Управляващите кръцнаха и от парите на младите майки

"Кое налага това решение?", изрепчи се Емилия Масларова
Обновена: 11 ное 2010 13:50 | 10 ное 2010 11:23,
289
Управляващите кръцнаха и от парите на младите майки
Снимка: Булфото

И догодина правителството продължава практиката майките да вземат обезщетение за бременност и раждане в продължение на 410 календарни дни. Но – с една подробност, която може да се окаже решаваща за част от младите хора.

Жените ще получават 90% от заплатата си, но базата за изчисляването й няма да е за последната 1 година, в която са работили, а за последните 18 месеца.

Забележката направи бившият социален министър Емилия Масларова.

"Кое налага това решение? Че някой злоупотребява? Дайте да ги хванем тях, а не тези, които честно работят", обърна се към управляващите Масларова.

Според нея е нормално през първите месеци от трудовия си стаж, когато има и изпитателен срок, заплатата да е по-ниска. Сега тя ще бъде включена при изчисляването на обезщетението.

Масларова се похвали, че по време на нейния мандат парите за бременност и раждане са увеличени 10 пъти.

"От 64 000 бебетата станаха 82 000", отчете като своя заслуга червената депутатка.

"Не може една жена, която не работи и не се осигурява, след това да получава обезщетение 410 дни", репликира я обаче шефката на НОИ Христина Митрева.

Още по темата
Увеличаването на срока било правило във всички европейски държави.

"Що се отнася до парите за бременност – догодина те ще бъдат увеличени, като се предвиждат 410 милиона лева", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova na kolko se osigurqva nqkoi da ne bi da zavisi sluchaino samo ot nego.daite da vrashtame ako iskat i po 10 godini??????????
218
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Може и да съм проста, но знам едно - раждането на дете е голяма отговорност и човек трябва да бъде готов за тази отговорност. Ако една майка живее в дървена барака, няма доходи и е на 15 години, тя не е в състояние да осигури елементарно необходимите условия за детето си и всяка нормална държава би й го отнела. Да го пратят в дом не е по-добър вариант. Най-добре е да го осиновят хора, които не могат да имат деца. Защо в чужбина? За да не го намери *** и да не изнудва осиновителите. За салам или каквото и да е там друго, дори не съм се сетила. Това е чиста интерпретация на болния ти мозък. Не обичам да използвам подобен род епитети, но през ум не ми мина, че някой може да изтълкува думите ми по този странен начин.
217
2
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Не служа на никой ... Само още едно пояснение да ти дам за демагогията: Младенов (трябваше да е социален министър) днес обясни как всъщност увеличението на здравните вноски било намаление всъщност. Много просто: в началото на годината намалили вноските с 2% в края ги вдигнали с 1,8% и това било реално намаление с 0,2%. Ей това е демагогия.
216
1
 
2
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Аз тези неща не ги знам от фишовете, а от закони, правилници, наредби и др. Няма диференциация на вноските за обществено осигуряване. Това, че ти не можеш да се ориентираш кое какво е, не означава, че е така, както си го въобразяваш. Само един обикновен въпрос, който може да си зададе и човек, непознаващ Закона - на безплодни жени удържат ли им вноски "осигуряване за бременност и майчинство" или те са по друга система? А на жени в следдетеродна възраст? Писник от недоразбрали, ама компетентни!
215
2
 
6
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Искам да попитам от кога хората съобразяват размера на майчинството с това дали да имат деца или не? Да не говорим, че едно 70 % от децата, които се раждат не са "планирани"?
214
2
 
10
 
! Отговори
летището преди 13 години
Има два изхода от ситуацията...1.Терминал едно на софийското летищи.2.Терминал две на софийското летище.
213
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Демамгог си и то от класа. На народа не му пука за тебе ама мамицата му се е...а от тия на които служиш.
212
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Напротив, диференцирани са. За кратко работих на граждански договор, при който се удържат по-малко осигуровки, точно защото няма осигуровки за болнични и майчинство. Това, че нещо не ти го пишат във фиша не означава, че го няма. При гражданските договори се плаща само осигуровка за пенсия и здравна осигуровка.
211
3
 
