До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес

Как парламентът реши да спести половин милион лева
9 юни 2010 16:05,
123
До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес
Сега слизат само по един. Снимка: Булфото

Как институцията с най-ниско доверие в обществото реши да демонстрира висок морал?

Днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев представи пред журналисти решението на ръководството на Народното събрание за намаляване на разходите.

По думите му "най-висшата институция" трябва да даде пример на останалите, а крайната цел е да се спестят половин милион лева до края на годината.

Още по темата
Ще се режат пари най-вече от командировки. Затова и колите ще намалеят рязко.

Ръководството на парламента окончателно е решило – маха 30 стари автомобила. Така за нуждите на Народното събрание остават само 65. За депутатите пък остават още по-малко.

На 10 депутати се пада по една кола, изчисли Красимир Велчев. Но не е само това. Автомобилите ще имат лимит – най-много 2500 километра на месец. Като ги изразходят, остават в гаража.

Шофьорите, които работят за депутатите, също ще са по-малко. Досега на кола се падаха двама, отсега нататък на две коли ще бъдат трима, тоест по шофьор и половина на возило.

"Няма да се уволняват служители, просто ще бъде реорганизирана работата им", разясни Велчев. Ще се пестят пари от извънреден труд, какъвто до момента е плащан на шофьорите.

По отношение на морала при използването на парламентарните лимузини Велчев даде добър пример. Напоследък рязко се е увеличило пътуването до Габрово.

На практика всички групи са го правили. От ГЕРБ е един човек, от БСП – двама, от "Атака" – трима, от  Синята коалиция – седем, а от РЗС – всички. Всъщност Габрово е в кампания за кметски избори.

Нормално е партийните представители да са там, но с пари от собствените си бюджети. Още повече че държавата плаща субсидия на парламентарно представените партии.

Красимир Велчев каза, че именно подобни истории се отразяват лошо на авторитета на парламента, защото хората виждат как на площадите в родните им градове пристигат лимузини, които са там с държавни пари.

Тодор Великов от РЗС призна, че е ходил в Габрово съвсем скоро – миналата седмица за последно, както и седмица по-рано. Според него обаче в това няма нищо лошо, защото е бил на среща с избирателя. В същото време Великов е избран от Стара Загора. Кога за последно е посетил собствения си регион, независимият депутат не можа да си спомни.

Ваньо Шарков от "Синята коалиция" също си каза, че е ходил в Габрово, но на лекарски форум. Използването на служебен автомобил той аргументира с необходимостта да се прибере бързо, защото трябвало да се срещне с министър-председателя.

Стефан Данаилов от БСП е убеден, че новите правила ще се отразят негативно върху работата на депутатите. Според него тези 2500 километра на месец са крайно недостатъчни, за да могат народните представители наистина да се срещат с избирателите си, което все пак е част от тяхната работа.

Ламбо отрече да е ползвал служебни автомобили, за да ходи на почивка с тях. Според него въпросът е нелогичен, най-малкото защото това би означавало да плати морето и на шофьора си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
22
 
! Отговори
идиотите преди 14 години
*** от праламента да си ходят на работа с личните си коли като всички хора в България, които си плащат данъци. Ако не искат - има автобуси и влакове. В София да се движат с метрото-слънце, или да ползват маршрутките. Ама тези *** се взеха прекалено много на сериозно!!
70
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В България дали има и 5 милиона от които 3 са пенсионери и деца.Как ще се управи тая държава като тия *** са 240.Та ще се натискат и по 20 само и само да останат.Да се намали броя им на половина,да се правят на луди
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А на квотен принцип ли ще ги подбират? :D
68
0
 
14
 
! Отговори
7777 преди 14 години
Да намалят броя им,какво се правят на луди!Ние сме малка държава,кой ще ги издържа като 3 млн са в чужбина!!Децата и старците ли!!??Най много 100 трябва да останат
67
0
 
20
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Франция е 10 пъти по голяма от България, 66 милиона плюс колониите им е около 69 милиона и имат 570 депутата.Как народа ни успява да издържа тия 240 депутата а и лукс да им осигурява.На България и се полагат не повече от 70 депутата,защото много хора раbотаят в чужбина и как пенсионерите и децата ще издържат 240 мръсника които за нищо не ги бива.
66
0
 
3
 
! Отговори
1БГ преди 14 години
Или Трабанчета, по точно нищо!
65
0
 
15
 
! Отговори
A? преди 14 години
Аз смятам,че е най добре да черпим от опита на Швеция! Страна която е излишно да коментирам колко по - напред от България е във всяко едно отношение...За парламента им има 2 (две) коли на разположение!!! Едната е за премиера,a другата е за официални визити на чужденци...т.е. да има с какво да посрещнат гостите! Останалите с колелото или кракомобила!А сега ми кажете на Българският парламент за какво са му тези автопаркове?!A?
64
0
 
5
 
! Отговори
bonev преди 14 години
da vi kaja 4udq seee ne6ti4ko, imam edna stara JIGYLKA dali da ne q DARQ na ministrite, 4e mi stana JAL
63
0
 
5
 
! Отговори
bbva преди 14 години
10 KOLI IM STIGAT DA GI ZAKARAT DO ZATVORA. S MINISTRITE I GOCE S NEGOVITE HORA. IMA EDNA PESEN NA AZIS: U.RI
62
0
 
20
 
! Отговори
юнака преди 14 години
Намалете тия търтеи от 240 на 80 броя унгарците ги намалиха и ние трябва.файда от тия мързиливци няма.Да отиват съкратените да метат улиците .
61
0
 
14
 
! Отговори
жижи преди 14 години
истинските икономии могат да бъдат само ако от 240 депутата останат 120 ще се спестяват над 3 милиона и половина от заплатите им. обаче тогава се развалят сметките и интересите на мафията която ги командва . ще се промени много баланса на партиите а от това ги е страх адски много.
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
на дпс не трябва да се дават коли,мнго фондове окрадоха и сега всички са милионери да се возят в каруци.
59
0
 
13
 
! Отговори
&&& преди 14 години
Да се съкратат и депутатите,и без това за нищо не ги бива.Коли трябва да имат само президента и правителството,всички останали мижитурки трябва да работят да покажат резултати за ги возят.Народа мизерува тия некадърници имат коли на разположение дори през ваканцията и week end.На сметната палата същО да се вземат колите.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А за Доган-летяща чиния
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хайде казаха за Австрия имат само 6 коли ,няма да ослабнат ...даже и командировчните са много 70 лв. им стигат няма да се угояват за родопа.
56
1
 
14
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Не е добре тази работа. Не одобрявам. Би трябвало да се увеличи автопарка на парламента и то с автомобили съответващи на ранга " депутат" - Кадилак, Ролс-Ройс, Джагуар и др. Може и няколко хеликоптера. Народните представители трябва да имат по - пълноценен контакт с избирателите.
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ХАХАХА, ходели на срещи с избирателите!!! Наглоста им няма граници!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е добре де има ти лични коли и бензина не е кой знае колко за техните заплати, като са ги избрали да се бръкнат...........
53
0
 
19
 
! Отговори
СИВО преди 14 години
И депутатите минават в сивия сектор.Защо не кажат какви са им привилегийте за частните си коли - всичко се плаща ,гориво,винетки,застраховки и данък.Не искам служебна кола ,а да имам безплатни консумативи за нея.Това се казва - ДЕБЕЛООЧИЕ или ***.За какво говорим.НО тяхната логика е - Къде сте вие,къде съм аз.
52
0
 
11
 
! Отговори
ууу преди 14 години
да им раздадат каруци