Разнобой за СРС-тата при Първанов

Постигнат е обаче консенсус за контрабандата и Шенген
Обновена: 23 фев 2011 11:11 | 22 фев 2011 21:14,
110
Разнобой за СРС-тата при Първанов
Първанов и Борисов запазиха добрия тон. Снимка: БТА

Непримирими противоречия е имало на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) относно използването и контрола на СРС-тата. Това стана ясно след продължилото повече от пет часа заседание при президента.

По отношение обаче на борбата с контрабандата и Шенген държавният елит е стигнал до консенсус.

Заради спора по темата за СРС-тата по изключение стенограмата от заседанието ще бъде публикувана, заяви Георги Първанов.

„КСНС не можа да изработи общо становище, имаше доста различия, на моменти трудно примирими противоречия“, коментира още държавният глава протеклите разговори.

Премиерът пък беше доволен от дискусиите.

„Заседанието продължи дълго не защото темите са били конфликтни. Доволен съм от подкрепата за градивните неща, които сме направили и приехме да дискутираме“, коментира от своя страна Борисов.

И двамата обаче отказаха подробности за спорните моменти в дискусията за СРС-тата. Стана ясно само, че президентът е настоявал да бъде създадено независимо звено или агенция към Министерския съвет за контрол на СРС-тата.

Идеята му обаче, която също беше лансирана и от лидера на БСП Сергей Станишев, не получила подкрепа.

„По въпроса за СРС-тата не се стигна до съгласие, защото първото условие да се търси решение е да се признае от управляващите, че има проблем, че има обществено напрежение, че има страх и общественото мнение е, че има прекомерно използване на СРС-та“, коментира пък от своя страна председателят на левицата Сергей Станишев.

Той заяви, че БСП ще подготви собствен законопроект за СРС-тата и за ефективния контрол на всички етапи. 

Относно борбата с контрабандата обаче се е стигнало до консенсус за връщане на митническото дознание. За полицейски правомощия на митничарите нееднократно настоява шефът на Митниците Ваньо Танов. Те бяха отнети през 2006 година от предишното правителство.

Като реверанс пък към МВР на него ще се дадат компетенции по закона за акцизите и данъчните складове.

В момента се подготвят законовите промени, свързани с тези решения, увери финансовият министър Симеон Дянков, който напусна по-рано заседанието, тъй като трябвало да се грижи за децата си.

Още по темата
22 фев 2011 16:09
161

КСНС постигна и договореност за дистанционна връзка на НАП за количествата постъпило и налично гориво в обектите за търговия и разширяване на информационно-технологичната инфраструктура на Агенция "Митници".

Относно размера на контрабандата обаче Първанов заяви, че той е бил обясняван с икономическата криза и с акциза на цигарите. На въпроса му от началото на заседанието дали щетите за бюджета надхвърлят 1 млрд. лева стана ясно, че така и не е получил отговор.

„Няма такава сума, няма такава методология за изчисляването. Спрямо 2009 г. всички приходи от ДДС и акцизи са се увеличили с 3.7%. Приходната част за 2010 г. е по-добра от 2009 г., особено при акциза за горива и алкохол", отчете Симеон Дянков.

При обсъждането на контрабандата на цигари най-спорен е бил въпросът дали може да се намали акцизът на цигарите.

Бойко Борисов припомни, че когато е дошъл на власт, правителството е дало 160 млн. лв. за изгаряне на стари бандероли. Затова управляващите са оставили експертите да изчислят кой е по-изгодният вариант – дали да се запази размерът на акциза или той да се намали, като се наложи да се дадат пари за изгаряне на старите бандероли.

Дянков обаче настоявал акцизът на цигарите да не се пипа.

Най-лесен е бил разговорът по темата за Шенген. Първанов го определи като „най-ползотворната част от дебата“.

Набелязани бяха и мерки за общи политически действия с Румъния за присъединяването на двете страни към Шенген, каза държавният глава. Борисов пък допълни, че парламентарните партии са поели ангажимент да търсят подкрепа от сродните си европейски формации.

