Цирк "РЗС" с ново представление

Янев провокира скандал със системата за гласуване, Цачева го изгони
1 юли 2010 14:01,
73
Цирк "РЗС" с ново представление
Снимка: БГНЕС

За втори път депутатът Яне Янев си изпросва изгонване от пленарно заседание. В началото на годината, малко преди да се разпадне групата на РЗС, Цецка Цачева го отстрани от залата, защото в свое изявление обидил президента Георги Първанов.

Този път го изгони, защото Янев реши да усили ефекта от разкритието, което направи пред медиите, че непробиваемата система срещу гласуването с чужди карти е пробита.

В почивката председателят на РЗС се похвали пред репортери, че със съпартиеца му Емил Василев са надхитрили скъпоструващата система, която работи с пръстови отпечатъци – ако пръстът се задържи по-дълго, гласуването се отчита за редовно, дори да е с чужда карта.

За доказателство четири пъти поред Емил Василев гласувал с картата на Янев при приемането на текстове от Закона за движение по пътищата.

След почивката Янев поиска думата в пленарната зала, за да се оплаче от начина на водене на заседанието преди почивката. По думите му е било допуснато депутатски вот да бъде анулиран от техническо лице – оператора, който следи за гласуването в залата.

Цецка Цачева внимателно го изслуша и му каза, че вече е постигнал целта си – да влезе в новинарските емисии, но му отнема думата.

„Времето ви свърши”, рязко го прекъсна Цачева. „Моето време не е свършило, но...”, не довърши мисълта си Янев.

След това председателката на парламента обясни и в залата, че системата не е пробита, а депутатите само опитали да гласуват с чужди карти. Емил Василев и Яне Янев я репликираха от място.

Заради шума в залата Мартин Димитров 10 минути не можа да започне доклада си по закона за енергетиката.

Емил Василев поиска да се гласува прегласуване на всички текстове от тази сутрин, защото по думите му вече е доказано, че системата е компрометирана. Депутатите натиснаха копчетата и отхвърлиха предложението на Василев.

Още по темата

Скандирането от място обаче продължи, което предизвика гнева на Цецка Цачева. Тя накара квесторите да изгонят Яне Янев от залата, защото с поведението си пречи на провеждането на нормално заседание.

В крайна сметка Цачева показа готовност да реши проблема, но не пред телевизионните камери. Затова покани Яне Янев и Емил Василев да разкажат за случилото се, но в кабинета й.

Междувременно независимите депутати от РЗС опитаха да повторят гласуването с „независим” пръст, но се оказа, че системата е коригирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОЗИ ЛИ БЕШЕ ОТ ГЕННОТО ИНЖИНЕРСТВО НА БСП
5
3
 
10
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 13 години
Така си е - Яне е бръмчило и димкаджия отвсякъде. Отделен е въпроса, аджеба тази система защо сме я плащали, като не работи.
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***
3
5
 
15
 
! Отговори
Vini преди 13 години
Този *** имам чувството че се чуди как да влиза в полизрението на обектива.Чудя се какво прави в парламента нали беше се обидил .Тъкмо се зарадвахме и обидата на тъпака мина .
2
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, гласуването с чужди карти е цирк. Явно е как Герб правят мнозинство вече. Лъжци нагли и бездарни.
1
7
 
22
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Няма такъв циркаджия.Поне разсмива от време на време хората. Да го причислят към цирк "Балкански" за клоун.