Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист

Поводът – българският геноцид по време в Османската империя
Обновена: 9 мар 2011 13:52 | 9 мар 2011 12:10,
677
Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист
Снимка: Булфото

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

Волен Сидеров и „Атака“ отново вдигнаха пушилка в парламента, този път на тема геноцид над българите.

 

Парламентарната група стои зад предложение 17 май да бъде обявен за ден на геноцида на българите в Османската империя.

Комисията по вероизповеданията и правата на човека, призовава в становище, изчетено в залата от депутата на ГЕРБ Никола Белишки, депутатите да не приемат проекта на „Атака”. Като аргумент от комисията посочва мнението на представител на външното ни министерство.

Това подпали лидера на националистите Волен Сидеров, който призова външния министър Николай Младенов да уволни въпросните „чиновници”.

"Те работят за достойнството на Османската империя, за да не се разсърдят турчолята", обяви Сидеров.

След два неуспешни опита на депутатите от ДПС да сложат край на спора, изказванията продължиха.

Историкът Андрей Пантев от „Коалиция за България” определи дебата като уникален исторически прецедент и припомни, че дори парламентаристи като Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Александър Малинов са проявили мъдрост и не са предлагали на Народното събрание приемането на такива страстни декларации.

Пантев сравни поведението на Атака с „газиран национализъм”. 

„Патриотизмът не е партийна субсидия, партийна каса и още по-малко професия. Робство може би е имало, но то е различно”, допълни Пантев.

С уговорката, че се покланя пред паметта на българите, загинали по време на борбата за национална свобода, историкът допълни, че това е едно минало, което трябва да бъде зачеркнато като източник на омраза.

„Някои дрънкат оръжия, други пари, ние дрънкаме”, завърши изказването си Пантев.

Реакцията на депутатите от „Атака” беше светкавична. От заместникпредседателското си място Павел Шопов скочи с репликата: „Гад комунистическа, мръсници с мръсници”.

Наложи се председателят на парламента Цецка Цачева да му прави забележка.

„Българин ли си, или си гагаузин? Това е човек, който като се откриваше този парламент, говореше за морал? Тук един представител на комунистическата партия показа истинския й лик”, нападна вече от трибуната Шопов.

От левицата също влязоха в тона на „Атака”. Докато Волен Сидеров говореше от трибуната, в залата червеният депутат Димчо Михалевски подвикваше към него: „Абе, фашист”.

От ДПС стояха на тезата, че не бива да се извличат съвременни политически дивиденти от събития, които са се случили преди раждането ни. Заместник-председателят на движението Лютви Местан се обърна към управляващите от ГЕРБ : „Явно трябваше да направите този жест към Атака, за да възвърнат идентичността си, която бяха загубили като част на управляващото мнозинство. Но да не се прескача онази граница, след която политическият жест се превръща в съучастие”.

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на „Атака“ с помощта на 50 депутати без мнение, защото гласовете „въздържал се“ се събират с 26-те „против“.

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
648
0
 
1
 
! Отговори
dreto преди 13 години
az v momenta sam v chujbina obache se nadiavam da stane neshto i se vrashtam shte glasuvam ottuk za ataka i ako ima takava sam tam momcheta
647
0
 
2
 
! Отговори
smart преди 13 години
EI NAVLIZATE V TEMA ZA KOJATO TURTSIJA TRJABVA DA PLASHTA DOKATO SASHTESTVUVA KATO DARJAVA,V OTGOVOR NA ,TR TURK LI SI ILI KAKAV SI NE ZNAM, KOJA E TVOJATA ISTORIIJA I TI MAI NE SE ZNAESH KAKAV SI,OBRAZOVAITE SE MALKO EI.............SEDNAL TOI DA MI GOVORIRI ZA NEGOVATA ISTORIJA, da si chuval za BATAK za PERUSHTCHITSA i oshte da ti gi IZBROJAVAM LI, BALGARIJA ZNAESH LI KOGA E SAZDADENA I OT KOI..............TITLATA MU NE E SULTAN A XAN. I NE PISHI POVETCHE GLUPOSTI AMI SE OBRAZOVAIIIII.
646
3
 
