Трайков избяга от отговорност!

Красимир Първанов призна за неприязън между него и министъра
Обновена: 7 апр 2011 12:14 | 7 апр 2011 10:25,
203
Трайков избяга от отговорност!
Красимир Първанов отхвърли отново обвиненията. Снимка: НЕК

Шефът на НЕК Красимир Първанов призна, че между него и министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е съществувала неприязън.

Той обаче не пожела на уточни каква е причината за това чувство между двамата. "Предполагам той смята, че това, което аз върша в НЕК, не е в интерес на компанията и на страната", заяви Първанов пред bTV и отказа повече подробности.

„Ние не сме се събрали там, за да се обичаме, а да вършим работа. Затова тези неща не са най-важните. Важното е да работим за каузата. Той ми е министър и аз съм длъжен да се съобразявам със заповедите му”, допълни той.

Красимир Първанов повтори тезата си от вчера, че документите, които е подписал, не обвързват по никакъв начин България, а само отлагат с два месеца взимането на решение дали да се строи централата. Той повтори, че при отказ от проекта "Атомстройекспорт" ще предяви към НЕК иск за 600 млн. евро. 

"С този срок постигнахме още един голям успех, дадохме си време да преразгледаме целия проект от начало до край в част безопасност", смята още Красимир Първанов.

„Мисля, че в този случай министърът не поиска да поеме отговорност. Отговорността трябваше да я поема аз и да сложа подписа си, защото оставаха броени минути, в което ние трябваше да вземем решение. Времето напредваше, колегите от Русия трябваше да си тръгнат, а никой не отговори на имейлите ми, с които питах Трайков и Дянков дали да подпишем. От Трайков отговор не дойде, но Дянков отговори да подпишем текста, който е съгласуван с него”, разказа шефът на НЕК, който в рамките на 24 часа беше уволнен от Трайков и след това „помилван“ от премиера Борисов.

Министър-председателят обаче отправи последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради скандала около АЕЦ „Белене”.

Още по темата

Първанов отхвърли всички обвинения към себе си. Обявиха ме за национален предател, боклук, както ме нарече дипломат номер 1 (министър Николай Младенов), защото явно такова е нивото на нашите политици, коментира той.

"Няма да искам извинение нито от министър Николай Младенов, нито от Трайков,  допълни Красимир Първанов, като призна, че е разбрал за уволнението си от медиите.

От изявлението на шефа на НЕК стана ясно и че България все още няма никакви калкулации каква окончателна цена да поиска от „Атомстройекспорт" за АЕЦ „Белене". Тепърва – до една-две седмици, ще се сключи договор с британската банка HSBC, която ще трябва да калкулира цената до 1 юни, за да я представим на руската страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
14
 
! Отговори
Сопри се Бойко преди 13 години
Господин Борисов, стига успокойте се. Не можете да огреете навсякъде -- раздавате градини на СУ, след това връщате *** на работа -- оставете Вашите министри да си вършат работата.Все пак това правителство има и кадърни министри, както сте тръгнали ще останете с Министъра на Културата и Еколожката. А те са действително ***, ама Ви свирят по гайдата и към тях сте без забележки и жълти картони
172
3
 
1
 
! Отговори
африкански преди 13 години
по радио хоризонт се изказа политологът огнян минчев-колко е политлог това той си мисли-та зависим ли е ЕС от руския нефт и газ,ще става ли все по зависим,за да зависи българската енергетика само от господ бог.безопасността на ядрените централи е максимално възможно осигурена.ами ако някой ден в центъра на софия се стовари някой голям метеорит,кой ще отговаря за сигурността.
171
1
 
2
 
! Отговори
африкански преди 13 години
по радио хоризонт се изказа политологът огнян минчев-колко е политлог това той си мисли-та зависим ли е ЕС от руския нефт и газ,ще става ли все по зависим,за да зависи българската енергетика само от господ бог.безопасността на ядрените централи е максимално възможно осигурена.ами ако някой ден в центъра на софия се стовари някой голям метеорит,кой ще отговаря за сигурността.
170
2
 
8
 
! Отговори
гербаджия преди 13 години
Герб не е само бойко Вече като че ли се е уморил много въпреки че не признаваВреме е някой друг от герб да поеме управлението
169
5
 
8
 
! Отговори
azz преди 13 години
Всички комунисти ли са безработни, та по цял ден пишат коментари тук??? Или са на работа и така работят???
168
5
 
