Европа ни секна поредните ? 1,5 млрд.

ЕК потвърди за спирането на пари по програма "Транспорт", омръзнало им от фактури и несвършена работа
28 юли 2008 17:18,
104
Европа ни секна поредните ? 1,5 млрд.
Снимка: Булфото

ЕК потвърди днес, че сред спрените за България пари има и суми, предназначени не само за предприсъединителните програми / ФАР, САПАРД, ИСПА - бел. ред/

Говорител на Комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към фонд "Републиканска пътна инфраструктура", спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма "Транспорт".

По нея на страната се полагат над 1,5 млрд. евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007 – 2013-та година.

Засега не е ясна цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища.

Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд, заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове.

Според Ева Калужинска, говорител на ЕК: Всякакви плащания, свързани с пътния фонд са спрени. Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването. Няма да има никакви плащания към пътния фонд.

По думите й всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите.

"Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим междинни плащания. Нито пък крайни плащания. Защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. Ето това вече ще бъде проблем!", допълва  Калужинска.

А само преди два дни министър Меглена Плугчиева твърдеше друго: Ще ни дадат 1,5-те милиарда евро, само да се стегнем.

В Банско вицепремиерката твърдеше, че парите по програма "Транспорт" не са спрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 15 години
Ей безочиливи хора са тея нашите келемета. Гледат ни през лупите на камерите, гледат ни и без никаква срам ни лъжат. Не знам как е навън, но в една нормална държава със сигурност, когато политик излъже така нагло хората си - то той трябва да напусне. . .
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Олееееее...незнам какво да кажа...адски ме е срам...просто нямам думи.Дано при следващото правителство,някак си върмен всички изгубени от ЕК пари (вече 3 милиарда ли станаха?!).Направо ме е срам,срам ме е!
1
0
 
0
 
! Отговори
петя преди 15 години
Оня ден по телевизията нали казаха, че тва не е вярно.Некой лъже ама кой е той :)