Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация

Жаждата за свобода няма граници, заяви премиерът
Обновена: 5 май 2011 14:38 | 5 май 2011 12:42,
254
Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация
Снимка: БТА

"Събитията в Северна Африка и Близкия изток в последните месеци показват ясно, че жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници. Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Макар че е свързан с жертви и трудности, развоят на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток показва, че процесът на демокрацията е глобален, че той не може да бъде нито дълго ограничаван, нито да бъде спрян, каза още премиерът пред присъстващите над 150 гости на форума.

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи още Борисов.

Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки – положителни и отрицателни.

Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

„Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради съдебната ни система. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация“, отсече Борисов.

Във форума участват представители от Европа, Северна Африка и САЩ – политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които обсъждат промените в арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

А ти Бойко за демократ ли го имаш? Охраната на Тодор Живков и Симеон мислиш ли, че не е проверена отвсякъде до 9-то коляно ?!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

"жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници"Тогава партията ГРОБ да се маха, надли лицемери
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Ясно! Арабите отиват отново към диктатури! Щом Боко е лектора:)
17
0
 
0
 
! Отговори
демократ и 1/2 преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

И ние преди 20 г. жадувахме за демокрация, а сега като дойдат изборите, се чудим, кого да напсуваме по-напред.
16
4
 
12
 
Отговори
и преди 13 години
И алчността няма граници.Добре си живея в България
15
4
 
26
 
Отговори
геро преди 13 години
много ми е интересно как бойко и цвъцко разбират демокрацията.
14
3
 
13
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам да им пратим Жорж Ганчев. Той беше един от първите политици - ще ги омае съвсем.
13
3
 
23
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Лелееее! Тези ще се избият! Сигурно им разказва и как е застраховал с бухалката и девиза "Елати при нас, за да не дойдем ние при вас":)
12
5
 
30
 
Отговори
айде къш преди 13 години
И ВИЖТЕ КОЙ ГОВОРИ ЗА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ-ТОЗИ,КОЙТО ГИ ГАЗИ КАТО ДИВО ПРАСЕ БОСТАН В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И КОИТО ИМ ОТНЕ ДОСТОЙНСТВОТО И УВАЖЕНИЕТО НА ХОРАТА.ЛИЦЕМЕР НЕУК И *** ***,Я ДА МЛЪКНЕШ,ЧЕ МИ ПАДА НИВОТО,КОЛКОТО ПЪТИ ТИ ЧУЯ ПРОСТОТИИТЕ.МАРШ,ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА ФИЛИЯТА С МАС И ЯЙЦАТА.ПОЛИТИКАТА НЕ Е ЛЪЦИЦА ЗА АЛЧНАТАТ ТИ УСТА.
11
4
 
30
 
Отговори
Iwan преди 13 години
Бате Бойко да се радва, че народа още не го е погнал като в арабските страни :))) че едно време Жан Виденов отърва боя, ама не се знае дали и той ще има тоя късмет.
10
10
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Човека си е прав. За 20 години в България не се е случило нищо освен кражби, приватизации за бактко и братко. Това е ефекта от комунистическото управление :))
9
4
 
26
 
Отговори
тишо преди 13 години
боце ти есента на изборите ще разбереш "жаждата на хората за свобода"
8
6
 
27
 
Отговори
Голям Праз преди 13 години
Навремето и бай Тошо беше разправял как *** в Африка да градят социализма, сега пък охраната му обяснява на арабите, как да градят демокрацията! Мъка!
7
3
 
23
 
Отговори
Аристотел преди 13 години
Тежко им на арабските ни приятели с такава демокрация:(
6
7
 
30
 
Отговори
Голям Праз преди 13 години
Няма по-голям (***) от Тиквата!
5
6
 
19
 
Отговори
зъг преди 13 години
а на боко жаждата му за пари,пари,пари ням граници.
4
6
 
35
 
Отговори
голям учител преди 13 години
На ББ и Сахара да му дадат след една година ше кара пясък от другаде
3
10
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
DA GI ZAVEDE V SVETA NEDELIA I NA TERORIZAM DA GI NAUCHI
2
3
 
25
 
! Отговори
СА1 преди 13 години
Да, но арабите не ядат филии със свинска мас...
1
6
 
44
 
! Отговори
много добре преди 13 години
Граждани за европейско развитие на България - /колко хубаво звучи/ се срива непрестанно . Хората са много разочаровани от правителството на ГЕРБ.Инфлация , безработица , престъпност, глад, мизерия ,бедност - ето тези неща докара на народа властимащите. Бедствието наречено ГЕРБ е по-страшно от земетресение . Хората изнемогват , липса на всякаква стратегия за справяне с кризата... Все повече хора си спомнят за времето когато всичко беше ефтино. Все повече хора искат да се върне безплатното здравеопазване , което беше истинско завоевание на социализма. Много грешки на властта през последните 20 години , които доведоха страната до колапс. Но те са умишлено създадени с цел изстребването на българите. Няма осъдени политици за престъпната безотговорност към поверените им държавни задължения. Мафията се срастна към държавата. Вече не вярвам на правосъдието , на институциите като президент , министър-председател , народно събрание. Те защитават едрия капитал , а останалите да се изнасят за чужбина...Народа няма никакви права. Има само задължения- да си внася осигуровките , да плаща данъци , да плаща акцизи . Бюрокрацията беше увеличена драстично с цел , ако някои му хрумне да прави частен бизнес да му се искат пари за 150 документи,щото без тях не може...Цените продължават да растат , а никои не иска да спре увеличението им , а заплатите даже са намалени.А тези , които грабиха милиони и милиарди от държавата вече управляват задкулистно. Когато видят ,че Б.Борисов не им върши работа ще си докарат ново "справедливо", пардон крадливо правителство.И така още 20 години демокрация!