14
 
! Отговори
antiES преди 13 години
Министър Трайков се опита да се опълчи на хазарската енергийна мафия. Срещу него ревна олигарха Златев и олигарха Ершов (хазарски еврей, който се опитаха да изгонят от страната за МОШЕничества, сега шеф на Петрол). Препоръчваме на Трайков да избягва да отсяда в хотелите на Вальо Злото, за да не го споходи и него някое инфарктче. Интересна драма се развива и в гробаджийското правителство. Трайков уволнява шефа на НЕК, щото подписал заробващ договор с хазарите за Белене, Шимон Дянков го назначава обратно. По нареждане на шефчето и "националиста" Сидеров лайва срещу Дянков. Пак по заповед на същия правешки олигарх, Тиквата го наказва с последно предупреждение. Скоро чакаме и оставката му.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОПЪЛНЕНИЕ 12 КЪМ СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ 29 НОЕМВРИ 2006 ГОДИНА МЕЖДУ НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД И АТОМСТРОЙЕКСПОРТ АДНастоящото Допълнение ("Допълнението/Addendum") се подписа в София на 31 март 2011 г. от и между:(1) НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД (оттук нататък наричана "Възложител") с адрес на управление ул. Триадица 8, 1040 София, България, компания, надлежно учредена и осъществяваща дейността си съгласно законодателството на България, представлявана в настоящия документ от г-н Красимир Първанов, изпълнителен директор, действащ в това си качество на основание на Устава, от една страна и(2) АТОМСТРОЙЕКСПОРТ АД (оттук нататък наричан "Изпълнител") с адрес на управление ул Malaya Ordynka 35, Entr 3, 115184, Москва, Русия, компания, надлежно учредена и осъществяваща дейността си съгласно законодателството на Руската федерация, представлявана в настоящия документ от г-н Геннадий Тепкян, в качеството му на вицепрезидент - ръководител Управление за изграждане на АЕЦ в България, от друга страна,наричани оттук нататък поотделно "Страна" и заедно "Страните", за следното.КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, че:(A) Страните са подписали Споразумението от 29 ноември 2006 г (оттук нататък наричано "Споразумението/Agreement"), както се изменя и допълва от Допълнения (Addendums) 1 до 11 към него;(B) Страните са подписали Договорно споразумение (Contract Agreement) от 18 януари 2008 г . като някои от документите, които са част от Договора за ИДС (EPC Contract), все още не са окончателно договорени;(C) е необходимо допълнително време за окончателно договаряне на всички документи, формиращи договора за ИДС.В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО и с намерението да бъдат правно обвързани с настоящото, страните се договарят, както следва:1 Предмет на Допълнението1.1 Съгласно клауза XLIV, подточка 263 и клауза XXIX подточка 179 от Споразумението Страните се договарят да удължат действието на Споразумението до 30 юни 2011 г1.2 От датата на подписване на настоящото Допълнение Страните се задължават да действат добросъвестно и да полагат максимални усилия за постигане на окончателна договореност по всички документи, формиращи договора за ИДС, и всички тези документи трябва да бъдат парафирани от надлежно упълномощени представители на Страните до 1 юни 2011 г2. Други положения2.1. Настоящото допълнение влиза в сила от датата на подписване2.2. По отношение на останалите условия, които не са указани в настоящото, условията на Споразумението от 26 ноември 2006г. и допълненията към него остават валидни2.3. Настоящото допълнение се подписва в два оригинални екземпляра на английски език, по един оригинален екземпляр за всяка от Страните.ЗА И ОТ ИМЕТО НАНАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД - КРАСИМИР ПЪРВАНОВ (Изпълнителен директор)АТОМСТРОЙЕКСПОРТ АД - ГЕННАДИЙ ТЕПКЯН(Вицепрезидент)
166
3
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
ГЕРБ спечелиха изборите на 5 юли 2009-та, а сега една година и девет месеца по-късно още не знаят какво да правят властта, която взеха. АЕЦ Белене и останалите голями енергийни проекти просто спряха, нито ги затварят, нито ги пускат да вървят - "мислят", а какво мислят е ясно - как да вземат още комисионни.
165
4
 
16
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Проблемът е, че ГЕРБ ама нищочко не отбират от управлението на държава. Страх ги е да поемат отговорност, а когато я поемат правят винаги изцепки - просто са си банда некадърници. В случая Трайков е избяга от отговорността, а ако Красимир Първанов не беше подписал, сега щеше да го е уволнил, заради близо милиард евро неустойки, които трябва да плащаме.
164
1
 
15
 
! Отговори
Продажна лакомия преди 13 години
Кр. Първанов е слуга на ядрената мафия и е поставен на поста шеф на НЕК да защищава нейните интереси. Зад гърба му е премиера- пожарникар, който ясно показа, че е готов да орезили в неподходящ момент своя министър, но да защити продажното момче! Въпроса е, по колко милиона долара са си поделили сега Б. Б., Дянков и Кр. Първанов, защото за "Големия шлем" се говори за платени около 15 милиона, за главните действащи лица по проекта АЕЦ "Белене" се знае, че са прибарали повече от един милиард лева?
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На преговорите за АЕЦ Белене всички ще са завършили в Москва, няма да има кой да защитава Българските интереси.
162
11
 
