Газ по "Южен поток" потича през 2015 г.

Шефът на "Газпром" се срещна с Бойко Борисов
Обновена: 15 окт 2010 15:10 | 15 окт 2010 15:04,
51
Газ по "Южен поток" потича през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

България и Русия са постигнали сериозен прогрес в преговорите за газопровода "Южен поток",  съобщи шефът на руската компания "Газпром" Алексей Милер след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите на Милер още през ноември ще бъде създадена съвместна компания, която ще е оператор на българския участък от газопровода.

В тази връзка следващата седмица ще бъде подписано споразумение за извършването на технико-икономическо проучване за българския участък от газопровода, след което започва съвместната работа по изготвянето му.

„Мога твърдо да кажа, че газопроводът ще бъде въведен в експлоатация и първият природен газ ще премине по него към Европа в края на 2015 г.“, посочи Милер.

По-рано Алексей Милер се срещна с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

"Разговорите с ръководството на „Газпром" вървят в посока как да се случи проектът „Южен поток" по-бързо, коментира Трайков.

Той уточни, че председателят на Съвета на директорите на съвместната  руско-българска компания за строежа на "Южен поток" ще бъде българин. Българската страна ще има и мнозинство в този Съвет на  директорите.

Трайков обясни, че тепърва предстоят преговори с "Газпром" за цените на газа по бъдещите договори, които влизат в сила от 2013 г.

Още по темата

Министърът допълни, че предоговаряне на сегашната цена може да се постигне само благодарение на добрата воля на "Газпром", както това се е случило през лятото.

Тогава България получи 4% отстъпка от цената за половината количества, доставяни в страната, със задна дата от 1 юли 2010 г.

Според Трайков шансовете да предоговорим други цени на газа са "все така добри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
3
 
! Отговори
българо-съветска дру преди 13 години
Пожарникарят към госта: Много те моля, Алексей, между другото Алексей е едно мнохо хубаво име, не прекарвайте тръбата през Румъния, а през България! Да живее вечната и нерушима българо-съветска дружба!
28
0
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Къде го тоя газ?
27
9
 
7
 
! Отговори
през Румъния? преди 13 години
А защо не споменавате, че пожарникарят е клекнал пред Алексей Милер за Южен поток", едва след като Милер му е казал, че ако не желаем проектът да минава през България, ще го прекарат през Румъния?
26
10
 
0
 
! Отговори
СПИРО ПАПАСПИРО преди 13 години
ясас вулгарос,Алексиос доде при вулгарите да им казе це ''нема тръба за газа,без да направим другаата траба''! Авто ине ре гамото!Аде склавотурки, АДИО САС ОЛИ!
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама че глупав проект е Южен Потоксамо ние не разбрахме че рашъ пробутва тази ужасно скъпа тръба за да прецака набуко
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Събуди се Батет Ви Бойко и си помисли: "Как ме е яд. Днеска няма нищо на което да прережа лентичката. Хмм, Ще трябва да обещавам пак за след няколко години. Тъкмо съм влезнал в медиите, трябва да поддържам ритъм"
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що да плащаме безумни руски проекти като можем да изнасяме наш газ?
22
2
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Трайчо, пиле шарено, пак се завъртя като ветропоказател и започваш да обесняваш какви ги е свършил Бойко.Ами ти бе, набеден министър, на който плащаме заплата и другите благинки от данъците си, за чий .*** си ни ти?
21
1
 
14
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Не заблуждавам. Но в сряда по руските телевизии това беше новина номер 1. Тръбата ще мине през Румъния, защото в БГ има ново правителство, което непрекъснато шикалкави по въпроса с проекта.Далеч съм от мисълта, че подобно развитие на нещата ме радва. Напротив. Искам проектите да се изпълнят. И Белене и Южен поток, но това изобщо не зависи от нас обикновените хора.
20
10
 
12
 
! Отговори
Отпимист преди 13 години
Бат Бойко, 2015 година никой няма да си спомня за тебе.
19
2
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Пич, нямам никакво намерение да се караме. Но драстичното вдигане на цените идва от лакомниците в БГ. Не е ли така?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ми харесва да има смесено предприятие което да стопанисва тръбите на южен поток - тръбите трябва да са на България
17
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
То било много елементарно, бе. Ами, при сключен договор, по средата на срока му, когато съветите поискаха да се вдигнат драстично цените, а българските им слуги се съгласиха, това пак елементарно и пазарно ли беше. А тая година, когато нашите пак вдигнаха драстично цените на същия тоя газ, още преди "преговорите" със съветите и за разлика от германци и турци? И това ли е елементарно и пазарно?
16
4
 
5
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Не заблуждавай хората. Южен поток ще снабдява Европа по две линии - едната за Южна Европа, другата за Северна. По този проект България ще е възлово място, защото тръбата минава през Черно море и в България се разклонява в двете посоки - север и юг. Нормално е да има договор с Румъния, защото северната тръба ще минава основно от там.Щракни в Интернет и ще ти се появи картата за Южен поток. Радвам се за този проект. Дано да стане.
15
1
 
1
 
! Отговори
петък преди 13 години
Чудя се дали голамата въпросителна не е възможното разполагане на американски военни бази по нашето черноморие-естествено,че при това положение цената на газа няма да бъде ниска /укрива ли се тази подробност,или аз си фантазирам/
14
0
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 13 години
до #7 ..хехе малУумен хехе.. полОграмотен
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде на бас, че нито БелеНЕ, нито Южен Поток ще стане?
12
3
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Естествено ще диктуват цените. Газът си е техен. Има търсене, има предлагане. Цената се определя от този, който продава. Елементарно. Тогава BMW-тата да ни ги шиткат немците по 200 кинта, а?
11
1
 
3
 
! Отговори
topcho преди 13 години
i az puskam gaza,che ot edna godina samo na bobec karam...umorihte naroda s eksperimenti..kak za 20 godini ne se nameri edin vinoven za neshto i da bade nabutan vpandiza neznam.....ne mozhe da niama vinovni za neshto...
10
1
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Не знам какво са подписвали, но преди 2 дни същия подписа с Румъния и по руските ТВ-та се говори за заобикаляне на БГ. С една дума, тръбата ще мине през Румъния, а нас ще ни заобиколят.