Ай сиктир, рече Дал и сдаде властта в ДПС

Доган предаде каузата, каза бившата му дясна ръка
Обновена: 12 яну 2011 21:41 | 12 яну 2011 17:29,
289
Ай сиктир, рече Дал и сдаде властта в ДПС
Снимка: Булфото

Касим Дал, сочен до неотдавна за дясната ръка на Ахмед Доган, е подал оставка като член на Централното оперативно бюро на партията на 11 януари.

Основният мотив е тежкото състояние на партията, за което обвинява Сокола. Доган го отстрани през януари миналата година от зам.-председателското място, с което на практика го постави в изолация.

Дал е изпратил писмо до партийните структури, в които посочва мотивите за решението си.

"Партията ни е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация... Моето основно обвинение е главно към председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година“. 

Според него епизодичното появяване на Доган в Централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на парламентарната група пък допълнително възпрепятствали нормалното функциониране и възприемане на партията, включително и в международен аспект.

Дал обвинява Сокола, че заради него „каузата ДПС“ е отстъпила място на „личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било“.

„Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки, е най-лошото, което можеше да се случи на партията“, категоричен е бившият вече съратник на Доган.

"Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост", мотивира още решението си Касим Дал до партийните структури.

Той настоява за свикване на Централен съвет на партията, на който да се проведе нормална дискусия по всички наболели за ДПС проблеми.

Пред Dnes.bg Касим Дал заяви, че остава в Централния съвет на партията и депутат от ДПС. Така той отговори на въпрос дали иска отстраняването на Доган, или смята да развива паралелни структури.

В мотивите за оставката си той обаче посочва, че няма амбиции и никога не е имал към лидерското място в партията.

Съпратийците му обаче го подозират, че може да прави паралелни структури. Заместник-председателят на ДПС Камен Костадинов заяви, че е изненадан от оставката на Дал.

„Мен лично ме изненадва, защото никакви видими признаци не е дал г-н Дал досега, освен слуховете, които вървят от доста месеци за подмолна дейност, но аз считам, че той е човек, който не би се занимавал с подмолни дейности и ако има някакви претенции и проблеми към начина и стила на работа, би ги коментирал открито с колегите си.

Не считах, че нараненото честолюбие и това, че не е заместник-председател, може да надделее при взимането на решение, но се оказа, че съм бъркал”, коментира Костадинов.

Той уточни, че има предвид твърденията, че Касим Дал обикаля по структурите на партията и обявява как ще създава нови паралелни партийни структури, като търси хора, които са недоволни.

Още по темата

„Всяка партия има някой, който в един или друг момент персонално е недоволен от нещо, което се е случило. Но аз считах до този момент, че всичко това са слухове”, добави Костадинов. 

Попитан дали това означава, че вече ги смята за истина, той допълни: "Вече не съм сигурен, че не са верни".

Напрежението между дългогодишния зам.-председател на ДПС и Сокола се нагнети от миналогодишния конгрес, когато Доган го отстрани от поста, който Дал заемаше от 1993 г.

Дал отговаряше за организационния живот на партията, правише и печелише избори, най-добре познаваше местните структури. Той е един от създателите на движението.

Политическо брожение предизвика визитата през октомври миналата година на турския премиер Реджеп Ердоган, който „пропусна“ да се срещне с лидера Ахмед Доган, но разговаря пък с Касим Дал, който е и председател на групата за приятелство на България с Турция в парламента.