2
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
V BG. PREDI VEKOVE IMALO TR-SI I SLED TOVA CHTE IMA, A ZA GENOTSID 0 = RAVEN NA 0 , NICHTO NIKAKVA POZLZA NYAMA DA IMATE OT TOVA VIE CHTE ZAGUBITE. AZ VI PITAM PREDI ( ROBSTVO) KAKTO VIE SAMI GO KAZVATE ROBSTVO OBACHE TOVA NEE NIKAKVO ROBSTVO V NACHATA IZTORIA NIKIDE NE PICHE CHE STE BILI ROBI PITAM VI AZ KOLKO NA BROY BYAHTE PREDI (ROBSTVOTO) 50 MIL. ILI 150 MIL.
645
0
 
2
 
! Отговори
АСАНЧЕТО преди 13 години
ТОИ Е НАШ ПРОФЕСОР ,А НЕ БЪЛГАРСКИ.АШКОЛСУН БАШ-ДАСКАЛЕ.
644
4
 
1
 
! Отговори
АНА преди 13 години
ДА ЖИВЕЕ ТУРЦИЯ.ЩОМ И БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТИЛА СЕ ПРОДАДОХА ,НЯМА ДРУГ НАЧИН,ОСВЕН ДА НАПИША ДА ЖИВЕЕ ТУРЦИЯ И ДАНО ДА ПОРОБИ ОТНОВО БЪЛГАРИЯ И ПРЕД ОЧИТЕ НА ТОЗИ СМОТЪН ИЗКУФЯЛ ДЪРТАК ДА ИЗНАСИЛЯТ ДЕЦАТА МУ И БЛИЗКИТЕ МУ,АМА ***,И ДА НЕ ЗАБРАВЯТ И ПРОФЕСОРА,Е ХОРА ОТ ТАКИВА ПРОФЕСОРИ БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.
643
0
 
1
 
! Отговори
АМИ преди 13 години
ДЪРТИЯ ИЗКУФЯЛ ПРОФЕСОР ДА ГО ДУХА,МРЪСЕН ***. ТОВА Е НОВИЯ КИРИЯК СТЕФЧОФФФФ,ОФ,ТОЗИ Е ***,МИРИЗЛИВ,КАКЪВ ХЛЯБ ЯДЕ БЪЛГАРСКИ ИЛИ ТУРСКИ,ПРОДАЖНО ***.СЕГА ДА ОТИДЕ ПРИ ДОГАНОГЛУ ЧОРБАДЖИ-БАШ ХИДРОЛОГА НА БЪЛГАРИТЕ И ТОИ ДА МУ ГО НАТЕГЛИ В МРЪСНИЯ ПЕДЕРАСТКИ ***,ПФУ ТУРСКА ***.
642
0
 
1
 
! Отговори
ДА преди 13 години
КЪКЪВ ПРОФЕСОР БЕ ***,ТОИ Е НАИ ДОЛНИЯТ ПРЕДАТЕЛ В БЪЛГАРИЯ,ТОЗИ САМОЗВАН ПРОФЕСОР,ПО КОЕ ВРЕМЕ Е ВЗЕЛ ДИПЛОМ ЗА ВИЗСШЕ,МАИ ПО БАИ ТОШОВО И ТОИ ГО НАПРАВИ ПРОФЕСОР,НЕ ПРОФЕСОР,А НААКАН ДЯДО,ТОИ НЯМА ПРАВО ДА ЗАРОБВА МЛАДИТЕ ХОРА.А МАИ НЕЩО Е ОБЪРНАЛ И РЕЗБАТА. СИГУРНО НЯКОИ ТУРЧИН ГО Е ОБЛАДАЛ ,НАЛИ СА ПАРТНИОРИ И ПРИЯТЕЛИ,*** МРЪСЕН ,МИРИЗЛИВ.
641
0
 
