Управляващите кръцнаха и от парите на младите майки

"Кое налага това решение?", изрепчи се Емилия Масларова
Обновена: 11 ное 2010 13:50 | 10 ное 2010 11:23,
289
Управляващите кръцнаха и от парите на младите майки
Снимка: Булфото

И догодина правителството продължава практиката майките да вземат обезщетение за бременност и раждане в продължение на 410 календарни дни. Но – с една подробност, която може да се окаже решаваща за част от младите хора.

Жените ще получават 90% от заплатата си, но базата за изчисляването й няма да е за последната 1 година, в която са работили, а за последните 18 месеца.

Забележката направи бившият социален министър Емилия Масларова.

"Кое налага това решение? Че някой злоупотребява? Дайте да ги хванем тях, а не тези, които честно работят", обърна се към управляващите Масларова.

Според нея е нормално през първите месеци от трудовия си стаж, когато има и изпитателен срок, заплатата да е по-ниска. Сега тя ще бъде включена при изчисляването на обезщетението.

Масларова се похвали, че по време на нейния мандат парите за бременност и раждане са увеличени 10 пъти.

"От 64 000 бебетата станаха 82 000", отчете като своя заслуга червената депутатка.

"Не може една жена, която не работи и не се осигурява, след това да получава обезщетение 410 дни", репликира я обаче шефката на НОИ Христина Митрева.

Още по темата
Увеличаването на срока било правило във всички европейски държави.

"Що се отнася до парите за бременност – догодина те ще бъдат увеличени, като се предвиждат 410 милиона лева", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
1
 
24
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Аз смятам, че това е отвратително! Първо хванете хората, които са крали милиони, после се занимавайте с младите майки! Достатъчно трудно е на хората да вземат решение да си родят детенце, поради сложната финансова обстановка, че сега и да допринесем за демографския срив!! Не смятам, че е честно да изкарват майките най-големите мошеници в държавата - адски безочливо е!! Някои крадоха, крадоха, та се оср*аха, сега жениците им били виновни!! Вие НЕ СТЕ НОРМАЛНИИИИ !!!
258
0
 
5
 
! Отговори
ор преди 13 години
...", а именно спекулата с внасяне на високи осигуровки на куп за малък пердиод, за да се взема много високо майчинстов"... Законовата възможност, написаното от теб да се случи, не е спекула, а възможност да се увеличи средният осигурителен доход на бременната, за да може тя да получи повече, пари, да Но това не е лошо за майката, детето и държавата, защото по-добре ще бъде отгледан още един данъкоплатец, когото ти ще стрижеш! Колко струва една бременност, едно раждане и отглеждането на едно дет
257
8
 
0
 
! Отговори
33333333333333333333 преди 13 години
V HOLANDIIA MAI4INSTVOTO E 3 MESECA I NIKOI NE SE OPLAKVA,AMA V BG *** NA BIZNES GO OBRA6TAT.DOKATO IMA MAI4INSTVO EDNA GODINA TAKA 6TE E.DAITE IM I V BG 3 MESECA I STIGA SA REVALI.AMAN OT TAKIVA
256
1
 
15
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
При подобни решения ,най-малко е наглост да се говори за демографски срив в България.Съвсем ще оредеем.
255
2
 
5
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Скарана си, смятай си го с точните години, както искаш го смятай, това, което си внесла лично ти не би ти стигнало и за една малка част от това, което после си получавала.
254
1
 
2
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Лельо, неспасяема си! Нямам какво повече да ти кажа, живей си "компетентна".
253
1
 
2
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Нещо се измяташ. Аз още от началото казах, че проблема са ***, но тука една групичка неграмотници с липса на елементарни математически и логически познания, реват че 18-те месеца били проблем. За да се реши този проблем обаче са нужни още по драстични мерки. Тези 18 месеца са решение само на една малка част от проблема, а именно спекулата с внасяне на високи осигуровки на куп за малък пердиод, за да се взема много високо майчинстов. В един по-по-раншен пример също съм го обснил.
252
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"В този смисъл, аз например имам 22 г. стаж и плащане на пълни осигуровки и съм ползвала майчинство 9 м. за първото и 2 г. за второто дете."Коментарът ми е 213, не съм скарана аз с математиката, ти си скаран с четенето.
251
1
 
