: България започва трудна битка срещу корупцията
Снимка: Булфото

Не изглежда вероятно България да предприеме решителни мерки, за да се справи с корупцията, въпреки сериозните критики, на които страната бе подложена от ЕС. Те увеличиха вероятността да бъдат спрени допълнителни средства от еврофондовете, което ще създаде проблеми на икономиката на страната, съобщават политически анализатори, цитирани от агенция Ройтерс.

Тази седмица ЕК съобщи, че спира между 500 и 800 милиона евро помощи за България и забранява на две агенции да получават средства от ЕС. Комисията поиска действия срещу корупцията и престъпността.

След години на половинчати реформи, ръководеното от социалистите правителство твърди, че подготвя спешни мерки, за да спре злоупотребата с еврофондовете. Но икономически и политически анализатори се съмняват, че то има политическа решителност, за да направи съдебната система по-ефективна и да прекъсне връзките между политиците и криминалните босове в България, най-бедният член на ЕС.

„Не очаквам да бъдат направени драстични промени от този политически елит”, заяви анализаторът Кирил Аврамов.”Той ... отказва да играе по правилата на новата игра, които изискват точност и прозрачност”, каза още той.

Политически наблюдатели и дипломати твърдят, че е много рано да се предвиди дали София може да направи достатъчно, за да предотврати допълнителни санкции, които може да й бъдат наложени, ако не изпълни очакванията на Европейската комисия.

Икономисти твърдят, че загубата на още средства ще бъда изключителен удар за българската икономика, защото тя е силно зависима от чуждестранни инвестиции, които да помогнат за модернизирането на страната. „Рисковете /за икономиката/ се увеличават от заплахата средствата от ЕС да бъдат временно спрени или взети обратно”, твърди анализаторът Ивайло Веселинов от "Дрезднер Клайнворт Васерщайн".

Това ще окаже влияние най-вече върху земеделието и инфраструктурата в момент, когато България се опитва да увеличи износа и да намали дефицита по текущата сметка. Разочарованието от София може да намали ентусиазма в Брюксел за допълнително разширяване на съюза, тъй като Брюксел ще пожелае да успокои държавите-членки, които твърдят, че България и Румъния не са били готови за членство в ЕС през 2007 г.

Потенциалната заплаха от загубата на около 11 милиарда евро помощи за периода 2007-2013 г. ще засили натиска върху премиера Сергей Станишев да се заеме с някои от пропуските. В сряда той нареди да бъдат предприети мерки, включващи засилване на контрола върху средствата от еврофондовете и повече пари за служителите с по-голям опит.

Някои правителствени служители и бизнесмени, заподозрени в злоупотреби с еврофондовете, са изправени пред съда, но България не е осъдила нито един високопоставен представител за корупция и не е пратила в затвора нито един криминален бос.

ЕС изисква законодателни реформи, включващи нови закони за лобирането и финансирането на партиите и промени в наказателния кодекс. Станишев трябва да започне битка с конфликтните интереси и силите, които се борят в неговата коалиция преди парламентарните избори догодина.

„Страхувам се, че ще продължим да чуваме декларации без конкретни мерки или резултати”, заяви Румяна Бъчварова от агенция Маркет Линкс.

Очаква се правителството да оцелее при вота на недоверие в парламента другата седмица, който бе поискан от опозицията заради загубените средства от еврофондовете. Станишев отхвърли призивите на опозицията да уволни министри заради загубените средства за пътищата и земеделие.

