МВР с мераци да кадрува във ВСС

Законът за съдебната власт скара депутатите в НС
Обновена: 21 дек 2010 13:49 | 20 дек 2010 13:33,
125
МВР с мераци да кадрува във ВСС
Снимка: БГНЕС

„Полицейщина”, „нарушаване на конституцията”, „натиск”, „гавра”.

Това са само част от репликите на опозиционни депутати по закона за съдебната власт, който парламентът трябва да приеме на второ четене.

Най-оспорваният текст е в член 26А – там се въвежда изискването членовете на Висшият съдебен съвет да предприемат действия за допуск до класифицирана информация.

В случай че не получат такъв, няма да участват в заседанията на съвета, на които се разглежда такава.

„Кадровата политика на ВСС ще се определя от силовото министерство. Кой даде този полицейски текст да бъде бутнат в закона за съдебната власт? Недопустимо е, даже обидно”, скочи веднага юристът Любен Корнезов. Според него текстът е на ръба да бъде противоконституционен.

„Аз не знам, госпожо министър, как ще гледате в очите вашите колеги”, включи се и Румен Петков.

„Гаврим се със съдиите и прокурорите. Гаврим се със следователите. Не ви пожелавам възможността те някой ден да ни го върнат”, обърна се към управляващите той.

Особено развълнуван беше Александър Радославов пак от „Коалиция за България”. Оказа се, че неговият баща е бил царски офицер, заради което самият Радославов още пази лоши спомени от детството си. В комунистическите години го третирали като враг на народа.

Депутатът разказа, че учителката го карала да стои на колене, а по-късно за него и брат му били необходими специални разрешителни за кандидатстване във ВУЗ.

Личният пример Радославов пренесе към закона за съдебната власт, защото както тогава независимата система била контролирана от Държавна сигурност, така и сега щели да го правят службите. „Братя българи, бдете!”, разпалено призова депутатът.

Яне Янев пък допусна, че целта на текста е да прекрати предсрочно мандата на действащия ВСС. „Когато не дадете допуск на няколко магистрати, ще кажете, че съставът на тези, които имат, е под допустимия по закон”, уточни Янев.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков пък уточни, че по време на процедурата за допуск до класифицирана информация членовете на ВСС ще бъдат подслушвани.

Правосъдният министър Маргарита Попова изслуша търпеливо всички критики, след което взе думата. По думите й сега членовете на ВСС нямат право да боравят с класифицирана информация, защото това е забранено със специален закон.

Дори преди няколко месеца 2/3 от тях не са се запознали с папки със СРС-та, защото самите те не са пожелали.

Именно по тази причина новият закон давал възможност на съдебната власт да борави с класифицирана информация. Попова отхвърли мисленето, че текстът дава възможност за злоупотреби.

„Аз имам доверие в моите колеги във ВСС за това, че всички те ще получат достъп на принципа: „Това трябва да се знае”. Имам доверие в държавните институции за това, че никой няма да злоупотреби. Не мога да разсъждавам по обратната логика, че всеки ще си наруши служебните задължения, за да злепостави друг орган”, беше категоричната позиция на министър Попова.

Янаки Стоилов от БСП предложи компромисно решение. Членовете на ВСС по презумпция да имат право на такъв достъп, който да им се отнема, ако се провинят. Едва тогава да им се забранява да участват в заседанията на съвета.

След като така и не беше постигнат консенсус, депутатите излязоха в почивка, за да потърсят компромисно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 13 години
Българският Уикилийкс се рови из дебрите на балканските тайни, на Тенерифе са вдигнали ръце от българските мафиоти, България е по-атрактивна от Румъния - това са някои от българските теми в чуждите медии днес.Испанският сайт laopinion.es излиза днес със заглавие "Български мафиоти в южната част на Тенерифе". В обширната публикация четем, че полицията в Тенерифа разследва български граждани, заподозрени във връзки с мафиотски организации, на които се приписват редица престъпления и които са собственици на няколко публични домове. Много от заподозрените българи са били агенти на бившата ДС, военни или пък експерти по бойни изкуства. Испанската полиция разследва случая съвместно с Интерпол, информира още сайтът
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кадруването във ВСС+Красьо "Черния"(всякакви други *** и ***)=Вечна Любов
109
1
 
0
 
! Отговори
ВСС преди 13 години
ТЕ МНОГО УПРАВИХА МВР ВЕЧЕ И ВСС ЩЕ РАЗДАВАТ НАПЪСТВИЯ
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Кога ще кажем сбогом на Бойко Борисов?"Когато свършат лентите за рязане, народа измре от беднотията, която ни докараха ГЕРБавите и Мутро Величеството си напълни всички джобове с парцалчета.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецо заедно с Бойко - диктатурата му е майката!Лягай и гледай пода.
106
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Истината е, че съдебната ни система беше унищожена от СДС в първите години след 1989, за да могат новоизлюпените демократи дошли на власт да крадат на воля без да има кой да ги спре. БСП имаше същата полза и не се противопоставиха. В тези години СДС назначиха в съдебната система по партийна линия огромен брой корумпирани некадърници, които няма да могат да бъдат махнати много години. Като махнеш един, то многото кандидати са пак като него - все партийно назначени от СДС корумпирани некадърници.
105
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 13 години
Яяяяя!МинистЕрката е жива и здрава!Изчезна от екраните ни,не отговаря на официални писма,по които се иска становището й...Къде ли я държат,за да я "извадят",когато е нужно?
104
4
 
