До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес

Как парламентът реши да спести половин милион лева
9 юни 2010 16:05,
123
До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес
Сега слизат само по един. Снимка: Булфото

Как институцията с най-ниско доверие в обществото реши да демонстрира висок морал?

Днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев представи пред журналисти решението на ръководството на Народното събрание за намаляване на разходите.

По думите му "най-висшата институция" трябва да даде пример на останалите, а крайната цел е да се спестят половин милион лева до края на годината.

Още по темата
Ще се режат пари най-вече от командировки. Затова и колите ще намалеят рязко.

Ръководството на парламента окончателно е решило – маха 30 стари автомобила. Така за нуждите на Народното събрание остават само 65. За депутатите пък остават още по-малко.

На 10 депутати се пада по една кола, изчисли Красимир Велчев. Но не е само това. Автомобилите ще имат лимит – най-много 2500 километра на месец. Като ги изразходят, остават в гаража.

Шофьорите, които работят за депутатите, също ще са по-малко. Досега на кола се падаха двама, отсега нататък на две коли ще бъдат трима, тоест по шофьор и половина на возило.

"Няма да се уволняват служители, просто ще бъде реорганизирана работата им", разясни Велчев. Ще се пестят пари от извънреден труд, какъвто до момента е плащан на шофьорите.

По отношение на морала при използването на парламентарните лимузини Велчев даде добър пример. Напоследък рязко се е увеличило пътуването до Габрово.

На практика всички групи са го правили. От ГЕРБ е един човек, от БСП – двама, от "Атака" – трима, от  Синята коалиция – седем, а от РЗС – всички. Всъщност Габрово е в кампания за кметски избори.

Нормално е партийните представители да са там, но с пари от собствените си бюджети. Още повече че държавата плаща субсидия на парламентарно представените партии.

Красимир Велчев каза, че именно подобни истории се отразяват лошо на авторитета на парламента, защото хората виждат как на площадите в родните им градове пристигат лимузини, които са там с държавни пари.

Тодор Великов от РЗС призна, че е ходил в Габрово съвсем скоро – миналата седмица за последно, както и седмица по-рано. Според него обаче в това няма нищо лошо, защото е бил на среща с избирателя. В същото време Великов е избран от Стара Загора. Кога за последно е посетил собствения си регион, независимият депутат не можа да си спомни.

Ваньо Шарков от "Синята коалиция" също си каза, че е ходил в Габрово, но на лекарски форум. Използването на служебен автомобил той аргументира с необходимостта да се прибере бързо, защото трябвало да се срещне с министър-председателя.

Стефан Данаилов от БСП е убеден, че новите правила ще се отразят негативно върху работата на депутатите. Според него тези 2500 километра на месец са крайно недостатъчни, за да могат народните представители наистина да се срещат с избирателите си, което все пак е част от тяхната работа.

Ламбо отрече да е ползвал служебни автомобили, за да ходи на почивка с тях. Според него въпросът е нелогичен, най-малкото защото това би означавало да плати морето и на шофьора си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки иска да скочи..... *** го е страх. За това дай да бием гърците по главата че ни земаха заплатите,пенсиите. Ние не сме виновни че работим за по 500-600 лв., гърците са виновни. Ние не сме виновни че се умилкваме да ни дадат аванс от мартенската заплата, познайте кой е виновен? Ние не сме виновни че почваме работа за 500-600 лева, защото имаме семейства и трябва да ядат!?Мамка им мрасна гръцка... ще искат по 15 заплати ли мамка им?
90
0
 
10
 
! Отговори
саскуоч преди 14 години
Швеция не е Сомалия но манталитета е много ама много поразличен от нашия.Няма по естествени хора от скандинавците.Работих с шведи цели 6 месеца и съм очарован.Нашите босове бяха там и после подигравателно коментираха че офиса им бил като от 50-те години с старата дървена дограма.Тези момчета с неугледния офис са 40 души и са водещ производител на определен тип машинарии и ги знае цял свят ,а наште никои не ги е чувал,нищо че имат офис за милиони
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
България няма се управи докато народа не скочи!В никоя западна държава депутатите нямат служебни коли с шофьори,такъв лукс имат само министрите.Бойко да ги намали от 240 на 100,защото ФР е 10 пъти по голяма от БГ а има 10 пъти по малко депутати.Грешно е от децата и пенсионерите които гладуват
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато в една държава с неселение 6-7 милиона (почти 3 в София) некой обяви че е харчел държавни пари за среща с Ерекциорат звучи малко налудничево, при това по документи за разход на гориво тип Байконур(поне 5 обиколки на земята по екватора)
87
0
 