„Най-ужасното нещо е, че вече не зная за кого да гласувам, не вярвам на никой от политиците”, заяви химичката Валя Тумбева. „Нещата тук няма да се променят през следващите 20-30 години”, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
ПАИСИЙ III преди 15 години
БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ БОРИ ИСТИНСКИ С КОРУПЦИЯТА, КОЯТО САМОТО ТО ГЕНЕРИРА - ПО-СКОРО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ЧУДИ КАК ДА ИЗЛЪЖЕ ЕВРОПА, ЧЕ ИМИТИРА ПОДОБНА БИТКА
38
0
 
2
 
! Отговори
Gubagu Dudu преди 15 години
Тези дни бях свидетел на една Ултра тъпотия.Станишев разправя че покупателната способност на българина се повишила щото си купували бяла и черна техника. Пратете го този в Москва пак, да си доучи милия, или някуде другаде кадето изпитите не се взимат с подкуп или се дават на протежета... Ами като дават на изплащане и кредити взимат хората к'во да правят и те искат да си купят това с което им промиват мозъците - забележете западни маркетингови специалисти. Пускаш рекламката и им гледаш сеира на другия ден като зомбирани си копуват това което са видяли предишната вечер по TV-то. БГ е на същя път като САЩ.Нали това си мечтаем как да ги стигнем американците ами още малко и ще стане работата ни бойте са !!!Докато на една и съща улица има каруци (които ги използват за превоз) и ламборджинитата и то е ясно че корупция има и то здрава.Просто цяла Европа е свидетел на една много българска (и също черта на не много интелигентни хора) хитрец на дребно. и още една черта на българина също играе роля робската психика. Кради го, бий го, не му плащай, пенсията не му давай, лъжи го за парното, дръж го глупав и още безброй подобни нищо за притесняване - Българина ще си трае и ще се адаптира колкото може. Тези които не им се траеше си обраха крушите и са в чужбина (вярно че камъка си тежи на мястото но хората не са камъни - тва по случай една тъпотия на ***.bg най-използваната реплика за да останеш в БГ). Останалите са се наблъскали в София щото тук малко по се живее. Е вярно че е мизерно и мръсно но пък поне ти плащат малко по добре.Така значи Българина си е пуси и ходи на митинги и демонстрации само ако му се плати и го закарат с автобус, но не и ако е в негов интерес.Доказателство за това е след осемнадесет години пак ни оправляват комунисти или децата им. На които татковците и чичовците им украдоха ресурсите и парите на БГ и сега ги узакониха и пак те са си на власт. На всичкото отгоре ни разправят че покупателната ни способност по време на тяхното управление се увеличила щото си купуваме на кредит. и взимаме на кредит пак от техни фирми за да могат по късно да ни вземат имуществото. Ей на това викам аз да си вържеш гащите.Гледайки БГ телевизия ми светкат някои крушки. Българина е или запечен или има диария но това е резултат от други реклами за кредитите щото е стресиращо ако знаеш че няма можеш да си ги платиш (бележка:главния причинител на запек, диария и язви е стрес). И тук идва една последна реклама на помощ ПВЦ 2.5 биричка (може и някоя ракийка) с която всички проблеми се размиват с всяка следваща глътка. НАЗДРАВЕ !!!
37
0
 
2
 
! Отговори
artist преди 15 години
Роитерс това е сценичен бой не е истиска битка
36
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
С тези от тройката ?Ами то противоречи на идеологията на БСП ще построят капитализма заедно с ду...давците царчето и ***
35
0
 
2
 
! Отговори
Страхопъзльо преди 15 години
сама да си отсече и трите глави. След 20 години реформи никой в България не очаква това да стане. От ЕС също не трябва да хранят илюзии за каквито и да било промени. ДС е истинският управляващ от много време и там няма морални, милеещи за народа и т.н.
34
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
""ръководеното от социалистите правителство твърди, че подготвя спешни мерки""....ем тез мерки ги подготвят откак са на власт, все подготвят нещо....един К.У.Р голям ни подготвиха
33
0
 
2
 
! Отговори
калин преди 15 години
Гледам лозунг издигнат Миглена Кунева Премиер това майтап ли е-Г-жа Пръмова ли бе,каква оправия е чака Страната с поредната издънка от Политбюрото на БКП!Никаква оправия до ,като БКП управлява!ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ДЕМАГОГИЯ!
32
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ройтерс каза нещо!И ся кво!?
31
0
 