2
 
! Отговори
do 216 "Аз" преди 13 години
Абе направо за салам да отива детето, па и майка му, като е социално слаба как така ще има деца!Малее, колко си ***/а!!!
210
3
 
6
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Който си работи и се осигурява на реалната си работна заплата няма какво да се притеснява.
209
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"крайно време е да се въведе стерилизация на социално слаби самотни майки"Не може, Европа ще ни обвини, че им отнемаме правата. Но можем да направим друго, щом една майка е социално слаба, значи не може да се грижи добре за детето си. Веднага след раждане на детето й се отнемат родителските права и не й се полагат никакви помощи. Детето се дава за осиновяване, може и в чужбина (всъщност даже е желателно).
208
1
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Само ще отговоря на някой анонимен, който ме напсува на майка. Аз не съм демагог, а пък и да съм, дреме му на народа за мене. Но демагог е Борисов, който смени три партии, докато си намери такава, в която да е лидер. Демагог е митрева, която си прибра "обезщетенията за отпуск", малко преди да прецака всички останали, демагог е Цветанов, който се бори с "престъпността", но само тази извън ГЕРБ, демагог е Менда, която не иска данък лукс, защото щял да бъде "неефективен", демагог е Дянков, който ..
207
2
 
3
 
! Отговори
ivza преди 13 години
Ха,ха.При това положение ще имаме само стари майки след като тях не ги закачат.Ами млади майки-изчакайте да остареете, а до тогава може на власт да са по-умни и да Ви компенсират.За съжаление започваме да се шегуваме и закачаме едно от най съкровените неща-бъдещето на България-децата, но-прости им господи.......
206
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"та...Майчинство се получава определен период. Ако този период е значително по-голям от периода, през който ти си внасял дадените суми се получава дупка."Това може да стане само при ***. При нормално работещите, осигуровките за майчинство се плащат не само до раждането на 1-2 деца, а през целия период на работа. В този смисъл, аз например имам 22 г. стаж и плащане на пълни осигуровки и съм ползвала майчинство 9 м. за първото и 2 г. за второто дете. До пенсия ми остават още има - няма 22 г.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
наистина ли правиш вувузели????
204
2
 
4
 
! Отговори
киулке преди 13 години
до 205Ако майките имат намерение да се борят само за помощите си, мене да не ме броят в отбора. Трябва цялостно решение за държавата, а не всеки да си тегли чергата към него!!!
203
0
 
4
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
198, докато имат право да гласуват никой няма да ги пипне.
202
2
 
5
 
! Отговори
киулке преди 13 години
Сещам се за едно пророчество на Слава Севрюкова, че жена ще възроди България. Тя го предсказваше за малко по-насетне в годините (доколкото си спомням, някъде към 2017), но който се интересува, знае, че времето измени параметрите си и тече по-бързо с приближаването на новия еон, така че се питам - дали не е дошъл моментът?
201
2
 
4
 
! Отговори
Е. преди 13 години
Просто г-жа Митрева не е помислила, както винаги става, за жените с "висящо положение" - тоест за случаите, в които жената е постъпила на работа няколко месеца преди да забременее, плащава ли се почтено осигуровките, но заради нежеланието на чиновниците да се занимават с "отделни случаи" просто ще влезе в кюпа с всички останали...
200
1
 
5
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
Предполагам,че им дават минимално обезщетение,а помощи си получават най-редовно,нищо че децата им не ходят на училище.А по закон нямат право.Предлагат подкупи на учителите,за да не пишат отсъствия,а даже не си спомнят точно детето им в кой клас е.Но ние нали си им плащаме ток,вода и транспорт.Да не говорим,че продават дрехите и обувките от помощите.