Депутатите приеха изцяло Бюджет 2011

Приходи – 16,076 млрд. лв., разходи – 18,23 млрд. лв. Дефицит – 2,16 млрд. лв.
Обновена: 3 дек 2010 06:57 | 2 дек 2010 23:28,
67
Депутатите приеха изцяло Бюджет 2011
Снимка: Булфото

След 14 часа дебати депутатите приеха на второ четене Бюджет 2011.

Бюджетът беше първа точка от дневния ред и до 14 часа на 2 декември се предаваше пряко по БНТ и БНР. След това обаче народните представители продължиха да си обсъждат и гласуват точките от бюджета без национален ефир.

Финансовият министър Симеон Дянков присъства на част от дебатите, но не взе думата. Опозицията разкритикува бюджета в частта му за приходи и разходи. Едно от обвиненията в него беше, че се съобразява с изборите през 2011 година за местна власт и президент.

Други бяха за сивия сектор, за малкото пари за образование, за "национализацията" на резерва на НЗОК.

Още по темата
В макрорамката на Бюджет 2011 г. е предвиден икономически растеж от 3,6% на годишна база. Дефицитът в републиканския бюджет за 2011 г. e от 2,16 млрд. лв. Приходите в бюджета са 16,076 млрд. лева, а разходите – 18,23 млрд. лева. Брутният вътрешен продукт трябва да е над 77 млрд. лева.

Републиканският бюджет е част от общата консолидирана програма за 2011 г., в която се включват и средствата за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и други.

По консолидираната програма се очаква дефицит от 1,9 млрд. лева.

За МВР през 2011 г. са предвидени 99 млн. лв. приходи и 1,006 млрд. разходи. Министерството на отбраната разполага с 990 млн. лв. за разходи и трябва да направи 62 млн. лв. приходи.

За Министерството на труда и социалната политика предвидените разходи са 952 млн. лв. Министерството на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Бюджетът за култура е в размер на 94 млн. лева. Държавната субсидия се ограничава до 7 игрални и до 14 документални филма и финансирането ще става само по възможност.

Досега това е бил минималният брой филми, спонсорирани от държавата. Предвижда се средствата да се отпускат, „ако има такава възможност”, а досега беше записано те да се отпускат задължително.

От 12 до 15 часа пред парламента имаше протест на тютюнопроизводители, които настояваха за повече пари в бюджета за преструктурирането на отрасъла и за други дейности. Те получиха подкрепа от депутати от ДПС и Коалиция за България, а земеделският министър ги увери, че ще имат повече пари, ако догодина има преизпълнение на бюджета.

Според тютюнопроизводителите, така имало частичен напредък по техните искания, 73-те милиона евро обаче, които искаха да влязат в бюджета, не бяха гласувани, съобщава Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Бате Тошко шумкаря преди 13 години
Абе ти много просто парче си, а не помисли ли, че по времето на бате ти Тошо и на другарите, национализираха всичко в държавата. Тоест присвоиха всичко, само си помисли за момент що пара са прибрали, и после ми разправяш те построиха това-онова. При толкова пари, да ти кажа нищо не построиха, даже и безплатна работна ръка имаха в изобилие, там студентски движение, прохода на републиката и какво ли не беше още. Но сегашните са техните деца, Данковци, Станишковци и Боковци, какво очакваш друго?
64
1
 
3
 
! Отговори
Веселин Радославов Д преди 13 години
До преди 6 години България имаше изключителен икономически растеж.Българите живееха 100 пъти по-добре от сега.Работа имаше за всички.Тогава управляваше правителството на НДСВ.Днес управлява правителството на мафията,често подкрепяно от Атака и Синята коалиция и мизерията е факт.Днес лъжата е ежедневие.Наглостта , също.Оставка за правителството на Герб,което обрича на нихилация българският народ
63
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели, Националния ни интерес е Благоденствие на Българската нация- ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, с некадърни министри!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Българска структурно-управленска криза; Изхода е Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Освен Еврофондовете е нужно нисколихвено кредитиране на производството, от превишението на държавния резерв и само чрез ББР, при лихви 4-5%... 2. Световната продоволствена криза Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара, всички селскостопански плащания да са за Собствениците на земя и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите ги фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Южен поток и Белене не по-малко от 33% са за Български фирми и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове чакат ни стотици милиони екоглоби, които ще ни върнат в каменната ера....5. Структурно-управленската криза възстановяване на институциите, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и реформи:- В Здравеопазването Всеки гражданин с вноска в Индивидуални дебитно-кредитни картови сметки здравни досиета;- В Образованието - Масово Професионално средно образование в Техникуми гимназийте, са доказана загуба на време;- В Регионалната политика шесттте Социално икономически зони, да се трансформират в Области и държавни поръчки за вишисти, да се правят, освен в Софийския и трите специализирани, само в шестте Областни Технологични Университета.- Съкращаване на държавния апарат с 30%.- За наука - 2 % от БВП, концентрирани в БАН, Сафийския, Специализирани и Областните Технологични Университети.Всичко останало е Пустословие и Нищоправене...
62
1
 
1
 
! Отговори
Резултатите на ГЕРБ преди 13 години
Българите продължават да бъдат гражданите с най-ниска покупателна способност в ЕС и остават на едно от последните места в класацията за Стария континент. Пред нас са държави като Черна гора и Сърбия, които още не са членки на ЕС. Това показват данните от последното изследване за тази и следващата година на най-големия германски институт за пазарни анализи GfK.Нещо повече - показателят (който отчита нетни доходи, очаквания за БВП, инфлация, цени на стоки и услуги, и други) за България пада спрямо 2009 г., докато средният за Европа и ЕС се увеличава. Това означава, че стандартът на живот в страната се отдалечава още повече от средноевропейския.В България за тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро. Общото средно повишение е с 2%, докато у нас има спад от 8%.
61
1
 
