До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес

Как парламентът реши да спести половин милион лева
9 юни 2010 16:05,
123
До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес
Сега слизат само по един. Снимка: Булфото

Как институцията с най-ниско доверие в обществото реши да демонстрира висок морал?

Днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев представи пред журналисти решението на ръководството на Народното събрание за намаляване на разходите.

По думите му "най-висшата институция" трябва да даде пример на останалите, а крайната цел е да се спестят половин милион лева до края на годината.

Още по темата
Ще се режат пари най-вече от командировки. Затова и колите ще намалеят рязко.

Ръководството на парламента окончателно е решило – маха 30 стари автомобила. Така за нуждите на Народното събрание остават само 65. За депутатите пък остават още по-малко.

На 10 депутати се пада по една кола, изчисли Красимир Велчев. Но не е само това. Автомобилите ще имат лимит – най-много 2500 километра на месец. Като ги изразходят, остават в гаража.

Шофьорите, които работят за депутатите, също ще са по-малко. Досега на кола се падаха двама, отсега нататък на две коли ще бъдат трима, тоест по шофьор и половина на возило.

"Няма да се уволняват служители, просто ще бъде реорганизирана работата им", разясни Велчев. Ще се пестят пари от извънреден труд, какъвто до момента е плащан на шофьорите.

По отношение на морала при използването на парламентарните лимузини Велчев даде добър пример. Напоследък рязко се е увеличило пътуването до Габрово.

На практика всички групи са го правили. От ГЕРБ е един човек, от БСП – двама, от "Атака" – трима, от  Синята коалиция – седем, а от РЗС – всички. Всъщност Габрово е в кампания за кметски избори.

Нормално е партийните представители да са там, но с пари от собствените си бюджети. Още повече че държавата плаща субсидия на парламентарно представените партии.

Красимир Велчев каза, че именно подобни истории се отразяват лошо на авторитета на парламента, защото хората виждат как на площадите в родните им градове пристигат лимузини, които са там с държавни пари.

Тодор Великов от РЗС призна, че е ходил в Габрово съвсем скоро – миналата седмица за последно, както и седмица по-рано. Според него обаче в това няма нищо лошо, защото е бил на среща с избирателя. В същото време Великов е избран от Стара Загора. Кога за последно е посетил собствения си регион, независимият депутат не можа да си спомни.

Ваньо Шарков от "Синята коалиция" също си каза, че е ходил в Габрово, но на лекарски форум. Използването на служебен автомобил той аргументира с необходимостта да се прибере бързо, защото трябвало да се срещне с министър-председателя.

Стефан Данаилов от БСП е убеден, че новите правила ще се отразят негативно върху работата на депутатите. Според него тези 2500 километра на месец са крайно недостатъчни, за да могат народните представители наистина да се срещат с избирателите си, което все пак е част от тяхната работа.

Ламбо отрече да е ползвал служебни автомобили, за да ходи на почивка с тях. Според него въпросът е нелогичен, най-малкото защото това би означавало да плати морето и на шофьора си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
11
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Нищо няма да се отрази негативно на работата на депутатите, освен собствената им глупост и недобросъвестност.По-малко мерцедеси, много добре - така ще се разхождат по-малко из страната и ще планират по-добре посещенията си и целите.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Interesno,ako im naptavqt zaplatite 1000 leva,bez previlegii,koi ot tqh she hodi na rabota?Togava she vidim kak mislqt za naroda.
49
0
 
15
 
! Отговори
и аз така... преди 14 години
и аз така се возя! на 42 години съм, с висше образование, с умения, стаж, амбиции и интелект, а не мога да се добера до елементарния човешки бит в този ЦИВИЛИЗОВАН свят! Та нима депутатите са по-различни от нас?! Лошо няма в това решение!
48
0
 
4
 
! Отговори
NAIVNIK преди 14 години
Pak populisam,te imat spezialno pero-pravitelstveni razhodi i se vozqt s taksita,a sumite hi4 ne sa malko.Pisna ni da ni pravqt na glupazi.
47
0
 
