Дебат в парламента – лъжем ли Европа?

Ако НСИ лъже, отстранете шефовете, съветва Костов
9 юни 2010 14:20,
128
Дебат в парламента – лъжем ли Европа?
Снимка: БГНЕС

След среща на финансовите министри от ЕС комисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че е обезпокоен от икономическите данни за България и начина, по който те се изчисляват.

Става въпрос за корекцията, която направихме на бюджетния дефицит през 2009 година. Оказа се, че не е 1,9%, а 3,7 на сто.

Опитва ли се България да излъже Европейския съюз за финансовата си стабилност? Според председателя на ДСБ Иван Костов – ако е така, ръководството на НСИ трябва да бъде уволнено.

Командира е на мнение, че ако съмненията на Оли Рен за некачествена и неточна информация се окажат верни, възможните причини са две – или става въпрос за „слагачество” от страна на статистическия институт, или за некомпетентност.

И двата случая обаче предполагат едно решение, според Костов – освобождаване на ръководството.

По думите му неточна информация от НСИ може да има много лоши последствия за управлението, защото правителството има нужда не от оптимистични, а от точни данни.

Още по темата

"Иначе няма как да прави точни бюджети", даде пример Костов.

В случай че предстоящата проверка на Евростат докаже сбъркани данни – това ще бъде много лош атестат за България, твърди тъмносиният лидер.

"Ще се покачат лихвите", прогнозира още той.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче не е толкова песимистично настроена. Тя се доверява на работата на НСИ и твърди, че управляващите нямат никакви притеснения от предстоящата проверка на Евростат. Откъде идва разминаването?

Българският закон изисква дефицитът да се изчислява на кешова основа, докато изискванията на европейците са те да се преизчисляват в начислена основа. Тоест проверката на Евростат ще покаже, че сметките излизат.

Според Стоянова комисарят Рен не е казал, че България манипулира данни, а просто е изказал притеснение за икономическото състояние.

Виновникът, според опозицията, е финансовото министерство. Пламен Орешарски от "Коалиция за България" твърди, че именно ведомството на Симеон Дянков подава цифрите в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
0
 
! Отговори
мина преди 13 години
За каква стбилност-говоряд нима хората не виждат какво става в БЪЛГАРИЯ. Дянков си няма представа какво е да нямаж пари няма работа и всеки ден се увиличават безработните.А това с кризата е политика - войната между долара и еврото.Единствения начин да произвеждаме а на нашите политици това май не им харесва защото няма да има далавера.
122
1
 
0
 
! Отговори
do 120 преди 13 години
SPORED MEN KATO GO VIDIS NAPRAVO SE NASIRAS V GASTITE.TAPANAR
121
1
 
