Газ по "Южен поток" потича през 2015 г.

Шефът на "Газпром" се срещна с Бойко Борисов
Обновена: 15 окт 2010 15:10 | 15 окт 2010 15:04,
51
Газ по "Южен поток" потича през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

България и Русия са постигнали сериозен прогрес в преговорите за газопровода "Южен поток",  съобщи шефът на руската компания "Газпром" Алексей Милер след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите на Милер още през ноември ще бъде създадена съвместна компания, която ще е оператор на българския участък от газопровода.

В тази връзка следващата седмица ще бъде подписано споразумение за извършването на технико-икономическо проучване за българския участък от газопровода, след което започва съвместната работа по изготвянето му.

„Мога твърдо да кажа, че газопроводът ще бъде въведен в експлоатация и първият природен газ ще премине по него към Европа в края на 2015 г.“, посочи Милер.

По-рано Алексей Милер се срещна с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

"Разговорите с ръководството на „Газпром" вървят в посока как да се случи проектът „Южен поток" по-бързо, коментира Трайков.

Той уточни, че председателят на Съвета на директорите на съвместната  руско-българска компания за строежа на "Южен поток" ще бъде българин. Българската страна ще има и мнозинство в този Съвет на  директорите.

Трайков обясни, че тепърва предстоят преговори с "Газпром" за цените на газа по бъдещите договори, които влизат в сила от 2013 г.

Още по темата

Министърът допълни, че предоговаряне на сегашната цена може да се постигне само благодарение на добрата воля на "Газпром", както това се е случило през лятото.

Тогава България получи 4% отстъпка от цената за половината количества, доставяни в страната, със задна дата от 1 юли 2010 г.

Според Трайков шансовете да предоговорим други цени на газа са "все така добри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
7
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Наслагали сте ми минусите за 3 по-долу, а? Хайде сега, пак кажете, че тук, във форумчето, не сте 90% червени ченгенци и тяхна рода ***. Кое, бе червени гьотференчета, не е вярно в 3. Че съветите ни съдират с цените на газа ли? Че ББто се прави на мъж за *** като вас, а ни съдира *** допълнително? Или че гласувате за него (или за който ви кажат - друг като него)? Или, че ходите (ако не вие - родителчетата ви, прекрасни) да слагате китки на паметниците на съветската "армия"? Кое?
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
човек предполага Господ разполага
7
1
 
6
 
! Отговори
Курков преди 13 години
То нямаше да има и Беляне рече Бойко тая локва няма да я права ама започна момчето послушене
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е нали нямаше да има южен поток рече Бойко ако си спомняте или сте малуумни и нямате спомени гербаджиооКомунистее
5
2
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Бая време до....тогава.Ако дойдат...извънземните,ще направят водата да се....пали и да гори,тогава по руските... тръбите,за да не станат....зян,ще пуснат водка.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Решението е част от европейските законодателни мерки за гарантиране сигурността на газовите доставки, продиктувани пряко от поуките на газовата криза от началото на 2009 година, когато Русия прекрати доставките на газ през Украйна. Криза, която естествено засегна най-сериозно изцяло зависимата от тези доставки България.Затова и новият регламент засяга в най-голяма степен именно страни като нашата. За да отговори на неговите изисквания, тя ще бъде принудена най-после да предприеме инвестиционни, технически и търговски мерки, които от години са логични, необходими и възможни, но заради инерцията на едностранната енергийна ориентация на изток бяха загърбвани и представяни като фантастични.Най-напред от инвестиционна и техническа гледна точка страната ще трябва да разшири съществуващото и вероятно да изгради ново газохранилище и най-вече да договори и осъществи плановете за междусистемни, реверсивни газови връзки със съседните страни - Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.Тези връзки ще открият достъп до съществуващи, изграждащи се и проектирани газови трасета и терминали за втечнен газ. Което пък ще разкрие възможност за изпълнение на съществуващи и сключване на нови търговски договорености за доставка на газ и достъп до нови пазари.За три от тези връзки - с Гърция, Румъния и Сърбия - вече има осигурено съфинансиране от Европейския съюз. Но така или иначе изпълнението на тези мерки вероятно ще изисква преосмисляне на приоритети, пренасочване на инвестиции и търсене на нови партньори. Трябва, например, да бъде преценено дали си заслужава стотици милиони от ограничените ни инвестиционни ресурси да бъдат насочени към привидна диверсификация, каквато представлява газопроводът Южен поток.
3
19
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Чудно са ги снимали - съветският *** - маша на Путин и българския му слуга - ухомасажист, пожарникар, каратист, кмет, премиер-слънце и т.н. Съветите командват цените на газа, нашият гьотферен козирува и тича да ги вдига допълнително, за да плюскат и другите български слуги на съветите. Простолюдието ръкопляска и си брои стотинките за парно, ток, газ, месо, мляко, хлял и пр. След това, тича да гласува за премиера-слънце и ходи да слага китки на паметниците на съветските бандити.
2
11
 
11
 
! Отговори
ДО№1 преди 13 години
Бойко работи за разлика от теб и мен и някои други.
1
15
 
12
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
А ей го где бил Премиера-слънце - доктор Бойко Борисов...бях се затъжил вече