Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация

Жаждата за свобода няма граници, заяви премиерът
Обновена: 5 май 2011 14:38 | 5 май 2011 12:42,
254
Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация
Снимка: БТА

"Събитията в Северна Африка и Близкия изток в последните месеци показват ясно, че жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници. Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Макар че е свързан с жертви и трудности, развоят на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток показва, че процесът на демокрацията е глобален, че той не може да бъде нито дълго ограничаван, нито да бъде спрян, каза още премиерът пред присъстващите над 150 гости на форума.

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи още Борисов.

Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки – положителни и отрицателни.

Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

„Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради съдебната ни система. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация“, отсече Борисов.

Във форума участват представители от Европа, Северна Африка и САЩ – политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които обсъждат промените в арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
1
 
! Отговори
ssclub преди 12 години
na kakva demokracija ste gi u4at tija rezantii,arabin i demokracija e tova e ve4e krajat na sveta
239
1
 
1
 
! Отговори
georgi-arm.oficer преди 12 години
gorkite arabi!
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството."Е те това е българска демокрация ,никаква цензура , никакво подслушване ....
237
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Каква интелегентна физиономия!
236
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бат Бойко,селянче,да си ходиш на село да си садиш картофите.Какво си седнал да се занимаваш с неща,които не можеш да правиш.***
235
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
сакън...само на българска демокрация не учете хората.какво лошо са ви направили? бътимо и големите демократи дето сме..заобиколени от крадци и некадърници бъркащи кражбата с демокрацията
234
0
 
1
 
! Отговори
2011 преди 12 години
Хубаво де, ама защо по другите новини триете освен неуместните и стойностните коментари?
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
232
1
 
2
 
! Отговори
пепо преди 12 години
***,ЛЪЖЕЦ,АМАТЬОР,ЛИЦЕМЕР,***,***,***,ПРОДАЖНИК,***,КРАДЕЦ НЕКАДЪРЕН!!!
231
1
 
1
 
! Отговори
*** преди 12 години
Да научи първо себе си.Министрите му стоят мирно и гледат като бити кучета,ако случайно си позволят да изкажат собствено мнение.
230
0
 
1
 
! Отговори
хех преди 12 години
що така ?
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
op
228
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Барабар Петко с мъжете!
227
0
 
1
 
! Отговори
Политолог преди 12 години
Искам да пиша.
226
0
 
1
 
! Отговори
поучител преди 12 години
Нищо лошо да обменим мнения по важни въпроси, които съпътстват демокрацията,но не е ли редно първо ние да си почистим"авгиевите обори"и след това да поучаваме.
225
0
 
1
 
! Отговори
само да не ги преди 12 години
научи как се краде !
224
0
 
1
 
! Отговори
интелектуалец преди 12 години
---даржавна сигурност доносник---тои мисли се за големец, а всащтност бе един глупец. със своите принципи сега, да смае искаше света. но черна котка пътиа му мина, за смиах боико стана в хорските уста. *** беше тои добра, нагаждаше се и пропиа. навсиакъде кръжи слухти, народа си да натопи. за главна службица скимти, пълзи и лази по очи. доносник беше по душа, с червена книжка вав рака....боико борисов от бкп-дс.
223
0
 
1
 
! Отговори
RGB преди 12 години
анонимен взе ми думите от устата...
222
0
 
1
 
! Отговори
gorskiq преди 12 години
Пак излагация!!!!!
221
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 12 години
супер, сега остана да пратим и жан виденов в либия за премиер! може и малко митничари, депутати и съдии да пратим, за обмяна на опит!