Тогава се заговори, че Дал може да смени Доган на лидерския пост в партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
КАСИМ ДАЛ НАПУСКА ЗАЩОТО РАЗБРА, ЧЕ С ДПС Е СВЪРШЕНЕНО В ТОЗИ МУ ВИД. ТАЗИ ОСТАВКА НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА НИЩО. С НОВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС И ИЗЧИСТВАНЕТО НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ЩЕ ВИДИТЕ,ЧЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ДПС ЩЕ ИМА МАКСИМУМ 16 - 20 ДЕПУТАТА ,КОЕТО СИ Е ЕДНО НИЩО. ВАЖНО Е НЕ БАРБЕКЮТО НА *** А ПРЕВРЬЩАНЕТО НА ДПС В НИЩО НЕЗНАЧЕЩ СУБЕКТ. ТОВА ПОСТИГНА БОЙКО. ДПС В ТОЗИ МОМЕНТ НИКОЙ НЕ ГО БРЪСНЕ ЗА СЛИВА. ТАКА И ТРЯБВА. НИКАКВИ КОЛЕКТИВНИ ПРАВА. ЕДНАКЪВ ЗАКОН ЗА ВСИЧКИ.
180
1
 
2
 
! Отговори
Mehmet преди 13 години
Da se varnem kam temata gospoda :Познаваме добре Касим Дал. Посредствен човек.Много далавери е правил в Турция,пари подаръци...и всичко това зад гърба на Доган ! А това че изселниците го обичали е пълна лъжа,те го мразят,защото назначи един далавераджия -Енвер Хатипоглу за представител на ДПС в Турция...И не само за това,изселническите дружества никога не са подкрепяли самоволията на Дал в намесата на тяхната работа..Дал е правил много поразии на ДПС и най-сетне да си отиде на село,откъдето го измъкна Доган....
179
1
 
1
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Това че се залъгваш не означава че и ние трябва да правим същото!Малко уважение и веротърпение,моля!
178
11
 
5
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
Вижда се че миризливите псведо расисти, миришащи на мухлясала свинска мас, куфеят и подскачат до тавана със задниците си от кеф че железния съюз Доган - Касим Дал, се разпадна. Но на тези *** радоста им ще бъде немедлено кратка.Освен че сте нагли, ами сте и балъци. Доган е творение на КГБ и ДС. Тоест, той е творение на вашите босове. Ако го няма Доган , ще бъде друг, ако не сте вие, ще са други - с една дума казано се е *** за вас.
177
3
 
2
 
! Отговори
972 преди 13 години
SIKTIR-TURCIZM,OZNA4AVA MAHAI SE.NIKOI NE E PSUVAL.NO V STATIATA IMA ELEMENTARNI GRAMATI4ESKI GRE6KI.
176
1
 
4
 
! Отговори
Мехмед преди 13 години
Това е темата господа:Познаваме добре Касим Дал. Посредствен човек.Много далавери е правил в Турция,пари подаръци...и всичко това зад гърба на Доган ! А това че изселниците го обичали е пълна лъжа,те го мразят,защото назначи един далавераджия -Енвер Хатипоглу за представител на ДПС в Турция...И не само за това,изселническите дружества никога не са подкрепяли самоволията на Дал в намесата на тяхната работа..Дал е правил много поразии на ДПС и най-сетне да си отиде на село,откъдето го измъкна До
175
1
 
6
 
! Отговори
brr преди 13 години
Още един пример за "чудесна" журналистика. Надявам се, че авторката знае за псувнята в заглавието на статията си, ако не уважава себе си то поне нас да уважава...
174
3
 
12
 
! Отговори
? преди 13 години
Айде да сравним турците в България и турците в Германия а!В Германия около 50 % от турците не знаят немски, защото живеят абсолютно затворено в турски квартали! Според докладите на ЦРУ най-опасните огнища на ислямски фундаментализъм не са в Близкия изток, а в мюсулманската диаспора в Германия и Великобритания!И защо е така тук и там?Защото тук имаме 600г. опит с исляма!Това е като заразна болест - боледувал ли си имаш имунитет!Та нека нас да ни питат по този въпрос, поне по това сме по-напр
173
1
 
10
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Не гласувайте за ДПС , той и АТАКА само подкопават мира в Б-я!
172
5
 
4
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Приятелю, ти по добре изследвай как ердоган развива Т-я и как дълговете на Т-я към МВФ след 2 години ще да са свършили въпреки до неговото правителство тия дългове само нараствахаТ-я и знай че Т-я е 16-а най голяма икономика по света!Турция през тази криза от МВФ ДАЖЕ ЕДНА СТОТИНКА НЕ Е ВЗИМАЛА!
171
3
 
