Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация

Жаждата за свобода няма граници, заяви премиерът
Обновена: 5 май 2011 14:38 | 5 май 2011 12:42,
254
Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация
Снимка: БТА

"Събитията в Северна Африка и Близкия изток в последните месеци показват ясно, че жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници. Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Макар че е свързан с жертви и трудности, развоят на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток показва, че процесът на демокрацията е глобален, че той не може да бъде нито дълго ограничаван, нито да бъде спрян, каза още премиерът пред присъстващите над 150 гости на форума.

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи още Борисов.

Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки – положителни и отрицателни.

Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

„Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради съдебната ни система. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация“, отсече Борисов.

Във форума участват представители от Европа, Северна Африка и САЩ – политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които обсъждат промените в арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ha ha ha
219
0
 
1
 
! Отговори
70026 преди 13 години
70026
218
0
 
1
 
! Отговори
Dundy преди 13 години
BG демокрация, такова животно няма, чист тоталитаризъм си е нашето!
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да е доста извратен този *** от редакцията които кадър по кадър преглежда записа докато изкара най кофти снимка за така мразения от тях Бойко. Когато се отнася за снимка на *** Станишев ще я издокара най-мазната и хубава снимка ако изобщо може да има хубава снимка на сер-гей. Читателите сами могат да направят сравнение в саните статии. Защо така бе червени хмери от редакцията на днес БГ. Толкова сте извратени и провокативни че ми се повръща от такава ***. Майстори на помията.
216
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Честито, приятели! Имате уникалния шанс да се учите от човек, който е експерт в BG-демокрацията.
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червената цензура в действие...
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов за протестите в арабския свят: Жаждата за свобода не признава граници...))))) .......... Боко, това съветниците от ДС или СИК- другарите, ти го написаха ?????
213
1
 
1
 
! Отговори
Чичи Митко преди 13 години
ДЕ ЩО ИМА *** В ТАЯ ДЪРЖАВАВСЕ ОТ ГЕРБ!!!ТЪПЪК ДО ТЪПАКА, ПОЖАРНИКАР ДО ФИЗКУЛТУРНИК И ТН.!!!
212
0
 
1
 
! Отговори
първи преди 13 години
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как сте картофотиквеничета, блажите ли, блажите ли.Никой не ви вярва вече на празните приказки, нещастници.Народът прогледна.
210
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези от редколегията са фикалии покрити с опаковка за шоколад,а Слави е една мъжка к..ва.
209
1
 
3
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 13 години
СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА БСП!СЕГА МИСЛЯ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ!
208
0
 
1
 
! Отговори
хм... преди 13 години
хаха :) мутра учи терористи на "демокрация"?! Да... как вместо да се убиват дората с бомби ги учи как да се убиват от немотия!
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слави пък от кога е червените бе,нали Бойко му беше аверче...?Предаването му водеше няколко пъти,Бойко де.Ся от така го маскари със измислици на редколегията?
206
1
 
3
 
Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 13 години
МАЧКАЙ, БОЙКО!МАЧКАЙ ЧЕРВЕНИ И СИНИ КОМУНИСТИ!
205
0
 
3
 
Отговори
Стар куманиз преди 13 години
Прости герберчета :)) на власт се краде бе дяца...кой му пука за свободата........за свободата умряха глупаците
204
0
 
1
 
Отговори
Фирлан Кишията преди 13 години
АМАМОООО....
203
2
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Пропагандата на Герберите е толкова елементарна. Вчера дават по новините как са заловили хиляди контрабандни маратонки от Китай как двама човека ги порят с макетен нож. Според количеството трябва да ги режат около две, три години, ако искаха най лесното е да ги изгорят а не да показват поредния пасквил. За всички непредубедени е ясно, че тези маратонки ще се появат на злощастния BG пазар с надути цени
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Бойко мачкай гоцевата мафия и плъхоците на гейя.
201
5
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе щом и най-големия Хр.Стоичков е за ГЕРБ,и аз съм за ГЕРБ.