Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пише ти един млад човек.Знаеш ли кога ще гласувам за Костов ?- НИКОГА ! Заради такива ,като Костов СДС е в това състояние.Ти ако искаш си гласувай.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така си е, бившите големци от 80-те години и децата им нямат никакви морални принципи. Възпитани като правоимащи те не могат да разберат проблемите на обикновенния човек.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Млади хора,излезте и гласувайте,излезте и изметете тази корумпирана върхушка.Опозицията в лицето на Костов е достойна, да изведе страната от тинята в която я натикаха "добрите"социалисти.Простичък факт е ,че ДСБ имат идеята и възможностите да го направят.Дайте им шанс.
60
0
 
0
 
! Отговори
Fars преди 15 години
Аз незнам за какво плачете!?!При 8% всички силни партии влизат без проблеми - БСП, Герб, Атака и т.н.От написаното във форумите се вижда, че Костов е месията, най-способният, най-успелият и всичко най, дори и най-крадливият. Следователно за него като факир, магьосник и т.н. въобще не е проблем да излезе от гардероба със скелетите и като млада булка, да прескочи тези невзрачни за него 8% заедно с младоженека СДС.Няма страх, няма паника. Всичко е оптимистично и безопасно.Очаква ни един Happy ending.Не знам за какво плачете?!?
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
РОЖБИТЕ НА ЛУКАНОВ СА НАРОДНИ ЛЮБИМЦИ ; ЗА ГЬОНСУРАТЛЪКА НА КОМУНИСТИТЕ СЪВЕТСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ И ЧЕНГЕТА ; БОЛШЕВИКИТЕ, БОРИЛИ СЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВНОСТТА, ИСКАТ ДЪРЖАВНОСТ ; БЪЛГАРИЯ ИМА ШАНС, АКО ИСТИНСКИЯТ ЕЛИТ ИЗЛЕЗЕ ОТ УЕДИНЕНИЕТО И ЗАПОЧНЕ ДА СЕ САМООРГАНИЗИРА-четете всичко това на този линк http:// .forumat-bg.com/index.php?option=com_content&t ask=view&id=169
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в парламента се водят безмислени обсъждания, като в същото време страната е заплашена от фалит
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да разбера защо сте против. АААААААААА сетих се ! Обаче е тъпо заради това да сте против.Това говори за пълна липса на принципи.Думата коалиция предполага обединение на няколко партии нали така ? Хубаво е една партия да има доста гласоподаватели.При наличието на няколко партии трябва гласоподавателите да са още повече.Сега се връщам към това ,за което се сетих.Сетих се че Вие (ДСБ и СДС) нямате много гласоподаватели.- ХАХАХА От всичко това излиза ,че Вие водени от желанието си да бъдете в следващия парламент сте готови да се обявите срещу една идея,която сте защитавали някога.Жалки сте.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма нужда от джуджета в парламента,няма нужда от такива търсещи имунитет.Досега изборите са показали,че всяка управляваща партия след изтичане на мандата е с малък процент,лидерите и влизат в парламента след това за да имат мунитет,никой да не ги търси за далаверите,които са спретнали през мандата им.
55
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Тройната коалиция наистина я достраша...Браво Костов! Това означава, че си заплаха за тях.Браво и на БСП - правите му услуга на човека. Така хората още повече го приемат като единствена алтернатива срещу неуспешното ви управление. Ще има още повече желаещи да гласуват за него.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
писна ми да ме заблуждават с диспути, кризи с газта, криза с *** и т.н.парламента да вземе да направи един действаш закон срещу шуробаджанащината, а ако са *** и не могат да ходят да продават краставици
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най добре да се гласува с смси.По хубави хора се избират тъй (мис бг 09 ,К Аврамов )
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Определено има резон да се вдигне процента, но нека да е примерно шест, а не заплануваните осем.
51
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
ако И.К. е убеден, че има доверието на избирателите, нека се яви сам на изборите, да си спечели над 50 % народно доверие и чак тогава да става премиер ! Тогава може да има силна БГ ! А дотогава....
50
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
Не е нужно човек да е прогледнал напълно , за да разбере далаверата под масата и театъра , който ежедневно ни разиграват Сергей Станишев , Бойко Б. и разбира се - зад кулисите - Доган
49
0
 
0
 
! Отговори
G преди 15 години
Чудих се дали да гласувам, но щом комунистие искат да няма опозиция ... мисля че трява да ги опровергаем ***. Т.е. време е те да се опозиция ... и още по-добре е да бъдат забранени
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Червените крадци управляваха България повече от 60 години и я докараха до най-бедната и корумпирана държава в Европа. Дали ще я управляват още 4 години все тая, нещата ще се влошават.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Въпреки, че не е демократично, щом тези 8% ще махнат тези крадци от парламента, нека да я има бариерата.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БСП като кажат някоя простотия като това за 8% все се оправдават с управлението на командира
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това НС е ялово, време е да се саморазпусне поради некадърност.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вярно, че СДС искаше тази бариера от 4% след 1989 година. Сега какво мрънкат? С техните камъни, по техните глави. А и кой ли го е еня вече за тези ***?