128 харесаха новия здравен министър

Ако не се справя, сам ще си тръгна, каза Стефан Константинов
6 окт 2010 11:37,
87
128 харесаха новия здравен министър
Снимка: БГНЕС

Д-р Стефан Константинов е новият министър на здравеопазването. Това стана факт, след като депутатите го одобриха за поста със 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 въздържали се.

Гласуването на новия здравен министър стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

"Ще има промени в екипа на МЗ. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат", обяви от парламентарната трибуна Константинов.

"Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна. Ако не получа подкрепа, аз сам ще си тръгна", добави той.

Седмица след като Анна-Мария Борисова подаде оставка заради гафа с доплащането в болниците, новият здравен министър заговори за същото.

Стефан Константинов обаче направи уговорката, че предложението ще бъде реализирано само след изслушването на всички мнения.

"Идея за дебат в никой случай не е нещо, на което държа 100%", застрахова се здравният министър. Според Константинов чрез доплащането пациентите ще имат достъп до специалист чрез заплащането на цената на прегледа.

Нещо, което реално се случвало и в момента, без обаче достъпът да е свободен. Доплащането няма да се прилага за хората в тежко състояние, бременните и децата. Другият плюс на доплащането е, че така по естествен начин структурите с реални пациенти щели да се развиват.

Стефан Константинов си позволи да поправи вицепремиера Симеон Дянков, който при представянето му обяви, че доктора има две деца.

"Министър Дянков, моля да се коригирате. Имам само едно дете. Поставяте ме в деликатна ситуация спрямо жена ми", обърна се той към финансист №1.

Той направи и уговорката, че за няколкото дни, които е имал, не може да подготви стратегия или концепция, а само да покаже начина си на мислене.

Според новия здравен министър лесният достъп до лечение, който имаме в България, не е синоним за качество на такова.

"Болниците са заинтересовани да приемат повече и в по-леко състояние пациенти. Правят се ненужни изследвания и процедури, които може да доведат до увреждане на здравето на пациента", конкретизира докторът.

Той обясни, че ще се намеси в работата на общопрактикуващите лекари. Със сигурност от следващата година таксата ще бъде 1% от минималната работна заплата.

Работното им време обаче също трябва да се преосмисли. Стефан Константинов се обяви за създаването на медицински центрове, които да приемат пациенти през нощта и в почивните дни, вместо личните лекари.

Отсега Стефан Константинов даде заявка, че ще създава проблеми на Симеон Дянков.

Той обяви, че ще поиска процентът за здравеопазване от БВП да се увеличи до нивата от най-добрите години. Иначе нямало начин секторът да се подобри.

Министърът се обяви и за допълнително здравно осигуряване.

"В това, което ви представих, има дясна политика – като доплащането. Но има и идеи, които да се харесат на левицата – връщането на държавното участие в болниците", завърши Стефан Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 13 години
"128 харесаха новия здравен министър"...Министър Дянков го хареса най много...
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз ще го харесам,когато резбера,че е проверил как така в онкология-софия оперират бучка на гърдата за 15 мин.,пускат пациентката да си ходи,като я задължават да си плати 3 дни престой. след това за контролния преглед искат направление,и я карат да си плати и 30 лв. за преглед.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
128 харесаха новия здравен министър, а 7 милиона не го харесаха...
80
2
 
2
 
! Отговори
Кога успеха да го ха преди 13 години
Кога успеха да го харесат, по бикини ли се представи, филацио на коги и близацио на коя кратуна е правил новият мЪнистър.Тези 128 преди харесаха милата баба Яга, дето я изровиха на некаква разпределителна станция. докараха я от там барабар с онази дамска чантичка на бели търколета и с черният кошер на главата издокарана като лезбийка от морската пехота на големата дехмокрация. Този вероятно са го аресали шо нема коса, оди без чантичка на педлюгераст и има диплома за 6, но не е Професор, както милата баба Яга.Сега, а да видиме шо манаа бабето. Шо посочи Дянков за най-големият *** в семейство боклучавите на бате. И айдеее, поредната серия "*** сигорно са полудели" тръгна из кераните на талавизията.Това с новиот мЪнистър не е толкоз апетитно. Най-големото заглавие е че батко бойко е усмирил лекарите. Шо не ги усмири га баба Яга беше на кормилото? Шо изритаха тази смела ЖЕНА.Даже не я допуснаха в парламента защото тройната корупция щеше да ий ръкопляска за да дразни, не защото я уважават.Та мила бабче, *** си при внучетата, изплети им вълнени чорапчета че иде студена безгазова зима, после идете с дедето да наскубете билков чай защото иде реформата и вечер когато внучетата заспят идете в тоалетната нарисуваите в *** един гербер и пикайте от горему наволя.
79
1
 