8
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Ама не, бейби, мислиш ли, че като мразиш е по-готино? Имал съм и такъв период от живота си. По-добре е да имаш приятели. Не говоря за болшинството от ***. Но , специално за турците, смятам, че те са по-почтени от нас. Разбира се, във всяко стадо и т.н.... Пробвай , не мрази някого и ще ти е по-леко. Казвам ти го, защото съм го изпитал.
170
2
 
6
 
! Отговори
Мехмед преди 13 години
Познаваме добре Касим Дал. Посредствен човек.Много далавери е правил в Турция,пари подаръци...и всичко това зад гърба на Доган ! А това че изселниците го обичали е пълна лъжа,те го мразят,защото назначи един далавераджия -Енвер Хатипоглу за представител на ДПС в Турция...И не само за това,изселническите дружества никога не са подкрепяли самоволията на Дал в намесата на тяхната работа..Дал е правил много поразии на ДПС и най-сетне да си отиде на село,откъдето го измъкна Доган....
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се мразим заради спорта Влади :) Трябва да мразим турци-българи, селяни-граждани, перничани... мъже-жени, мутри-нещастници, богади- неудачници, политици-неполитици... А иначе ниската култура, липсата на морал и човешки качества са основната причина за безпричинната омраза.. Кво да се прави така е дошло, така и ще си иде...
168
3
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Не ни трябват никакви мюсюлмански партии. Ако има способни и образовани хора между турците в България могат спокойно да влязат във всяка една партия. Съществуването на ДПС или подобна на нея партия със или без Доган връща България векове назад.
167
2
 
15
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Разберете, че турците у нас са си НАШИ ХОРА. Родени са в България, кръвта им е наша, в смисъл едни хора сме с тях. И няма смисъл да се делим . Един и същи въздух дишаме, един и същи хляб ядем. А като се заровим в сандъците на прабабите си, едни и същи шевици намиране. Накоро мой близък приятел, турчин ми показа рисунка на прадядовата му къща - същата като на моя прадядо. Кръвта и бита ни са общи, ЗАЩО ДА СЕ МРАЗИМ?
166
0
 
2
 
! Отговори
do 174 преди 13 години
CVpto ti shteshe da byde po kratko
165
3
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
Доган ще падне, заради Ердоган, който не го одобрява!Но въпросът е:Това ще бъде ли добре за България?Защото като се има впредвид ислямизма на Ердоган, може да се предположи каква кандидатура би одобрил той!
164
1
 
6
 
! Отговори
? преди 13 години
Бедна България!Всички мразят всички! Никой не е харесван, когато вземе властта!А властта е една тегоба в името на общото блага! И този факт не се променя ни най-малко от това, че има крадци които злоупоттребяват с доверието на хората!Затова Левски беше казал, че след Освобождението ще замине да се бори за други народи! /Помните нали!/Гениален революционер, но и народопсихолог, знаеб е що за л..на сме! За разлика от Стамболов, когото за благодарност съсякохме!Не ценим хората си - това е!
163
6
 
6
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ТОВА, че Касим Дал се е самоотлюспил по подобие на множество други подобни на него по-рано, не променя нищо в политическия пейзаж на България. ДПС е и ще си остане монолитна партия с обичайните над 700 000 гласа подавани за нея на всички избори. Тя е била, е, и ще продължи да бъде възлов играч в политическия живот в България. Ако някои политически лидери, заслепени от изборната си победа, не го осъзнае (напр. Ив. Костов, Бойко Б., Волен С.), ще се наложи Амер. посланик да им го обяснява.
162
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
кои сме ние ли момченце? ние сме българите християни...а те са турците мюсюлмани...нищо че живеем в една държава и живеем врата до врата...вярата си е вяра а и маталитета ни е различен колкото и да сме толерантни двата етноса...иначе нищо лично...просто това са фактите