8
 
! Отговори
ined преди 14 години
Трябва да е "по 10 депутати наблъскани в Мерцедес на градския транспорт", пък ако не искат да се блъскат могат да вървят пеш или с колело.
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дреме ми за депутатите! Вчера прочетох как някакви *** изнасилили и обрали някаква старица в Ломско, на ДЕПУТАТИТЕ ПУКА ЛИ ИМ ЗА ТАЗИ ЖЕНА, КОЯТО ЩЕ ЖИВЕЕ В СТРАХ И СРАМ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ?! ДЕТО ГИ ЗАЩИТАВАТ САМО ТЕЗИ ***. СПОРЕД МЕН И ЕДИН НЕ ВЪРНИ ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ, НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ НИ ТРЯБВА, КАТО БИЗНЕС КЛУБ СЕ СЪБРАЛИ ТЕЗИ ЛЕНТАЙ
45
1
 
13
 
! Отговори
Дедка преди 14 години
Наистина са много нахални нашите "избраници"! Вероятно злоупотребяват с всичко, не само с автомобилите... Много ще ми хареса да им резнат благинките, защото от момент нататък всяко нещо в + става прекалено. Защо изобщо получават заплати, като ползват толкова "облекчения". За краденето и далаверите изобщо няма да коментирам, че нещата стават дълбоки и грозни.. което навежда на мисълта, че със и без тези коли, само ще си го преместят в другия крачол...
44
0
 
3
 
! Отговори
Дедка преди 14 години
Браво на теб - ти сигурно си единственият българин, който знае къде се слага запетайка и навярно си преуспял бизнесмен в Западна Европа?!? Това са пълни глупости - простотия има навсякъде по света... а ти с този коментар на място показваш също огромен умствен багаж и невероятна способност да вникваш във всеки текст:)
43
0
 
16
 
! Отговори
за референдум преди 14 години
Срещи с избиратели не се правят с возене в коли.Избирателите пътуват с влакове,автобуси,с лични автомобили.Навсякъде с тях може да се правят срещи.Обикновено депутатите се срещат само с приближените им избиратели,когато има лапане,така,че коли не им са нужни.И в крайна сметка 240 депутати пък изобщо не са нужни.Нека се направи референдум и ще видят ,че народа иска това .
42
0
 
15
 
! Отговори
Black Beard преди 14 години
Като пример за висок морал, мога да им предложа да тичат подир някое такси. Ще спестят по 0.69лв за километър.
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Специално Стефан Данаилов не трябва да говори защото преди години с кола на парламента ходеше на снимки да се снима във филм
40
0
 
32
 
! Отговори
бай Петко преди 14 години
Тъй като,ще останат 65 коли,дано гласуват следващото Народно събрание да бъде от 65 депутата.Няма нужда от толкова хрантутници...
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе не се страхувайте няма да останат депутатите без мерцедеси , по-вероятно е ние да останем без хляб :)
38
3
 
26
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ! Депутатите се отказват от мерцедесите и са се обърнали с молба към Цецка: Да се прокопае малко мазето на Народното събрание в посока към минаващото наблизо метро. Там да се изгради малка, транзитна метростанция за нуждите на Парламента. Метровлаковете няма да спират, а само ще намаляват скорост. Депутатите ще скачат в движение, с изключение на Искра Фидосова, разбира се...
37
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В австрийският парламент имат 6 служебни автомобила!
36
1
 
7
 
! Отговори
ХА ХА преди 14 години
малко им е нали ще ни увеличават тока те имат пари по 2000 заплата вземат а ние с 240 как да живеем,,,,
35
0
 
27
 
! Отговори
народ преди 14 години
При толкова далаверки и комисионни не са ли нагли да искат и коли да им купуваме. Да блъскат пеша ! Те и обувки не заслужават, по едни свински *** повече ще им отиват !И 240 нещастника са ни много, 100 *** са достатъчни.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако си "от далече" и не живееш в България, моля направи ни услуга и коментирай държавата, в която си.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-накрая всички депутати заедно=дядовата ръкавичка... :Д
32
0
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Имаше един.....работлив дупетат от четата на Ламбо,в предния Парламент,който за една година,беше обиколил няколко пъти екватора от.....пропатувани уж клм.Пълни.....шемети,откъснали се завинаги от ....земното притегляне и зареянинякъде в близкия Космос,естествено за сметка на изгърбения от земни.....грижи,български беден ....народ.