Министрите са уверили, че до средата на този месец България ще бъде готова за Шенген. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
GERB преди 13 години
VSEKI VIKA AZ GI PUSNAH
60
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Бокото е десен .. политиките му са десни.. персонала от демократи .. колкото аз понасям .. партийните чавета ...!!!
59
5
 
7
 
! Отговори
Галя Горанова, СЕГА преди 13 години
Аз познавам тези хора. Срещам ги вече 22 години по улиците на София, най-големия инкубатор на ***-електорат. Знам как им пламтят очите при появата на всеки нов политически субпродукт на прехода, обвит в целофан. Как блясъкът на опаковката напълно ги заслепява и те отказват да се взрат в съдържанието. Веднъж избрали отбора на ЦСКА (или "Левски", или там който е), те са готови да ви издерат очите, ако речете да оспорите качествата на фаворита им. Тази маса от запалянковци доведе на власт Иван Костов през 1997 г. и сочеше с пръст като презрян комунист всеки, който отказваше да го припознае за политически гений. Някои от тях и досега са застинали в назидателните си пози. Други се оттекоха към последващите месии, които ги примамваха лесно с познатите им приказки за "демокрация", "евро-атлантическа ориентация", "християндемократически ценности" и "дясно управление".Те доведоха Бойко Борисов на власт преди две години,когато се самообяви за "десен" и им разказа умилителната приказка за своя убит от комунистите дядо. Това им стигаше, за да го припознаят за "свой" по извратената българска система за политическо обозначаване.
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу Герб и БСП
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези хора от снимката се оказаха най-големите артисти на държавата!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Задълженията на фирмите продължават да растат и са достигнали колосалната сума 157 млрд. лева към 1 януари 2010 г. За сравнение - цялото годишно производство на стоки и услуги на българската икономика е 68.5 млрд. лева. Това означава, че за всеки произведен лев предприятията задлъжняват с 2.28 лв. към свои доставчици, банки, работници, бюджета и др. Това съобщава в днешния си брой в. Сега. Изданието се позовава на най-новият анализ за фирмените борчове на Българската стопанска камара. Пред Сега изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заявява: "Вече сме близо до критичната точка, а след това следват фалитите".
55
1
 
10
 
! Отговори
Боцко преди 13 години
Арееееееее край на ПРЕНСКОФЕРНЦИЯТА мача ПОЧНА :))))))
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Природният газ ще поскъпне с около 5% от април". Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Семерджиев обоснова новото поскъпване на синьото гориво с поскъпването на петрола на световните пазари и добави, че до момента няма основание за по-голямо повишение в цената на синьото гориво. Председателят на ДКЕВР успокои, че засега не се предвижда поскъпване на цената на парното.Шефът на регулатора обаче обясни, че евентуално поскъпването на петрола ще се отрази по-осезаемо у нас към средата годината, но тогава щели да се търсят вътрешни резерви, така че потребителите да не усетят скок на цената на газа и топлата вода.
53
2
 
6
 
! Отговори
В.Ив.КУНЧЕВ преди 13 години
ТОКУ ЩО ЗАВЪРШИЛОТО ПРЕДАВАНЕ НА БНТ ДОКАЗА ДВЕ НЕЩА :1.СРС-ТАТА ПРЕЧАТ НА ОЛИГАРХИЯТА, СЪЗДАДЕНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ2.ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ЛИМОНКИ/ВОЛЕН С./ИСКАТ КЪМ ТАЗИ ГРУПА ДА МИНАТ И ТЕЗИ ПРЕДИ 2001 ГОДИНА, ТОГАВА ТОЙ КЪДЕ БЕШЕ ??????????????РАНО ИЛИ КЪСНО НА *** ,КОЯТО СЕ КАТЕРИ ПО БАМБУКОВОТО ДЪРВО, И ЛЪСВА Г.ЗЪТ. ТОВА ВАЖИ НАЙ-ВЕЧЕ ДА НАЙ-ВИСОКАТА ***-ПЪРВАНОВКА..........
52
0
 
13
 
! Отговори
С Владислав Тодоров преди 13 години
- Сред вашите интервюта прочетох, че Борисов е монарх народно издание и че не виждате кой може да му бие шута с политически средства. Той ли е единственият ни шанс?- Той не ни дава шанс, а заразителен пример, който може да се наложи като българския еталон за политик. Борисов води народосъобразен живот, материалът му лош, сам дръзна да си каже. Миналото му тъмно, но има и светла страна в него разнасял бил помия като млад. :))))))
51
4
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 13 години
Истината за главите и пипалата на червената мафия БЛЕСНА!Лъжат народа,но той вече НЕ се лъже!
50
2
 