1
 
! Отговори
четящ! преди 13 години
Съществен срив в одобрението към управляващите, в електоралната подкрепа за ГЕРБ и в доверието към премиера регистрира в последното си проучване агенция "Алфа рисърч". За пръв път тенденцията се обръща и процентът на недоволните (33%) от действията на правителството доминира над удовлетворените (26%). Средната оценка за работата му се е сринала с близо единица - от добър 4.13 (в края на първата стодневка) до среден 3.34, сочи сондажът, проведен в периода 28 май - 3 юни.Сривът в доверието към кабинета се дължи най-вече на усещането за непоследователност, хаос и несъгласуваност в действията, на прекомерна самонадеяност, без достатъчно административен ресурс и професионално подготвени кадри, отчитат социолозите. Губи инерция и най-мощното оръжие на правителството - борбата срещу престъпността. Зрелищните полицейски акции изчерпват потенциала си. Отвъд арестите и разкриването на престъпните мрежи хората очакват да бъдат променени корупционните механизми, които са действали в чувствителни сфери като митници, обществени поръчки, приватизация, съдебна система. В момента мнението е поляризирано - 46% смятат, че акциите на МВР имат реален ефект, 45% - че са по-скоро пропагандни.Упадъчната тенденция е нащърбила и образа на премиера. Доверието в Бойко Борисов се е сринало с 11% за 4 месеца - от 51% на 40%. Въпреки това положителното отношение преобладава над разочарованието (25%). Той си остава най-влиятелният лидер. За разлика от Станишев, чийто рейтинг от 10% е по-нисък от електоралната подкрепа за партията му.С 9 процента е спаднала и електоралната подкрепа за ГЕРБ, така че при избори днес съставянето на кабинет щеше да е още по-сложна задача, анализираха от "Алфа рисърч". Партията губи значителна част от привържениците си в по-големите градове. Първи са оттеглили подкрепата си икономически активните, високо образованите и представителите на частния бизнес. Отлив се забелязва и сред социално ощетените заради кризата. Тотално се е сринала и подкрепата за "Атака" - от 6% през август м.г. на 2.3 на сто. "Синята коалиция" обаче не е пострадала толкова драматично от колаборацията си с управляващите и дори подобрява леко позициите си - 4.3%.Пропадането на ГЕРБ не налива вода в мелницата на опозицията. БСП би събрала едва 12% от вота при избори сега, а ДПС пази твърдия си електорат от 5.1 на сто. Дискусиите около евентуалния политически проект на президента Георги Първанов не му носят позитиви. Рейтингът му продължава да спада от 44% през февруари до 34% през май.Разочарованието не се групира около някаква алтернатива, а се отлива към армията на негласуващите, която достига 39 процента.
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние не лъжем европа.герб я лъжеи не от вчера.затова и спряха парите преди няколко години, защото герб пишеха донос след донос - нещо, което умеят превъзходно.но се оказа че държава с доноси не се управлява, и сега се ***.
119
4
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Тоя на снимката като го видя и бягам до тоалетната, а после до аптеката. Троянския кон на комунистите е Костоф
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костофффффф е офффф и приятелите му
117
4
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 13 години
Костоф е хитър,но Борисов е ***.Затва сега Костов трупа точки на гърба на Герб,а тиквата не знае .Каквого очаква?!
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние не лъжем.....,просто не казваме истината ).Ще продължим да бъдем държавата с най-големите инвестициий на балканския п/вЩе продължим Успешно да се борим ( с престъпността,корупцията,Осама).Ще продължават богатите европейски туристи масово да се борят за резервациий по 7-звездните български хотели.Ще продължава кризата в Испания, Германия но тук неЩе имаме винаги експерти в ТОР-3 на всякакви международни нива.Ще се борят нашите Проф-съюзи (много хубаво пасва Уралтрансмаш )
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че ние кого не сме излъгали
114
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има си хас бг да не излъже.а сега и бойковица няма да ни помогне.
113
1
 
7
 
! Отговори
Калин преди 13 години
най вероятно се заблуждаваш :) хаха няма да гледам сайта на НСИ, не ме вълнува ченгеджийска статистика..колкото до така т.нар работни места обявени в него.. а ми де всяко административно звено да обявяваше конкурсите в регистъра за административни структури, по закон е така.. що не се прави? Къде ви е подбора по кои правила и норми?по партийни и роднински, толкова сте се сраснали с порока, че не ви дреме и от съдебни процедури.
112
3
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
Мислех си, че мога в ярки краски да изразя тъботията безхаберието и некомпетентната неграмотност на класата на българското чиновничество.Но Калин ви каза всичко!В конкретната тема днес единственно тези коментарии почиват на реалното положение у нас.А г-н 1, да питам - на теб ли се подават молбите за работа в НСИ?
111
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 13 години
До Калин Ами това се вижда от сайта на НСИ като искаш питай колко от служителите им владеят два западни езика но според мен още по времто на никки василев имаше курсове за администрацията по англииски език и компютърно обучение. ТАка че най- вероятно е са доста с по един език западен!
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
около милион служители в бюджетната сфера заплатаджии, лицето на т.нар държава, вождовете на обществото и прочие А ЕГАТИ И ДЪРЖАВАТА:)
109
2
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
предполагам си от ръковотството и ги владееш тези два езика:) е верно административните звена принадлежат на началниците си и за началници:) та за каква организация на работа говорим.. шменти.
108
3
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ам шизофренико никои не твърди, че работиш там ВСЕ МИ Е ТАЯ КЪДЕ РАБОТИШ:)не ми предписвай лечения а ходи се изкъпи!
107
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
до Калин Ами виж в сайта на НСИ и ще разбереш май няма такъв от ръковосдтвото който да не владее миниму 2 езика
106
3
 
4
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Калинчо за САП чувал ли си ? Не трябва да работя в НСИ за да знам как се регистрира система за натоварване и ефективност! Пии си хапчетат ти казах!
105
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Колко от сегашните служители владеят по два езика? що правиш на балами хората:) и какво като сте с икономическо образование ..то да не сте миродавни в него.. айде много моля не падаме от луната и света без не свършва.
104
2
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Не работя в НСИ та да въвеждам отчети и ползвам сървър, същевременно да пиша коментари в нета, киро ли къв май ти си хапове!