Али Юзеиров пред Dnes.bg: Купихме си партия!

Инициативен комитет опитва да създаде формацията ОТОМАН
Обновена: 10 дек 2010 14:53 | 9 дек 2010 07:04,
549
Али Юзеиров пред Dnes.bg: Купихме си партия!
Братята Юзеирови. Снимка: БГНЕС

Братята Юзеирови ще се опитат да създадат партия ОТОМАН отново. 

Преди три седмици във вестник „Конкурент“ (всекидневник за Северозападна България с централен офис във Враца) беше публикувана „Учредителна декларация на инициативния комитет на създаване на политическа партия Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък (ОТОМАН)“. 

Ние сме за силна държава, която насърчава толерантност, отговорност, морал и солидарност между своите граждани, твърдят от инициативния комитет. 

Толкоз вече сме тренирани в гимнастиката, че вече сме приключили почти с всичко. Надявам се до 2-3 седмици даже да внесем документи в Софийски градски съд, заяви в интервю пред Dnes.bg Али Юзеиров.

Братята Юзеирови – Али и Юзеир, станаха популярни в българските медии към края на миналата година.

През септември 2009-а те се опитаха да създадат партията "Мюсюлмандемократичен съюз", а три месеца по-рано привлякоха вниманието към себе си и с организацията "Български червен полумесец".

Кандидат за президент

Политическите планове на братята обаче не се изчерпаха с "Мюсюлмандемократичния съюз". Днес Али Юзеиров е категоричен, че ще се кандидатира за президент:

„От седми месец ние сме направили промяна в една партия, която се казва ДЛПС [Демократична либерална партия на справедливостта]. Ние станахме членове на тази партия, направихме конференция, сменихме управителя, сменихме председателя. И от седми месец до ден днешен ние не можем да узаконим промяната в тази партия. Или както се казва на български жаргон – купихме си партия регистрирана и те не ни регистрират промените“.

„По една или друга причина аз, живот и здраве, с волята на Всевишния, ще бъда кандидат за президент. Дали ще ми издигне кандидатурата ОТОМАН, дали ще ми издигне кандидатурата ДЛПС, дали ще ми издигне кандидатурата инициативен комитет, това е нашето желание“, заяви пред Dnes.bg Юзеиров.

Ние не искаме властта, искаме да покажем, че ни има тука, обясни той.

Бизнес на три континента

Запитах го как ще финансира кампанията си: „За никой не е тайна, че само за миналата година платих близо над 100 000 лева данък на държавата. Аз никога не съм казвал, че съм беден човек. Недейте да бъркате едното с другото. Това, че от една година системата ме натиска и бизнесът ми в България не върви – това не означава, че ние не сме бизнесмени. Ние правиме бизнес на три континента, разберете го! Ние не сме някакви прошляци!“.

През октомври тази година Окръжният съд в Търговище потвърди присъдата на Юзеирови, наложена от Поповския районен съд заради опит за учредяване на партия на религиозна основа: Юзеир бе осъден на година условно, а Али – на глоба от 4000 лева.

През 2009 година опитът за учредяване на "Мюсюлмандемократичния съюз" срещна противоречиви реакции в чуждестранни сайтове, популяризиращи исляма. 

Базираният в Доха сайт IslamOnline през октомври миналата година посвети публикация на политическия проект на Юзеирови, в която цитираше Ариф Абдуллах, бивш председател на закритата организация ОИРК (Обединение за ислямско развитие и култура). „Не мисля, че формирането на тази партия  [Мюсюлмандемократичен съюз] е в полза на мюсюлманите в България“, заяви тогава Ариф Абдуллах  в телефонно интервю за IslamOnline. Юзеирови нямат популярността да спечелят изборите, посочи още Абдуллах.

Аз наистина не се шегувам

Година по-късно Али Юзеиров твърди, че не му липсва смелост.

„Аз в едно интервю на радио Хоризонт казах, че да, официално заявявам, че съм фундаменталист и съм радикалист. Ако това е престъпление в България, да дойдат да ме арестуват“, добавя той.

