Прехвърляме до 10 дни отпуска за следващата година

Условието е да има уважителни причини и съгласие от шефа
Обновена: 16 фев 2011 12:51 | 16 фев 2011 11:41,
11
Прехвърляме до 10 дни отпуска за следващата година
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Работниците ще могат по уважителни причини и съгласието на работодателя да прехвърлят до 10 дни от платения си годишен отпуск за следващата година. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Кодекса на труда.

Другата възможност са и в момента разписаните производствени причини.

Проектът за изменения в кодекса, гласуван на първо четене, предвиждаше възможност за отлагане до 20 дни от отпуската.

Според Хасан Адемов от ДПС приетият на второ четене текст не решава проблемите, а създава нови. „Кой е този, който ще прецени кои са уважителните причини?”, попита депутатът. Биха възникнали безкрайни съдебни спорове, ако работодателят реши едни причини за уважителни, а работникът не се съгласи с тях, смята той.

Адемов посочи, че уважителните причини са описани в Закона за насърчаване на заетостта. Депутатът прочете, че уважителни причини са: задържане от органите на властта, явяване в съд, участие във военна служба, заболяване или други случаи, удостоверени с официален документ. 

Депутатът от ДПС коментира, че ако работодателят е прехвърлил 10 дни по  производствени причини, с новите поправки възникналите впоследствие уважителни причини стават неуважителни. Той предложи да се отложи гласуването на текста, но искането му беше отхвърлено.

Още по темата

Емилия Масларова от Коалиция за България също зададе въпроса кой ще преценява кои са уважителните причини.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата отложеният платен годишен отпуск да не може да надвишава половината от полагаемия платен годишен отпуск.

Неползваният платен годишен отпуск за 2010 година ще се ползва до края на 2012 година, реши още парламентът с измененията.

До 31 декември на предходната календарна година работодателят трябва да утвърди график за ползването на платените годишни отпуски.

Графикът за ползването на почивките за 2011 година ще може да се утвърждава до 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак е пълна тъпотия. Ами шефа като не иска да ти напише нищо, какво правиш? Всеки работник има право на отпуск, но за частника няма правила, а и както осигуряват на смешни пари, самия работник се въздържа от отпуск. Нека първо хванат частниците да осигуряват на реален доход и тогава да доизглаждат нещата.
10
1
 
1
 
! Отговори
Таня преди 13 години
Само ние държавните служители имаме проблем с неползвани отпуски.Това е защото всеки си излиза когато му е кеф и за каквото му е кеф,без да си взима отпуска.Ясно е на всички и също така се знае как може това да се оправи,но просто не се оправя.Цялата служба ходи да си вади новите документи в работно време/и аз ,разбира се/но беше редно да си пуснем по два дни отпуска.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, ТАКИВА, КАТО 60 годишната МИТРЕВИЦА ,ДЕТО ЦЯЛ ДЕН СИ ЧЕШАТ МАНДОЛИНАТА И нищо не бачкат , НЕ СИ БИЛА ПОЛЗУВАЛА ОТПУСКАТА 9-10 години , ТЕ си ги прехвърлят ,та после И 30 БОНА И ПЛАТИХА ...!!зер, много е "работила" ...!!!КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ,АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО РАБОТИ ,ЩЕ ИЗДЪРЖИ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА-ДВЕ БЕЗ ОТПУСКА ...!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Отпуските ги пускат на хартия. И си бачкаш най-добре.Кой ще следи спазват ли се графиците?
7
0
 
6
 
! Отговори
нищо ново преди 13 години
Когато държавата беше единствен работодател, нещата с отпуските стояха по същия начин - планираш ( разделен само на две части) платения отпуск в началото на годината (мин. 1/2), ако след това ти се наложи, се "разменяш" с колегата, а не използваш ли платения си остатък до края на следващата година - "изгаря".Летните месеци бяха приоритет на майките с деца, не можеше в две или повече поредни години да излизаш в отпуск в един и същи месец, от една и съща дата...имаше някакъв ред, но и колегиалност
6
2
 
3
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
kolkoto po-malko prava se davat na"rabotodatelite",tolkova po-dobre!!Hem im davat prava,hem kontrola varhu tqh e nikakav!!Zatova si pravqt kakvoto iskat!!
5
2
 
21
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Колеги , само да попитам - някой , помня ли си , кое подред е това решение на ГЕРБ за отпуските !?? Че аз нещо им изгубих бройката !Но то кое ли тяхно решение е било ясно точно и единственно ..... ?!Като при военните - всяко е предпоследно ! То и акълът им щото е като на военните !
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в частните фирми никой не си взима цялата отпуска ,всички го знаят ,ако си я поискаш и те уволняват
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласието на шефа си е уважителна причина.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахахаха. График. Отпуските не се натрупват. Осигуровките са майка плаче. От пенсионни няма смисъл, защото никой няма да доживее таква възраст. Здравей, сива икономика! :)
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ROBITE NIKOI NIAMA DA GI PITA