1
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Аз с партии не се свръзвам, типичното партийно мислене обаче е "който мисли различно той е против нас". Аз съм човек на логиката, партии не ме интересуват, не прехвърляй партийните си въжделения на мен, те са ми безразлични. Колкото до въпроса ти, не, майчето не е прецакано. За справка погледни долу простичкия пример, който съм дал. Майчето не е внесло почти нищо в държавата, но въпреки всичко ще получава доста над това, което би внесла дори да имаше 18 месеца стаж. Не е прецакана.
250
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Друг казус - студентка, примерно инф. технологии (високо платена специалност), забременява. Няма трудов стаж и получава колкото ***. Само че след това тя цял живот ще плаща осигуровки върху високи доходи, а *** няма да даде нищо за тази държава. Колкото и да получи тя, все й е от полза. Кой е прецаканият?
249
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
При граждански договор, при настъпване на събитие на работника нищо не се дава, просто се води стаж за пенсия. Явно компетентността ти е от този тип - колкото повече приказвам, толкова за по-умен ме взимат. Обезщетенията се изплащат при настъпване на събитие за трудовите договори, а осигуровките са парите, които ти и работодателят ти плащате през целия ти трудов стаж, за да бъдат покрити тези обезщетения. Осигуровките са диференцирани за това какви обезщетения покриват.
248
0
 
4
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Все пак не ми отговори на въпроса типично герболетско мислене, ти ми кажи младата майка за която говоря не е ли прецакана? Отговори ми на този въпрос?Не е труден.
247
1
 
2
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Ти каза 2 деца по 9 месеца, затова написах това число. Скарана си с математиката. Сега не ми говори кое на кого колко стига. Това е съвсем отделна тема. Факт е, че пишеш глупости, че си внасяла и затова трябва да получаваш. Аз ти направих проста сметчица, че това дето си го внасяла лично ти, не стига и за 3 месеца да получаваш това, което би вземала по закон. При сегашната система и закон, никой не внася толкова, колкото би получавал после. Такава е системата.
246
0
 
4
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
И не съм против раждаемостта, а съм против безогледното източване на пари от държавата и най-вече против раждаемостта на изостанали паразитни етноси, групи и т.н. За стимулирането на баланс и нормална държава съм. Това вклюва и мерки против внасянето на малко пари в бюджета с цел източването на повече после. Това е което ще ограничи тази мярка. "Прецакване" няма, защото тези пари не идват от въздуха, а ние ги изкарваме.
245
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Платеното майчинство не е 18, а 12 месеца. За втората година се плаща минимална заплата, т.е. 240 лв. На мен лично ми стигат и артисват, защото леля ти е получавала майчинство на минимална заплата (такива бяха законите - колкото на ***, толкова и на работещите) и е ползвала майчинство общо 2 г. и 9 м. за двете си деца. Артисва и на хората, които нямат деца, защото те също плащат осигуровки. Така че не ги брой персонално. Ако ще е така - да не ни удържат, жените ще се спасяват по единично.
244
0
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Киулке, точно този коментар към теб го видях и понеже знаех, че ще се обадиш реших да не пиша веднага, а като се обадиш. Изобщо не съм писал до теб. А трябваше да бъде до онази леля Аз, с 22-те години, дето смята, че е внесла достатъчно. Но по незнайна причина, сайта реши че трябва да е отговор до теб. Виждам какво си писал, не беше адресирано до теб :)
243
2
 
4
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Това, което ти не можеш да разбереш е, че точно тази мярка, не коментирам другите на правителството, е с цел да се спре спекулата. Прецакани няма! Как не го проумя това. Защото парите не идват от въздуха. Не го ли разбираш? Тези пари, които момичето ще получава някой трябва да ги изработи. Ако обаче вместо на *** за 18-те им *** се пренасочат към нормалните хора, пари ще има. Защото системата е(н-ти път), спомагателна. Не всички жени раждат, мъжете не раждат, но всички внасят. Капиш?
242
0
 
1
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Цървулане, да не си излизал на слънце днес? Кой спори, че системата е взаимоспомагателна? Аз поне не си спомням да съм казвал през живота си подобно нещо. Но, щом казваш, ще си го набия в тъпата глава. Ти в твоята недей, че да не се увредиш нещо!
241
1
 
1
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Колко пъти да ти го напиша, за да го схванеш? Има вноски за обществено осигуряване. Няма поотделно вноски "за бременност", "за майчинство", "за два дни отпуск с гадже". Има обезщетения за временна неработоспособност, за майчинство, за инвалидност и т.н. При граждански договор също се внасят осигуровки, но са покрити само някои от рисковете, т.е. при настъпване на събитие на работещия ще се дадат само определени обезщетения. Няма диференциация на осигуровките, има само на обезщетенията.
240
0
 
2
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Добре бе капацитет, виждам че си привърженик на ограничаване на раждаемостта, но ще ти задам един въпрос. Момичето е завършило гимназия, работило е една година и 6 месеца след гимназията, след 6 месеца и увеличават заплатата защото я назначават за постоянно има дете и ще и изчисляват заплатата на базата на последните 18 месеца? Я ми кажи умнико кой е прецакания или ще ми кажеш *** са виновни?Не трябва ли държавата да работи за нас а не да ни ш...ба през гащите?