22
 
! Отговори
тито преди 13 години
Време е Сидеров да го приберат в Дома за недъгави мъже в с. Хаджи Димитрово, община Сливен. Той е лекуван в този Дом ( лудница) през 1976 година. Този Дом го спаси от казармата. Д-р Серафимов е още жив и може да потвърди това което пиша.Искайте да публикуват болничният картон на Сидеров. Едва тогава всичко ще си отиде по местата.
49
8
 
17
 
! Отговори
БОР-ЧВОР преди 13 години
СЕГА ГЛЕДАХ РЕФЕРЕНДУМ ПО БНТ. ВОЛЕН СИДЕРОВ И ИВАН ПЕТРОВ ОТ ГЕРП ТАКА СЕ ИЗЛОЖИХА СЪС СВОЯТА НАГЛОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ЧЕ НАПРАВО МИ СТАНА ЖАЛ ЗА ТЯХ. САМО ПОДСКАЧАХА И ПРЕКЪСВАХА ДИМО ГЯУРОВ И МИХАИЛ МИКОВ, А ЛЮТВИ МЕСТАН- ЕВАЛЛА- ПРЕМЕРЕН, КУЛТУРЕН И КОМПЕТЕНТЕН.НАИСТИНА МНОГО ЛОШ МАТЕРИАЛ.
48
2
 
17
 
! Отговори
погнусен преди 13 години
двете основни крила на мафията в България, Гоце и Тиквата си стискат ръцете и вече заедно ще ни маризят. ЧЕСТИТО НАРОДЕ, БКП Е ПО-ОБЕДИНЕНА ОТ ВСЯКОГА .... ограбването продължава !!!
47
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 13 години
BEZO4LIVI MAZNIZI I TE GIVORJA ZA LEVSKI ?
46
2
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
На БОКО му казват боко реформиста .. що то ни знае .. ни прави ..що е реформа, Боко е ***.. !!На Гоце му казват .. Гоце алтернативата на Бирата .. щото Адвокат на Бирата е неговия съветник - чаршаф .. Пяната .. Пенофф .. за чаршафите на Гоце квотата знаем.. Всички знаят .. и в страната и на вън.. Тоя ***... не го искат нийде .. ЩОТО Е ПОЗОР !!
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Единственият последователен, и премерен политик в България е Борисов. Без изцепки, без изхвърляния. ":))))))) Гейберастията живее в друга реалност! Жалка картинка сте!Борисов - последователен, премерен и без изцепки! Хахахахахаха .....
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И как при предните правителства все се спрягаха "някакви цифри" .......ДДС-толкова милиарда,контрабанда -толкова милиарда а сега ЦИФРИ НЯМА..........Нагли,по-нагли,ГЕРБЕРИ!Хайдуци.
43
0
 
17
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Знаете ли кой щеше да е новия шеф на Денса .. ако не бяха излезели .. сесересата .. уличаващи материали.. манипулирани.. щоТО БИЛИ ПРЕЗАПИС .. или не .. Хавсковския милиционер Петроффф.. мутра милиционер .. Боко .. е затруднен.. гоце е .. в запек.. що то .. не знаят .. от кого ще им дойде .. А то идва от Вън.. НЯМА ДРУГИ ПОДОБИЯ НАГЛИ.. БЕЗСРАМНО НАГЛИ И ПРЕСТЪПНИ!!!ТЕЗИ ЗА ТОЛКОВА ЖАЛКИ ДЕФАКТО.. ТОЛКОВА СМЕШНИ В НЕПРЕДУБЕНИ ОЧИ.. ЧЕ НЯМА КЪДЕ .. ПОЗОРНИ СА, ПОЗОР ЗА СТРАНАТА!!!***!МУТРИ!
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Постигнат е обаче консенсус за контрабандата"Е, поне едно е ясно - двамата главни мафиоти Гоце и Боце се разбраха кой колко ще взема от контрабандата.....