3
 
! Отговори
На каката Батето преди 13 години
"а земеделският министър ги увери, че ще имат повече пари, ако догодина има преизпълнение на бюджета" В превод от герберски език през крив макарон ще видите стотинки. С една дума вервайте ни няма да ви дадеме нищо щото трябва да има за нас.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти пък от третия селски ешелон на БКП, милиционери, автоинструктори и разни мутреещи какво си очаквал?Мат'рялът си ги избра - хак му е!Дано следващият път е поумнял. Ама надали :)
59
0
 
2
 
! Отговори
Ха честито! преди 13 години
За тюфлеците-милиционери - 1 006 милиона лева!Дефицит - 2 160 милиона лева!Национализирани здравни вноски - 1 500 милиона лева! Ама няма как след като опоскаха резерва до санитарния минимум.Та така - реално си гербавите си заложиха дефицит общо 3,6 милиоарда лева :)Естествено, че Дянков пак няма да "познае" с ръста от 3,6%. Но си е заложил тлъсто буферче от около 1 500 милиона скрити в оценката на приходите от акцизи и ДДС. Но не вярвам да го "оползотвори".Те толкова си могат :(
58
0
 
3
 
! Отговори
мухала преди 13 години
и да не забравяме че вдигнаха външния дълг с 50% кеф лапаме си масурчето и си свиркаме а ворлкик си разхожда мазната мусура и се кефи на тиквта, рахат и рай за секи българин е това
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте застрашително увеличаващия се брой на клошарите? Това говори много.
56
1
 
15
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 13 години
След национализацията на пенсионния фонд от допълнителното осигуряване, дойде ред и на здравните ни вноски! А ние, балъците, да духаме супата - ще измираме, без право на лечение; ще умираме, без право на пенсиониране! Хора, слепи ли сте? Тези забиха в земята всички останали, взети заедно! Писна ми да ме правят на балък - опоскаха де що пари имаше и посегнаха и на правата ни на здравно и социално осигурени! Докога ще търпим? Докато започнем да се срещаме по кофите за *** ли?
55
2
 
0
 
! Отговори
lol преди 13 години
1 glas za policeiska dyrjava , dgd na vsi4ki kapitalisti4eta koito ve4e 20 godini kradaha , iskam Policiq i Armiq iskam akcii ta dori i posle da gi pusnat. Vijte kakvi milioneri i miliarderi ima ot kyde stanaha taka. Sigurno ot poslednata 1 godina ?Vsi4ko jivo , kioravo ,sykato po4na da ruptaq sprqha na mnogo myrsha kran4etata i po4naha te da mislqt kak da svalqt pravitelstvoto, grozno ,grozno ta i naroda typ pak shte glasuva q za Goce q za Kostov ...
54
0
 
5
 
! Отговори
кн преди 13 години
Разплитането на чорапа около случая "Калина Илиева" поразява с отвратителни детайли. Излиза, че у нас на всяка кифла, която има малко връзки, може да й възложат да управлява милиарди. И че децата на новата номенклатура са по-лоши от старата, ония поне се дипломираха. Родителите й - разни началници - я уреждат първо да живее в българското посолство, после я назначават в министерство, без да покаже изобщо диплома, а накрая става суперважен шеф, показвайки тапия, направена на фотошоп. цит. по 24
53
1
 
8
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Предлагам всички полицаи да се специализират в лекари , една част от тях да станат гинеколози .И без това се оказа ,че разбират от това. Безумие е да национализират парите за здраве ,които хората внасят съвестно и с тях да се покриват дупки, опс -грешките на "гения" Дянков .
52
2
 
11
 
! Отговори
Лисан преди 13 години
Значи в крайна сметка парите за здраве няма да се изразходват по предназначение. А обещанията на Боко към лекарите? 5 пари не струват. Голям грабеж се задава.
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно управлението на ГЕРБ ще мине в източване на какво има като резерв, оставен от "крадливата" тройна коалиция. Явно Докато ГЕРБ е на власт тази държава просто отива надолу. Няма как да не се чудя, защо след като виждат, че са некадърни държат на всяка цена да са на власт? Някаква мания за величие ли? То обаче историята помни! Накрая явно ще стане като '97, защото то ще стане да не се търпи вече.
50
1
 
9
 
! Отговори
r преди 13 години
Важното е за МВР да има, другото каквото стане. Това е начина да ни оправят тия гадни ченгета
49
4
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 13 години
трудно ще станеш министър преЦедател - за това трябва да имаш ВИШУ, а като гледам колко ти е грамотността...мъка ми е да си помисля за такива преЦедатели като теб
48
1
 
6
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Предвидени ли са пари за билет на Дянков-недоразумението.
47
0
 
6
 
! Отговори
ВР преди 13 години
А юни месец депутатите ще приемат промени в бюджета и ще го актуализират. И с това ако има в бюджета пака ще се играе следния сериал: Няма пари, няма пари , а като опре ножа до кокала идва добрия самарянин Б.Б. -ларша и заявява, аз ще дам, сега ще се разпоредя и ще дам и с малко плесенясал хляб запушва устите на гладниците и роптаещите.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моля, не наричайте екселското упражнение на Мони бюджет. То няма нищо общо с логиката и политиката на един нормален бюджет!