Кеш до 15 000 лева, решиха депутатите

Отпада задължението заплатите да се превеждат по банков път
Обновена: 9 фев 2011 12:21 | 9 фев 2011 12:20,
41
Кеш до 15 000 лева, решиха депутатите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако поискате 15 000 лева от приятел, трябва да ви ги преведе на личната банкова сметка.

Това решиха народните представители, които приеха и на второ четене закона за ограничаване на плащанията в брой.

Той се отнася за финансовите отношения, включително между физически лица. Освен това, ако сте се разбрали с дадена фирма да ви извърши няколко доставки на обща стойност над 15 000 лева, то тогава всяка сума, която й плащате, също ще трябва да минава по банков път.

Разяснението направи пред репортери шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че мнозинството се отказало от първоначалната си идея всички заплати да се превеждат по карти на служителите. Между първо и второ четене управляващите направили нужния анализ, за да установят, че не във всяко село има банкомат и че таксите понякога са твърде високи, особено предвид ниските пенсии и заплати там.

Още по темата
„Не приехме предложението на този етап, но аз смятам, че България като всички останали европейски държави трябва да върви към все повече плащания, включително и на заплатите – по банков път”, допълни Стоянова.

Това обаче трябвало да става чрез стимули, а не забрани.

В същото време законът предвижда да отпаднат данъците, банковите такси и комисионите за фирмите и гражданите, когато се плащат данъци към бюджетните предприятия и общините.

Условието е те да се извършват през съответния постерминал, какъвто трябва да бъде осигурен.

Според Стоянова тази поправка в закона била „жест от страна на правителството” към българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
До galya преди 13 години
Права си, демографската ситуация в страната е драматична, но продължителността на живота не се увеличава с декрет (напр. 350 години) за да се увеличава и изскуемия стаж заедно с нея. Законите на двете явления нямат почти нищо общо. Аз съм твърдо "за" да отпадне въпросния мит! Хадес
39
0
 
12
 
! Отговори
galya преди 13 години
И хайде да спрем Мита, че голкото големи осигуровки се внасят, толкова големи пенсии ще вземем и че сивата икономика ще излезе наяве .... По принцип Да, но в БГ - Не, защото при тази заболеваемост и снижаване на средната продължителност на живота и вдигане на осигурителния стаж и години за пенсия - това е МИРАЖ, а колкото до парите от осиг. ... за кого? за ОНЕЗИ ТЪРТЕИ в МС ... да се возят и да разхищават в името на НАРОДА?! ГЛУПОСТИ!
38
0
 
9
 
! Отговори
до 37 botsos преди 13 години
1. става въпрос не за милион, а за милиард лева. 2. не съм си измислил нищо, смятам че бях достатъчно изчерпателен с примерите, които дадох.3 тази банка, която е добра днес, другия месец вече ще ти вдигне комисионните колкото си иска, щото те е вързала с договор най малко за 2 години.4 заплатата през банкомата не виждам по какъв начин ще спре криенето на данъци?
37
1
 
5
 
! Отговори
galya преди 13 години
Вижте какво, Другари, ... Аз лично немам нищо против да се превежда заплатата ми по карата, но НЕКА това да е право на избор, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Иначе, честно да Ви кажа, аз от години не тегля пари а си плащам всичко с карта, единствено за кафенета дърпам от време на време и то защото не мога да си платя с картата, иначе и това бих направила. Само за сведение (за тези, които не знаят) ... когато се плаща с карта в м-н ... не се вземат такси и харчиш колкото трябва ...
36
5
 
2
 
! Отговори
botsos преди 13 години
Не става въпрос за тази в която работя аз. На мен не ми пука за таксите, защото аз такива нямам. Говоря за хората, на които им се събират такси. Дадох ти и примери с размерите им. Повечето банки не събират такси за теглена на пари за пенсионери! Ти си измисляй какви ли не цифри, но реалността е различна! Има и добри банки в България. И споря с теб, не за друго, а защото наистина не си прав. А сега, моля те, сметни колко пари се крият от неплащане на реалните данъци от работодателите.
35
0
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Юнионбанк например - ако теглиш и си проверяваш сметката от техен банкомат 0,50 лв.; от друг - 0,82 лв., годишна такса обслужване 0,45лв/месец; 0,90 лв. такса за плащане по е-банк; 2,50 лв. такса за директен дебит, 25 лв. месечна такса обслужване РС... малко такси ли ти се струват?
34
5
 