2
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Ще бутнем някой лев на наблюдаващите, както само ние си знаем, и работата е опечена! Само да не се опъват...
30
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"Ройтерс: България започва трудна битка срещу корупцията"Битката срещу корупцията няма да е трудна, просто защото ИЗОБЩО НЯМА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ! Няма да започне, няма и да свърши. Ние сме си такива - тъмни балкански субекти. "Далаверата преди всичко" е националният ни девиз.
29
0
 
2
 
! Отговори
гражданин на БГ преди 15 години
Има 2 проблема, че нямаме свесни политици, всички са маскари и втория е, че няма за кого да гласуваме, което произтича от първия проблем...Вече 18 години това е факт. Всеки гледа да се добере до кокала и да го глозга колкото си може повече, има ло някой на който това да не му е ясно? Ако има, значи е по-*** и от мен...
28
0
 
2
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
и ти или си си *** , или си от ,,Атака" , или просто си *** на заплата тука .ДПС е креатура на нашите от ДС , тъпчо *** ! Какви Анадоли те гонят ?Всичко гнило в държавата е плод на БСП , бивша БКП , с всичките и мръсни , долни , руски болшевишки номера .
27
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 15 години
Съвсем естествен ход е оставката. Тачър , Тони Блеър направиха това не че бяха сгафили нещо, напротив. А тук става дума не за партийни, а национални интереси. И то в един много труден, деликатен и решителен момент за България. Момент, в който демографският срив и най вече емиграцията трябва да се намалят рязко, да се излезе от мизерията и икономиката да тръгне напред. Най-най -благоприятните фактори са сега , момента , в който децата да получат хубаво образование в БГ, да си намерят хубава работа и т.н. Пенсионерите да живеят нормално, да имаме работещи предприятия и нормални пътища в нормална страна. Нима това не иска българина ? Не мислете, че българите са крадци и измамници, не е вярно! Например от емигриралите в Щатите, Канада може да има някакъв процент, които са опитали 'българските номера' , а те просто не минават. Но в огромната си част българина става съвсем нормален американец, канадец, европеец много бързо , веднага. Ясно е, причината не е в обикновения човек, а в управлението.
26
0
 
2
 
! Отговори
OT KAZANOVA преди 15 години
Аз пък започвам трудна битка с жените. Ще им скъсам...... нали знаете какво....Те друго и не заслужават
25
0
 
2
 
! Отговори
хари преди 15 години
Важното е че фразата -всички са маскари още работи.Че кои спря лудата инфлация,кои махна лепенките ВИС иСИК от не магазините.Колко ви е къса памета.Разберете едно в настоящия момент неможите да избирате м-у добро и зло,единственото което остана е по-малкото зло.И пак не гласуваите....
24
0
 
2
 
! Отговори
MANAF преди 15 години
Elementarno zashto nenapraviat taka che pri 5 vota na nedoverie da se svika referendom na koito da se zapitat horata kak oceniavate rabotata na pravitelstvoto zadovolitelna i nezadovolitelna ako vota e negativen svalia se pravitelstvoto i novi izbori. Da vidim togava dali onezi v parlamenta shte se chuvstvat taka nedsegaemi. Ama za jalost te sa mafia i nikoga niama da pusnat zakon protiv tiahnite interesi :(
23
0
 
2
 
! Отговори
kiro tapoto преди 15 години
kato gledate narodnoto sabranie na kakvo vi prili4a 4e na men mi prili4a na biznes klub kadeto sa se sabrali 240 doshi biznesmeni i 4akat giumeto neshto kato Hristo Stoichkov
22
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 15 години
Да бе, емигрантите са ти виновни сега, как пък не! Или руснаците? Май арменския по е най-виновен!
21
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Всички българи се скъсват да лъжат и мамят.Това всеки го може по принцип,но от Европа ни показаха,че не става така.Ако всички бяхме по-морални и по-интелигентни включително бегълците в чужбина нямаше България да става все по-зле и по-зле.
20
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
За каква корупция се говори в България ?! Такова животно тук нямаме. Дайте парите и ще видите. Ха-ха-ха-ха-ха