Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация

Жаждата за свобода няма граници, заяви премиерът
Обновена: 5 май 2011 14:38 | 5 май 2011 12:42,
254
Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация
Снимка: БТА

"Събитията в Северна Африка и Близкия изток в последните месеци показват ясно, че жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници. Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Макар че е свързан с жертви и трудности, развоят на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток показва, че процесът на демокрацията е глобален, че той не може да бъде нито дълго ограничаван, нито да бъде спрян, каза още премиерът пред присъстващите над 150 гости на форума.

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи още Борисов.

Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки – положителни и отрицателни.

Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

„Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради съдебната ни система. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация“, отсече Борисов.

Във форума участват представители от Европа, Северна Африка и САЩ – политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които обсъждат промените в арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
19
 
Отговори
до 197 преди 13 години
ооо, мачка ги бате ти Бойко! мачка ги като луда крава! тва пенсионери, тва майки с деца, тва обикновени данъкоплатци - гази и мачка! е, Доган и Станишев, които уж трябваше да са по затворите, си гледат кефа, на Дедо си Цар му направи специален закон да си вземе горичките, контрабандата цъфти и процъфтява заради огромните акцизи, всичката криминална *** си гледа животеца, ама то не може всичко наведнъж! сега е зает да мачка народа! не знам колко трябва да си ***, за да подкрепяш ГЕРБ
199
4
 
20
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Пребий *** - накарай дете да се усмихне!
198
3
 
22
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко е живото олицетворение на 20 годишния преход. Комунист при Тодор Живков, майор в школата на ДС в Симеоново, бизнесмен охранител през 90-те заедно с половинката си Цветелина Бориславова, снаха на член на Политбюро на БКП. Ортак със знакови фигури от "бизнеса" от 90-те - Маджо от СИК, Алексей Петров от Аполо и Болкан, и с *** от Варна. Разследван за производство на цигари без лиценз. Доверен човек на Царя, назначен на върха на МВР за гл. секретар, без един ден стаж в МВР за да пази тила на Царя. По негово време 2001-2005 София заприлича на Чикаго през 30-те години, с пик на убииствата, от които Борисов не успя да разкрие даже и едно от тях. Цветелина Бориславова успя през това време да купи от Костовия човек Славчо Христов СИБанк, която беше дори хванала позиции в НОИ, данъчни и други държавни структури. Сега е милиардерка. Красота.
197
18
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
САМО БОЙКО
196
5
 
19
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялото плодово-зеленчуково правителство начело с главната Тиква да си ходи.И това го искат не само социалистите, а преобладаващата част от БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. На противното мнение са само 65-те хил милиционери, косматите им жени, Бойко Рапона, Цвети Винетката, Цецо Крадецо, Цецка Стругарката, Лудото Мони, Фидоска Манекенката, Котараците, Стенли, Мишо Бирата (ако беше жив), Вальо Златев - Лукойла и Доган Барбекюто. Също и фризьорките от Обеля, чалгаджийките и ***. Както и Бай ***.А, забравих също и ибрикчията Бареков, но не е много сигурно някой ако му обещае повече, може и да се отметне.ИЗГОНИ ГЕРБ!СПАСИ БЪЛГАРИЯ!
195
19
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко мачкай гоцевата мафия
194
3
 
18
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Този като всеки гербер пак е изпуснал времето за лекарствата:)
193
4
 
18
 
Отговори
банкенски преди 13 години
свитнали са дядо му щото много закачал чужди булки.другото е бокова фантазия.
192
17
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Червените газ пикат
191
3
 
20
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Демокрация и Байко! Бе що не си гледа Дим Дуков ми се занимава с несвоиствени неща!
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Каква мъдрост се лее от думите на вожда.От щастие ли да плачеш,от мъка ли...?
189
1
 
19
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
nie trqbva da se y4im ot tqh....a ne da turpim da ni obira toplofikaciq , elektro, danuci, mobilni operatori
188
19
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
А така Боце.САМО ГЕРБ
187
3
 
21
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Язи пък знам, че Боко беше охранител когато хората пищяха от тях! Някой да не го знае!:)
186
2
 
17
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурен съм, че и тази история с дядо му е мит, защото ако си имал осъден роднина от народния съд е нямало как да станеш член на БКП, какъвто всъщност е бил бате ви Бойко обикновен нагъждач и опортюнист.
185
3
 
14
 
Отговори
151 дгд преди 13 години
151 ТИ ГЕРБЕРСКИ *** ЛИ СИ ИЛИ СИ *** И СКЛОНЕН КЪМ ЗАВИСИМОСТ ПО РОЖДЕНИЕ.МИРИЗЛИВ НАРКОМАН ЛИ СИ ИЛИ ИЛИ ОБИКНОВЕНА ЦЕЦО-БОЙКОВА ПОДМЕТКА.ЧЕ СИ ГАДНО КО*ЕЛЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО.ЩЕ ТЕ ИЗПОЛЗВАТ ОЩЕ МАЛКО И АЙДЕ ПРИ Г.СТ.
184
1
 
15
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
169 - Кои хапчета пропусна:))))))))) Хубаво е да се виждат гербери в такова състояние!:)))
183
10
 
4
 
Отговори
ФЕН преди 13 години
ААААААААА СТАНА ЯСНО ТУК СТЕ ...МАЛКИ ЖАЛКИ КРАДЛИВИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЧЕТА
182
1
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Именно жаждата за свобода ме амбицира да гласувам срещу *** при първа възможност!Той с действията си показа, че въобще не знае какво означава тази дума!
181
13
 
2
 
Отговори
до 176 преди 13 години
Румен Петков - за неговите далавери става въпрос в книгите. Все пак той е министър в периода, за който се говори ;)