Аз съм много известен в моите среди. И това нещо ще го видите на президентските избори. Аз наистина не се шегувам. Аз непрекъснато контактувам с моите събратя от малцинствата и, повярвайте ми, аз съм много актуален между тях, заявява Али Юзеиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още по темата: отоман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
0
 
0
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
При този динамичен и бързо променящ се свят никоя прогноза не е сигурна.Да така ставаше до скоро но след 11.09. не е ясно накъде ще тръгнат нещата в бъдеще.
409
0
 
1
 
! Отговори
кире преди 13 години
Не се излагай, би трябвало да знаеш какво означава "траки"на гръцки.
408
3
 
1
 
! Отговори
Баязит преди 13 години
Има един важен въпрос и той е кому принадлежи бъдещето?За ваше християнско съжаление на вас принадлежи миналото! Исляма е по-младата религия и като такава е по-жизнеспособна.Доказателства, колкото щете-та цяла Евлопа и Щатите в момента са тръгнали по пътя на исляма!Множество християни приемат исляма и това е необратим процес!При това напълно доброволно и съзнателно.Това става и в Русия!Тук има някой, псевдомюсулмани, които може би са платени за да нанасят само вреда на каузата!Съветвам ги да
407
0
 
2
 
! Отговори
Йоргос преди 13 години
Препи на пас на гамитис , малака...
406
1
 
6
 
! Отговори
? преди 13 години
Прегледах внимателно списъка ти /който вероятно си взел от някой ислямски сайт/ последния от изброените е умрял през 1780г. От тогава пълен "ислямси мрак"!Защо ли?Защо ли се скапва Османската империя?Защо ли Мустафа К.Ататюрк я модернизира/но Ердоган го ревизира/?Защо ли една шепа евреи можаха да откраднат земя от мюсулманите и да си спретнат държава?Защо ли "велика Турция" много се ежеше, че ще им обяви война заради нападнатия кораб, но си затрая,като бълха в ***?Да-а, не си на ниво!
405
0
 
4
 
! Отговори
До Евгениос преди 13 години
Ти ли ще ми говорриш кой е прав бе.Вие сте по-голями националисти и от нас.Ако влезна в някой гръцки форум и почна да пиша като Ибрахим кво ще стане.Или и вие имате претенции към Бг територия.Да се благодарите че сме имали слаби политици навремето дето са изгубили всичко което Бг армия е спечелила.Сега щяхте друга песен да пеете.
404
0
 
0
 
! Отговори
@ преди 13 години
Също и нацията - тъпанарис....
403
0
 
2
 
! Отговори
faust преди 13 години
само насън обаче, недоразумение на природата
402
0
 
6
 
! Отговори
втвърдител преди 13 години
Всики независимо от етнос , пребивава ли на територията на България е длъжен да спазва законите.Ако иска партия-Турция е на близо ,да си я основава там.Тук няма място за чуждоверски партии.
401
5
 
0
 
! Отговори
ЕВГЕНИОС ГРИГОРИС преди 13 години
карабрахим е прав за нещата..Българите са били турки...а траките са си били траки - един генос.част от общо елинската нация (пан етнос.много генос(племена)= ЕДИН ЕТНОС)както македонес, епиротис,,кападокис,киприотис,ионианс,,сикулкианс и много още - тесалианс,спарти,критис...
400
0
 
8
 
! Отговори
черно фередже преди 13 години
"Караибрахимеее бесниии,е...ал съм те в *** теснии,че знаеш ли ти що е туй-Крали Марковски х...й?"
399
0
 