0
 
! Отговори
До Стоян преди 13 години
Аз пък зареждам на Лукойл.
161
6
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Много експерти по икономически и политически проблеми има тук. Питане, какво правим след като ЕС поиска да затворим Козлодуй? Май много плазми и друга техника ще стоят като паметници в домовете ви. Ей хора, мислете с главите си, не с мястото на което сядате. Не схващате ли, че цялата анти-АЕЦ кампания я води мавъра от Драгалевци, който затвори 4 реактора в Козлодуй? Ако беше друг инвеститора в Белене, а не Русия, същият този Костов щеше да продъни ефира в хвалебствия.
160
1
 
9
 
! Отговори
БУЛЯ ПЕНА преди 13 години
УБАВ ЧОВЕК е тоа на портретя. Вижти къв мустак има, кат на моя Вуте на млади години. Онуй голобрадото хич не го аресвам, на женско мяза.
159
6
 
15
 
! Отговори
стоян преди 13 години
най малкото което можем да направим е да не зареждаме в бензиностанциите на Лукойл. Да подкрепим един достоен министр и човек ТРАЙЧО ТРАЙКОВ.
158
5
 
9
 
! Отговори
На Ники младенов преди 13 години
в даскалото му спукахме дупетно, като си въобразявахме, че ще му дойде пипето. А сега хем дупето му е на припек, хем не му е дошло пипето. Жалка ***! *** вика :"Дръжте ***!"
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До: 152! А Гоце къде е роден бре? Ти къде си роден бре "гражданино" - какво значение има къде си роден - "селянин" е състояние на духа, а не определение за месторождение ... *** ...
156
3
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,ПРЕМИЕРА Е ИЗБРАН ЗА ДА УПРАВЛЯВА..., А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА..., с некадърните си министри, като Дянков или Трайков например!!!Националния ни интерес е ясен Благоденствие на Българската нация!Бюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна рецесия;3. Световна продоволствена криза;4. Световна екологична криза;Българската криза обаче е структурно-управленска:- У нас съществува Предпазарно стопанство...- Най-голямата пречка за развитието ни е Клиентската система, наречена Обръчи от олигархически фирми- Комунистическата мафия доубива инициативите на всеки предприемачОткъде пари ли? Изхода е Преработка на бюджета, защото в правова държава всички сме свързане с него или даваме, или вземаме Заради:1. Американската финансова криза Еврофондовете не стигат Необходимо е мощно директно нисколихвено кредитиране на производството, чрез ББР, от валутния резерв и чрез планиран дефицит от 5, 4, и 3% годишно... 2. Световната продоволствена криза Субсидиите в Селското стопанство равни на тези в Германия Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...3. Световната рецесия Банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите и кооперирани фирми Заради ценовата вакханалия - чрез закона за защита на конкуренцията се приема норма монополист е всеки, който доставя 1/3 от коя да е натура и подлежи на ценови контрол и регулация на печалбата.4. Данък общ доход за физическите лица:- Ежемесечно увеличаване на минималната заплата с 10 лева, докато достигне социалния миниум от 540 лева. Сумарно социални помощи до 50% от МРЗ, с платени за помощите здравни и пенсионни осигуровки.- Необлагаем минимум от 1.5 минимални заплати.- 10% данък от 1.5 до 5 минимални заплати.- 30% данък за превишението над 5 минимални заплати.- Премахване таваните за пенсионно и здравно осигуряване.5. Данък печалба за юридическите лица:- При реинвестиция 10%.- За останалата част от печалбата толкова процента, колкото са задължителните удръжки за физическите лица (днес това прави около 37.5%... При това условие данък девидент 0%)6. Световната екологична криза - Строителството на Белене 33% от поръчките са за Български фирми, които имат въпиюща нужда от тях и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове, екоглобите ще ни върнат в каменната ера.7. Овладяване на структурно-управленската криза и беснеещата комунистическа Мафия, чрез възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и следните реформи:- Индивидуални дебитно-кредитни картови сметки здравни досета в Здравеопазването;- Масово Професионално средно образование дори в езиковите гимнации могат да учат професията Водене на домашно счетоводство или Основи на здравеопазването- Съкращаване на държавния апарат с 30%.Всичко останало е от "Лукаваго и от комунистите...
155
0
 
16
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 13 години
НА НЯКОЙ ИМ ПРЕЦАКАХА КОМИСИОННИТЕ.ЗАТОВА СИ ИСПУСКАТ НЕРВИТЕ
154
9
 
26
 
! Отговори
kapo преди 13 години
Няма ли днес някакво изявление на педерунгела Николайчо Младенов?