4
 
! Отговори
GM преди 13 години
Вижте кои са се изказали в подкрепа на т.нар. ВСС,който си е чист политически орган,съставен от маши на БСП,НДСВ и ДПС: Р.Петков,който е без право на дост ъп до САЩ,никому неизвестният депутат А.Радославов от БСП и "юристите" от Северозападнала и Югозападнала България М.Миков - бивш министър на МВР по време на Тройната коалиция и Я.Янев,който вече свали пердето и се присъедини към Партията-майка - БСП. Защото Янето си е бивша и настояща пощенската кутия на ДАНС в Народното събрание! Ал Петров събира информацията и оформя компроматите, Янето от Сандански сипе димките и бомбите.
103
4
 
4
 
! Отговори
GM преди 13 години
Вижте кои са се изказали в подкрепа на т.нар. ВСС,който си е чист политически орган,съставен от маши на БСП,НДСВ и ДПС: Р.Петков,който е без право на дост ъп до САЩ,никому неизвестният депутат А.Радославов от БСП и "юристите" от Северозападнала и Югозападнала България М.Миков - бивш министър на МВР по време на Тройната коалиция и Я.Янев,който вече свали пердето и се присъедини към Партията-майка - БСП. Защото Янето си е бивша и настояща пощенската кутия на ДАНС в Народното събрание!ал Петров съб
102
2
 
5
 
! Отговори
GMG преди 13 години
Че как няма да иска да кадрува: Онези пердета във ВСС бяха назначени през 2007 г. от Тройната коалиция на базата на квотен принцип 8:5:3 БСП:НДСВ:ДПС. Сега БСП и ДПС са в опозиция, а НДСВ изчезна от политическия хоризонт,ама машите на тези партии управляват съдилищата в БГ и съдиите така съдят,че всички важни престъпници са на свобода:Крокодилите, Килърите,Маргените (единият вече офейка в чужбина); Н.Цонев също го оневиниха,Пешо сумиста също е невинен - ами намерил си автомат на пътя,решил да си поиграе с него и куките го хванали. Ама САС затова е съд веднага го пуснали: ами служил е войник човека,спомнил си младите години! Хванаха съдия Сантиров нищо, хванаха съдия Петков от В.Търново пак нищо. За какво ли им плащат заплатите и на ВСС, и на съдиите от СГС и САС? Като защитават престъпниците,те да им плащат! Не може да цицаш пари от две боски!
101
4
 
9
 
! Отговори
Герб иска да легализ преди 13 години
Герб иска да легализира фашизма. Със същия тип "специализирани" съдилища, националсоциалистите са преследвали евреите в Третия райх!
100
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 13 години
spokoino priatel nedei vzima seriozno
99
9
 
6
 
! Отговори
666 преди 13 години
Кога ще кажем сбогом на Бойко Борисов?
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kolko ti plashta da pishesh taka?
97
12
 
7
 
! Отговори
666 преди 13 години
Ckъпи приятели, виждаме огромна активност по всички възможни линии срещу перфектното управление на ГЕРБ от страна на комунистите и дс. Искат да върнат статуквото - безконтролен грабеж, беден и болен народ без глас. Но вече е късно, господа комунисти. И такива *** комунисчета като този драскач нищо не могат да направят, само отварят очите и на буклуците, които си даваха гласа за най-свирепите убийци и грабители - комунистите. Но въпросът, според мен, е другаде - как такива безскрупулни манипулатори да бъдат неутрализирани, та да не се случват чудовищните манипулации, които за комунистите са част от бойния им арсенал - много пари за пропаганда, та на изборите да е лесно. Ще има в най-скоро време решение как такива платени марионетки да бъдат неутрализирани. Вече има гражданско общество и това е първата крачка в правилната посока, а вие, мръсни комунисти, продължавайте чрез тъпите си марионетки, имате много заграбени народни пари.
96
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че червените магарета ще реват, защото виждат, че времето на безнаказаното им грабене на държавата, под закрила на същата тая държава в лицето на правораздавателните органи, силовите министерства, безвъзвратно си отива. Ако ГЕРБ успеят да разрушат и последната им крепост-правосъдната система, вече няма на кой да разчитат и трябва да отговарят за злините, които причиниха на този работлив, но беден заради алчността им народ.
95
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не Бат Бойко, ако ще и Господ да слезе на земята, пак не може да ни оправи. Такава страна като нашата с тия хиляди абсурди навсякъде където погледнеш, няма никъде по света. И целия тоя привиден хаос е създаден от вездесъщата ДС, за да може да си крадат червените велможи години напред. Няма Европейски съюз, няма НАТО, тия са се впили като кърлежи и няма спасения. Сега реват като сто годишни магарета и ритат къчове срещу всеки опит да се променят нещата. А Митьо очите продължава да го боли главата
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Койо пак ли е във форума бе, е, е , тоя *** ми липсваше. Я да напише нещо за полицейщината, и защо на Митьо очите го боли главата и не може да се яви в съда. Я да тегли една помпозна реч в защита на червените кхмери, белким някоя сто годишна бабичка му повярва.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
О, Янке, как е? Пресконференция ли ще свикаш сега? Че за прокуратурата се оказа, че никога нямаш нищо черно на бяло, само приказки :)Ти ми кажи откъде 4 милиона за палат, като си декларирал 70 000 лева на кръст и даже кола нямаш, как ще си ходиш на Малки Цалим, с парламентарната лимузина или с обществения транспорт ще се дундуркате с Галенцето?
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето за това на Митьо очите ще го боли глава, утре пък ***. И нема оправия до като не се променят коренно съдебната ни система и да се изхвърлят всички корумпирани съдии и прокурори. Лошото е че май няма кой да остане. Е па тогава последния да изгаси лампите, че няма кой да плаща на Енергото.