8
 
! Отговори
! преди 14 години
Сложете министерства, кметства, агенции, държавни фирми - сигурно има поне 10 000 държавни автомобили, с които се возят номенклатурчиците, а пари за раковоболните няма. *** МРЪСНИ!!!
86
0
 
4
 
! Отговори
Силвия преди 14 години
Да си ходят та село и да не се връщат-днешни, бивши и бъдещи дипутати/ки!
85
0
 
11
 
! Отговори
&&& преди 14 години
Право на служебни коли трябва да имат само министрите,всички останли да си ползват личните коли както в всички демократични държави.Да се намали броя им защото БГ е малка държава,няма и 7 милиона от които 3 млн са в чужбина,така че децата и пенсионерите няма да умират от глад за да издържат тия 240 некадърници,100 за БГ са напълно достатъчни..На запад депутатите нямат служебни коли с шофьори
84
0
 
2
 
! Отговори
роко преди 14 години
"До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес". И мерцедеса в пресата за скрап. Един секретар в НС рече, че ще е по евтино да ги предадат, на вторични суровини. Вервам Му!
83
0
 
36
 
! Отговори
Овца преди 14 години
Беее, бееееее, бееееееееееееееееееееееееееееее
82
0
 
2
 
! Отговори
киро преди 14 години
най-доброто решение за 10 месеца управление ,АКО МИНЕ ДЕ
81
0
 
3
 
! Отговори
safdj; преди 14 години
Депутатите имат право на неограничено безплатно ползване на градски транспорт и влакове. Имат лимит на самолетните билети но и там имат безплатно ползване. Незнам как стои въпросът с междуградските автобуси но предполагам и там имат безплатни билети. Какъв им е проблемът??? Предполагам, че ползвайки гореизброените не могат да отскачат до разни местенца по лични проблеми.
80
0
 
7
 
! Отговори
31947 преди 14 години
Приятелю, возейки се в личен автомобил,можеш да го повредиш (много вероятно)от прекрасните пътища в България.Като се качиш на държавно возило, при това бронирано, света е твой, па и арчи малко нема и 30 на 100.
79
5
 
6
 
! Отговори
Уфффф преди 14 години
Колко глупост има в тая наша страна! Какво сте се хванали за депутатите сега?Та нали единствено този парламент намалява колите и то благодарение на ГЕРБ! Вижте само автопарковете на министерства и ведомства, а те са много! Огромно количество шефове и шефчета се возят в служебни коли със служебни шофьори и всичко е на наш гръб! Това го няма в Европейския съюз.Защо шефа с голямата заплата не се вози с личната си кола като мен?Това трябва да се спре-по примера на парламента?Това направи Бойко!
78
0
 
1
 
! Отговори
къде е това преди 14 години
Май обърка парламента с премиера.Не се изказвай неподготвен.Швеция не е Сомалия.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** погледнете снимката по-горе...., човека нема пари да се Сшейвне (обръсне)та вас Мерседеси (така се казва, мисля, не че обвинявам някой в слабограмотностщото така или иначе до скоро имаше улица в София със звучното име Георг Вашингтон, *** нищо грешки стават по някога ) )
76
6
 
2
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
Другаря Гинио Ганев е пример за депутат с неговата ерудиция, принципност, честност и достолепие !
75
0
 
12
 
! Отговори
саскуоч преди 14 години
В Швеция която е къде по богата,на парламентаристите им се полага безплатна карта за транспорт или велосипед.На територия е по голяма а едва ли някой мрънка че му е трудно да се среща с избирателите.Тука се взеха за много важни и заслужават една сопа.
74
0
 
1
 
! Отговори
аз също преди 14 години
до51 - Колега и аз съм като теб и това в момента е възраст в която само да си продуктивен за обществото не се оценява,ориентирай се само да даваш акъл и ще береш плодове.
73
0
 
3
 
! Отговори
учител ли? преди 14 години
"реплекират" ?
72
1
 
7
 
! Отговори
1 електорат преди 14 години
турците казват "нереде чоклук орада ***" та и народните депутати - цяло стадо чалъмджии. На българия стигат по 3 *** от област + 10 шопи от София. Хем ще видиш кой какво работи хем и по-малко разходи. Парламента е витрината на нацията, аз съм учител немога да отговоря на учениците защо не бива да се преписва - веднага реплекират, че нашите представители гласувтат с чужди карти какво остава за тях! Те не са ли хора та ще им тряват служебни коли? Ако пътуват с влак или автобус ще си вземат пътгн