Управляващите кръцнаха и от парите на младите майки

"Кое налага това решение?", изрепчи се Емилия Масларова
Обновена: 11 ное 2010 13:50 | 10 ное 2010 11:23,
289
Управляващите кръцнаха и от парите на младите майки
Снимка: Булфото

И догодина правителството продължава практиката майките да вземат обезщетение за бременност и раждане в продължение на 410 календарни дни. Но – с една подробност, която може да се окаже решаваща за част от младите хора.

Жените ще получават 90% от заплатата си, но базата за изчисляването й няма да е за последната 1 година, в която са работили, а за последните 18 месеца.

Забележката направи бившият социален министър Емилия Масларова.

"Кое налага това решение? Че някой злоупотребява? Дайте да ги хванем тях, а не тези, които честно работят", обърна се към управляващите Масларова.

Според нея е нормално през първите месеци от трудовия си стаж, когато има и изпитателен срок, заплатата да е по-ниска. Сега тя ще бъде включена при изчисляването на обезщетението.

Масларова се похвали, че по време на нейния мандат парите за бременност и раждане са увеличени 10 пъти.

"От 64 000 бебетата станаха 82 000", отчете като своя заслуга червената депутатка.

"Не може една жена, която не работи и не се осигурява, след това да получава обезщетение 410 дни", репликира я обаче шефката на НОИ Христина Митрева.

Още по темата
Увеличаването на срока било правило във всички европейски държави.

"Що се отнася до парите за бременност – догодина те ще бъдат увеличени, като се предвиждат 410 милиона лева", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
4
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Мислете преди да пишете глупости. Системата е ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА!!! Затова проблема са ***, а не 18-те или 24 месеца. Набийте си го в тъпите глави.
238
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е заради ромките,но на никой не му стиска да каже....
237
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Аз имам нормална работа. За здравето си, умея да се грижа, не бери гайле. Децата си ги гледам право в очите. Не съм партиен член, никога не съм бил и няма да бъда, на която и да е партия. А живота си знае работата, за срещите, де. Да не му се месим?!
236
2
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Леле леле, бг народ е не само изпростял ами е и вече неграмотен и проста математика не може да смята. Лельо...нямам пред себе си фиш, но по смътен спомен % за майчинство е около 1, ако не и по-малко. Да вземем 1000 лв основна. Това прави по 120 лв на година. Ти колко каза стаж имаш? 22 години? 2640 лв. Да кажем грубо 3к. Я сметни сега бульо, за 18 месеца по 900 лв. колко прави. Я сметни и втората година, която също се вземат и ми кажи твойте мижави % за какво стига? Да, мъжете също внасят.
235
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятна вечер и на теб:)Ама все пак е по добре да не ни среща живота. Че изобщо няма да ти е здравословно:) И един съвет от мен-намери си нормална работа, че да можеш да гледаш децата си в очите.
234
1
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Нито ще те убивам, нито ще си слагам памперс, нито ме интересува проблемът ти, нито съществуването ти. От мене толкова за сега ... Приятна вечер ти желая, пък може живота да ни срещне някой ден, случайно, може би, тогава ще уточняваме детайлите.
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само като дойдеш да ме убиваш си сложи памперс:)) .......че веднага си напълнил гащите:))
232
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Правя разлика между осигуровки и обезщетение. А ти явно не четеш какво ти пиша. Не съм питала защо не ми плащат, защото честно казано вече имах 2 деца и не ме касаеше. Питах какво всъщност включват осигуровките и полага ли се майчинство на колежката. Така или иначе отговорът вече ти го цитирах. Ти ми кажи, като си толкова компетентен, какво не включват осигуровките на гражданските договори и защо тогава не се полага майчинство? Нали не се диференцират?
231
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
На става въпрос, че не е редно, напротив, напълно редно си е. Цитирам отговора на НОИ, за да покажа, че в осигуровките се включва под отделно перо частта за болнични и майчинство.
230
0
 
1
 
! Отговори
somebody преди 13 години
Лили ти май не си раждала и нямаш деца или жевееш в друг свят или е нещо още по лошо
229
1
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Ей, *** гадно ... Никой не ми плаща, ама плювалника си ти - вижда се от далече, не можеш да се скриеш ... Такива като тебе ***, провъзгласяват всеки, който има различно мнение за "комунист" или "платен драскач", ей това Ви ограниченото разбиране за демокрация на Вас ГЕРБЕРИТЕ. Сега се оплачи, че ще те убивам за 20 лева и бегай, нещастнико ...
228
1
 
2
 
! Отговори
somebody преди 13 години
всичко което правиш цял живот е от личен интерса това че те осигуряват на минимална заплата и държавата се опитва да те прецака какъв интерс е на някой крадлив депотат да усвои парите които си дал на държавата и после кво става "криза" - държавата няма пари за теб и баба ти.Питала ли си баба си кво яде и от кога не хапвала пържолка.както казах щом закона го разрешава не е измама.да не говорим че трябва да има още доста програми които да подпомагат бременните и младите семейства.
227
0
 
4
 
! Отговори
Груйчо преди 13 години
Зависи как ще го погледнеш. Всички искаме да се повиши качествената раждаемост.Аз като работодател го правя, нищо че е незаконно според теб. След като не се намират механизми които да стимулират работещите и да ограничават търтеите това е което мога да направя.А не е ли измама някой цял живот да не работи а ние да му плащаме???
226
0
 
0
 
! Отговори
лили преди 13 години
И какво точно не е ясно или не е редно в това?!? Като работиш по граждански договор взимаш почти всичко заработено, а по трудов - почти нищо...... Щом си избрал да работиш по един от двата вида договори, то си се съгласил с условията и това е ..........
225
2
 
0
 
! Отговори
лили преди 13 години
Измама е, щото го правиш от личен интерес
224
1
 
0
 
! Отговори
киулке преди 13 години
А ти какво си очаквала да ти отговори някоя овца като тебе, дето си я питала "защо не ми плащат осигуровки за болнични и майчинство"? Доживях някой да ми дава пример за компетентност от най-некомпетентните и мързеливите в тая държава - чиновниците!!! Правиш ли въобще разлика между осигуряване и обезщетение? Съдейки по написаното, 100 %съм сигурен, че не правиш, макар иуда си мислиш обратното.
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
100% съм сигурен, че кога намаляха вноските пак си плюл. за теб няма значение какво правят, просто ти плащат да плюоеш и ти го правиш. ***.
222
0
 
5
 
! Отговори
somebody преди 13 години
там е разликата че те не си я вдигат а започват да си плащат осигуровките от собственият джоб и щом закона го позволява не е измама. Измама ли е дори и малкото пари които ти дават и едвам свързваш двата края в измамената държава даги дадеш за да може когато родиш да не се притесняваш за памперси и храна за бебето. Според мен измама е да се пишеш че си бременна в форума а да не си
221
4
 
5
 
! Отговори
Една бременна преди 13 години
Аз съм напълно съгласна с тези 18 месеца! Защо едни ще се осигуряват на пълната си заплата, а други ще си я вдигат при забременяване? Това не е ли измама питам?
220
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Не знам от кои закони и правилници ги знаеш ти, но на мен това ми беше отговорено официално от НОИ, след като правих запитване за колежка, която също беше на граждански договор. Отговорът гласеше: "При граждански договори не се удържат осигуровки за болнични и майчинство, затова не се полага изплащането на обезщетения по болест и за гледане на дете до 2 години." Цитирам дословно, ти го тълкувай както решиш.