4
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Нейсе. Хората в Израел кафе си купуват с кредитна карта !!!!! Ама по света, де. Не в "селската дискотека". Термин на в. 24 часа.
33
0
 
7
 
! Отговори
до 27:botsos преди 13 години
а на работодателя какво му пречи да ти преведе парите по трудов договор, а останалите- в плик?
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера гледах пред магазина една жена към 60 годишна как биеше един банкомат, щото не можеше да се оправи с него явно.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 30Че тук какво става без да ти вземат такса?
30
0
 
6
 
! Отговори
до 26:botsos преди 13 години
всяка една банка, когато не теглиш от нейния банкомат, ти дърпа межди 0.95 лв и 1.20 лв. Опцията е да обикаляш с километри да търсиш банкомата точно на твоята банка ли, или да ходиш на гише може би (от 9 до 4 часа с обедна почивка 2 часа?). Ами ако си от населено място, в което няма клон или банкомат?И кои са тези по-добри банки, тази в която ти работиш може би. ЩЕ-тата когато станат, тогава ела ми се обади, аз през 2100 година най вероятно няма да съм жив вече.
29
4
 
3
 
! Отговори
До "умниците&qu преди 13 години
Всички драскачи във форума, моля образовайте се поне малко или излезте малко из Европа и света и вижте как живеят нормалните хора. Само да ви светна, че както г-жа Стоянова говори за използването на специални постерминали, то такива има в цивилизованите страни. Не се редите на опашки за нищо. Всичко става автоматично, дори захранването на банковата ви сметка! Не е сложно и дори е адски удобно. Същото дано се въведе и тук, дано да няма и такса ако касае данъци и такси. Ще видите, че си струва.
28
0
 
5
 
! Отговори
село преди 13 години
във наше село няма банки и банкомати
27
5
 
1
 
! Отговори
botsos преди 13 години
А, сега искаш ли да смятаме, колко пари ще се влеят в държавата, след като се пресекат много от начините и практиките за неплащане на осигуровки и данъци от работодателите?! Да започваме ли, че този един милион, който си писал ти ще е направо смешен!Хората са много прави - българският народ е масово адски *** и ограничен, но иначе лае за всичко!
26
7
 
1
 
! Отговори
botsos преди 13 години
До 26Каква е тая скапана банка с 1 лев такса за теглене на банкомат?! Още повече, че ако отидеш на каса, няма да те цакат.Таксата месечно обслужване, която споменаваш ти, в добрите български банки е не повече от 10 лева и то ГОДИШНО!Никой не те кара да използваш СМС известие за теглене и захранване на сметка.Интернет банкирането се таксува еднократно с такса от 2-4 лева, пак в зависимост от банката.Всички таски за работодателя ще бъдат облекчени (както се казва в статията).
25
2
 
9
 
! Отговори
до 23:botsos преди 13 години
3 пъти на банкомата по 1 лв такса-3 лвтакса месечно обслужване 3-4 лвтакса годишно- 20-30 лв : 12 месеца-2 лв такса SMS 1,2 лв за всяка транзаксиятакса интернет банкиранетакса за внасяне на парите за работодателя 2-3 лвтакса за внасяне на осигуровките за работодателя 2-3 лвтакса за внасяне на осигуровките от работника 2-3 лв..... има и други за различните банки
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво е мнението на галактическия финансист ДРянков?
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стадото ГЕРБ направило жест ...
22
10
 
2
 
! Отговори
botsos преди 13 години
До 17И какви са тези такси по 10-15 лева, че нещо не се сещам?!?!?!Не пишете глупости. Поинтересувайте се и после се озлагайте!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МенТа Стоянова е годна само за Цалапица!На нея там и е местото.