6
 
! Отговори
док преди 13 години
Тия,двамата *** що не ги затворат в лудницата?
398
5
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Това ли са достойните българи героите във Време разделно. Българите в романа са описани като страхливци и като стадо овце. Те никога не посмяват да влязат в бой с хората на Караибрахим, не се сражават за вярата си и за достойнството си, защото се страхуват да пролеят кръв и изпускат всички моменти да премерят сили с враговете си. Оставят се да ги изловят като пилци на сватбата на Манол, не се бият, дори когато спахиите отвеждат техните сестри, дъщери, годеници и любими пред очите им. А са пет пъти повече, както нееднократно се подчертава от автора.Всъщност българите са описани или като страхливци или като фанатици.Силните характери в тази книга са Манол - образ на фанатика-християнин, и Караибрахим - образ на фанатика-мюсюлманин. Това са героите, обрисувани от автора с безспорно възхищение пред силата на характера им. Манол не изпитва терзания, че ходжите щели да се гаврят с малкия му син Мирчо: да се гаврят, той вяра брани. Нищо не му трепва, че Караибрахим ще се гаври с Елица (годеницата на сина му Момчил, за която Манол се жени).Хич не се трогва, че живи ще дерат, ще пекат и ще побиват на кол старците - да ги побиват, Манол вяра брани.Та ето с тази книга показахме лицето на България пред света (цели 33 превода, хвали се дори сайтът на Министерството на външните работи) и именно с тази книга кандидатстваме за Нобелова награда за мир, защитавайки... фанатизма като морална позиция. Не мога да ги разбера и опълченците на българщината, тези велики патриоти, които настояват, че са деца на изнасилени българки и потомци на роби, търпели безропотно цели пет века тежко робство, а не на земеделци със своя земя и кооперации, на занаятчии със свои еснафи, на търговци с кантори и в най-отдалечените градове на голямата империя, на хора, които са имали свои църкви и училища, издавали свои вестници и списания, пращали децата си в чужбина да учат, и на хора, вдигали въстания през всички векове от завладяването на България до освобождението й. Има нещо наистина патологично в тая патриотическа нагласа.И за да се върна на Време разделно - ако прочете романа, внимателният читател ще забележи, че най-високо в скалата на човешките ценности стоят не християнските ценности и милостта към ближния, а отмъщението. Око за око, зъб за зъб. Впрочем и тук имаме манджа с грозде, както споменава (но във връзка с историческите източници, използвани от Антон Дончев) Благовеста Та ето и манджата с грозде, забъркана от автора, претендиращ, че описва хем горди българи, хем ревностни християни. От една страна гордите българи избират странно пасивна позиция, отказ от битка, за да не стане кръвнина, избор на мъченическата смърт (например, Манол неколкократно отказва - и на Сюлейман ага, и на Севда да го освободят, за да поведе хората в битка. Не, остава в обора на конака, унизително вързан, за да посрещне мъченическата смърт), от друга ревностните християни проявяват неразбираема за един истински християнин отмъстителност - преди да го убият, Манол успява да убие по особено мъчителен начин дебелия ходжа. Убийството е предварително планирано, макар и предвидено за Караибрахим. Венецианецът пък започва да се издига в авторовите очи като истински мъж, едва когато взема решение да отмъсти (преди това е обрисуван с презрение като мекушав френски благородник, приел исляма от страх пред мъчителната смърт). За да осъществи убийството на Караибрахим, Венецианецът се съгласява да одере жив дядо Кральо и го прави хладнокръвно и лаконично. Веднага след одирането на стареца, споделя:И като вдигнах глава, видях Елица. Отново можех да й се радвам. Повтарям, това става буквално след като току-що е одрал дядо Кральо. След това неразбираемо за нормалния човешки ум действие, Венецианецът никога не изпитва ни сянка от терзания или кошмари. Има едно-единствено съжаление: напразно одрах стареца и то е казано по повод неосъщественото убийство на Караибрахим. Мирчо пък отрязва главата на брат си Момчил с една-единствена цел - да вкара нож в конака, за да убие Караибрахим. Християнско, наистина.Изобщо - достойна за превод на 33 езика книга (всичките до един платени от българските данъкоплатци), за да може англичани, холандци, французи и т.н. да си изградят вярна представа за българите.
397
0
 
5
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Karaibrahimeeee,takiva kato tebe kato vav filma (Vreme razdelno) triabva da svurshat!A imenno:na druvnika!Anadumo ?
396
0
 
7
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Егати талибаните , да се махат ,тук не ги искаме !!!!!!
395
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ти ли говориш за свобода и демокрация когато вкъщи жената ти сигурно ходи с фередже.Фанатици без капка мозък.Вие отказвате да приемете че вече е 21 век.За това ви мразят в цяла Европа.ЕС ще видите на кукуво лято.Нали сте голями моралисти.Атентатори стремящи се към колко беше броя на девствениците които ви очакват.Това ли ви е морала.
394
0
 
9
 
! Отговори
Аз Казах! преди 13 години
На снимката се виждат обективи на камери насочени към тях. По подходящо е да са насочени оптични мерници. Нямам нищо против турците , нито тези в България , нито тези в Турция, имам против тия новоизлюпени , самовярващи си елементи, нахални, ***, закононарушители. Радикален бил .... и радиоактивен ше станеш ако трябва свинска тения гадна. ***!
393
5
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Прати службите в Щатите.Ще ги чакам.
392
8
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Така е,не може да се отървеш от вродения си,генетично заложен страх.Явно са прекалили и да те плашат с турците,като си бил малък.Аз така съм и свикнал-появи ли се КараИбрахим,българите да си плюят на петите.Вместо да псуваш,ако беше наблегнал повече на четенето,можеше и да се получи някаква дискусия,но уви.
391
0
 
5
 
! Отговори
До КараИбрахим преди 13 години
"тогава ще се обаждаш" - Нали всеки може да си каже мнението.Това определено не е твоята страна.Голяма гордост ли е за теб произхода ти ***.Срам.За думи като твоите в Турция или Сащ ще станеш оперативно интересен за някои служби.