2
 
! Отговори
БЯСНА преди 13 години
И ЗАЩО ПО-ТОЧНО КРИЕТЕ КОМЕНТАРИ?НЕ МИСЛЯ, ЧЕ МОЯ Е БИЛ НЕ ПО ПРАВИЛАТАНО СЪС СИГУРНОСТ НЕ СЕ Е ХАРЕСАЛ НА НЯКОГО
640
0
 
4
 
! Отговори
фалко преди 13 години
много промити безвъзвратно има тикви от манипулациите 67 години жалкоще се сетите когато някой от джамия завие срещу балкона ви по 5 пъти на ден...............
639
4
 
6
 
! Отговори
Смях! преди 13 години
Къде е тръгнал Павел Шопов да си го мери с Андрей Пантев? То тъпо, необразовано, седнал да се сравнява с един професор, който е и един от най-големите устатници в България. Щопов би могъл да изиграе роля на второкласен полицейски агент в най-калпавия филм от соцвремената.
638
0
 
2
 
! Отговори
хех:) до 655 преди 13 години
с това съм съгласен
637
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те в парламента са всичките такива, бивши комунисти или деца на комунисти! Да не си въобразява някой ,че без комунистическо минало се влиза за депутат??Много важно какъв театър играят! Гарван гарвану око не вади! Това са само приказки ...
636
0
 
4
 
! Отговори
хех:) до попа преди 13 години
и понеже ме чекна на болно място. Вземи вярно прочети за идеите на Стамболов, щото аз съм му голям фен и бая литература съм погълнал по въпроса. Именно той предлага на турския султан, вместо княз, да сложим него на нашия престол, като си запазваме автономията. Султанът отказва. Пък ако четеш за идеите на Левски - Апостола твърди, че турците не са лоши и имат място в нашата държава, но властта трябва да е друга(султанът при него е олицетворение на държавната администрация).
635
2
 
4
 
! Отговори
хех:) до попа преди 13 години
абе май не си ги чел тия класици, а още по-малко история, ама не тая от учебниците за 8ми клас. З. Стоянов прочети примерно, в запискисте кво пише-идват свободните руснаци(армията им е съставена главно от бивши крепостни селяни) и гледат във всяка къща-10 кокошки, 2 крави и т.н., във всяко село-училище и църква. И се питат-от какво ги освобождаваме?Я прочети дефиницията за робство.
634
2
 
6
 
! Отговори
попа преди 13 години
634, *** си като *** - какво османско присъствие бе, знаеш ли кои са българите, кои са българските литературни класици - съвременници на робството, които в стотици произведения говорят за "турци" и за "турско робство"? Според тебе Вазов, Ботев, З.Стоянов и една плеяда други светила са се наговорили, така ли? Мисля че при вас в Анадолско трябва да ви преведат малко БГ литература и да прочетете какво мнение имаме за вас, ***.
633
2
 
6
 
! Отговори
попа преди 13 години
Встрани от Атака: Ненужно нам е да обсъждаме имало ли е геноцид от турците, броейки няколко милиона българи изтрепани като кучета по време на турското робство.Стамболов и Малинов не са повдигали въпроса,защото тогава турска партия не е била в парламента 20г. нали така? Освен това, кой дава право на някакъв ***, *** и АНОНИМЕН чиновник от Външно да дава меродавно мнение трябва ли да се почете паметта на милиони избири българи (всред тях дедите на тея 17 от ГЕРБ,гласували "за"?). Избори наесен.
632
1
 
4
 
! Отговори
555 преди 13 години
До628-Кюрдски поганецо ти не виждаш щото гледаш с гъзъси! МАРШ в Кюрдистан!
631
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
o6te 1 2 partiiki kato Ataka i ne samo turkiq ke padne ami i komunqgite ke umrat evalla na volen samo taka
630
3
 
7
 
! Отговори
Karadjata преди 13 години
turkia ke padne
629
3
 
10
 
! Отговори
pachangel преди 13 години
Трябва ли да ни учудва цирка който А-така устрои като си ги знаеме.Намам нищо на против отвреме на време и малко сеир да гледаме :)Ама тия *** наистина мислят че някой ги брои за националисти :)))