4
 
! Отговори
доплати преди 13 години
Ами от ясно по-ясно имаш пари-лекуваш се ,нямаш пари-умираш.Това еконцепцията на новия министър.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този прилича на Дим Дуков.
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен до Юлия преди 13 години
Не си писала ли?Ами да си писала тогава!
76
2
 
8
 
! Отговори
Отново за Куба преди 13 години
Доклад на СЗО(Световна Здравна Организация) за 2010 г.:Куба-Брой лекари ,сестри и стоматолози около 2 пъти повече от България при малко по- голямо население.И внимание годишни разходи за здравеопазване за 2009 г.-917$ на човек от които лични средства-42$.Годишни разходи за България-835$ на човек от тях лични средства-398$.Та това е положението.Който може да мисли и анализира ще разбере.А тези по-долу с промитите мозъци да вярват в светлото бъдеще и да им е честито доплащането за лечение!
75
8
 
6
 
! Отговори
лекар преди 13 години
едва ли тази очиларка ще свърши някаква работа.Проблемът е ГЕРБ-аман от простаци на власт.
74
4
 
6
 
! Отговори
Мими преди 13 години
ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ е казал народа.Не очаквайте лекар да ви извърши кардинални здравни реформи и да излезе срущу съсловието си, ДА УРИНЕ НЕКАДЪРНИЦИТЕ И ДА ИМ ЗАТЕГНЕ ДИСЦИПЛИНАТА НА ОСТАНАЛИТЕ.Очакваното се сбъднна! Вместо да намалят раздутите им заплати и да набавят средствата , те ще бият отново с камшик народа!Изказването му на този е : Да запазим лекарите и да им увелим заплатите.Направо нямам думи. КОЙТО МОЖЕ ДА БЯГА И ДА СЕ СПАСЯВА ТОВА БЛАТО ЩЕ НИ ИЗДАВИ ВСИЧКИТЕ.
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фидосова най го хареса.Горко му на новия ще му изкара джибрите .
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков кретена дали му обеща пари или и този ще е за три месеца.
71
4
 
5
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
128 харесаха новия здравен министър!!!! Той пък един хубавец?
70
4
 
2
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Защо пък до мене е адресирано това...? Аз не само че не защитавам теорията, че в Куба здравеопазването е прекрасно, ами и изобщо нищо не съм писала за Куба... :)
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сещам се за едно правителство 1999г смени шест свои министри.Но на теб не ти изнася да се сещаш за такива неща.
68
2
 
3
 
! Отговори
Хелоу преди 13 години
Списвачите на сайта не трябва да къркат по време на работа - 128 или 123 са подкрепили еди кой си? Не че е от голямо значение, но си е за заяждяне щото вие ни триете редовно глупостите.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той Дянков така рече ама още не си е тръгнал... Какво чака ?!?
66
11
 
8
 
! Отговори
СИМПАТИЗАНТ преди 13 години
ЧЕСТИТО И уСПЕХ НА МИНИСТЪРА И НА ГЕРБ!!
65
12
 
6
 
! Отговори
СИМПАТИЗАНТ преди 13 години
ЧЕСТИТО И уСПЕХ НА МИНИСТЪРА И НА ГЕРБ!!
64
5
 
6
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
до 60. За какво да бъде съден??? Ще бъде съден ако е направил нещо нередно. Като предният министър и Лъчо. Може ли да попитам кога друго правителство е сваляло собствените си хора??? В предишните седяха с години докато се оядат и тогава сами си тръгваха. Къса памет имате... Цялата тази реформа трябаше да я направи предишното правителсто преди кризата. Що тях не ги съдим а???