Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация

Жаждата за свобода няма граници, заяви премиерът
Обновена: 5 май 2011 14:38 | 5 май 2011 12:42,
254
Борисов учи "арабските ни приятели" на BG демокрация
Снимка: БТА

"Събитията в Северна Африка и Близкия изток в последните месеци показват ясно, че жаждата за свобода, за достоен живот и за справедливост е универсална и не признава граници. Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Макар че е свързан с жертви и трудности, развоят на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток показва, че процесът на демокрацията е глобален, че той не може да бъде нито дълго ограничаван, нито да бъде спрян, каза още премиерът пред присъстващите над 150 гости на форума.

Един от най-важните уроци от българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън, посочи още Борисов.

Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки – положителни и отрицателни.

Някои основни въпроси, по които Европа може да бъде полезна, според премиера, са осъществяването на конституционни промени, организация на открити и прозрачни избори, укрепване и развитие на демократични институции, създаване на средства за борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

„Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България ние продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради съдебната ни система. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е доста обидно за всяка една нация“, отсече Борисов.

Във форума участват представители от Европа, Северна Африка и САЩ – политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които обсъждат промените в арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
11
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Ухаа, голяма смяна бре, Румен пак е заделил от амфета за отдел "Пропаганда"
179
3
 
19
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Толкова *** човек на такова високо ниво не сме имали никога в цялата история на България. Срам за нацията.
178
3
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Плочата, че който не харесва мутромафиотчето от Банкя, марионетка на Правешкия клан на БКП е комунист - доста се поизтърка. Крайно време е да я смените, другари милиционери.
177
2
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
"Той изтъкна, че целта на международния форум в София е не да предлага готови модели, а да запознаем представителите на арабските страни с нашите поуки положителни и отрицателни."Най-важната поука - не гласувайте за мутри!
176
2
 
20
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко най-накрая разкри формулата на успеха пред арабите - Дюнер квадрат = шменти капели
175
19
 
4
 
Отговори
ФЕН преди 13 години
КАК СТЕ ДНЕС ГАДНИ ЧЕРВЕНИ *** ...ВЪРВИ ЛИ ПИСАНЕТО ТУК ???
174
1
 
19
 
Отговори
АЗ преди 13 години
ПИТАТЕ ЛИ СЕ ОЩЕ КОЙ ПОРЪЧА И УБИ ГЕОРГИ СТОЕВ.
173
2
 
26
 
Отговори
МУТРЕНСКА ДЕМОКРАЦИЯ преди 13 години
ЖАЖДАТА НА МУТРАТА СЪЩО НЕ ПОЗНАВА ГРАНИЦИ - ПАРИ, КОЛИ, ВЛАСТ, КРЪВ...
172
2
 
27
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Само вижте рапонската усмивка на Боко....
171
2
 
26
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Герберастче, нещо не ти се получават манипулацийките.Народът проглдна - след 2 години празни приказки, беднотия и гладория, докато мутро олигарсите направиха яки пачки от контрабанда и кражби от парите за магистралите.Просто не фърфиш, жалък си ...
170
15
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Само БСП!
169
10
 
3
 
Отговори
ivza преди 13 години
До 161-шапка ти свалям.Ще добавя и следното-Бойко, корегирай се-точно "българската демокрация" е вносна и продължават да ни я насаждат дори и с намеса такива като твоите приятели-американският посланик и другите около него.Поне не се излагай, проверявай си речите, дори и да вярваш безпрекословно на тези които ги пишат.
168
15
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Бря бря, като гледам форума, нормалните хора са на работа, червените агенти на Кутев - също. Мила родна картинка.
167
13
 
3
 
Отговори
още от 151 преди 13 години
12 години работих като шофьор на мафията, пренасях пратки хероин и амфетамин за Румбата, возил съм него и негови хора. Имам информация за всичко, затова пиша книга, която скоро ще издам. Като за начало ще започна да публикувам откъси тук ;)
166
2
 
13
 
Отговори
пик преди 13 години
Ако приложат нашия модел на демокрация, ще станат половината емигранти, една трета мъртъвци и една трета роби на техни мафиоти. Тежко им и горко, ако станат като нас? След втората година ще намразят и майките си, дето са ги родили. Защото при нас бе такава демокрация, че си беше тотална връзкарска диктатура.
165
0
 
0
 
! Отговори
Румен Петков преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Не е вярно, не ми отнеха визата заради търговия с наркотици, а за пикаене във фонтан. Заклевам се в детето на Станишев!
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Гербера изтрещя пичове! Смилете се! Цветанов няма да му плати и днес! Губи битката с опозицията:) За справка вижте пост 163!:)))))
163
15
 
3
 
Отговори
Хехе преди 13 години
Понеже наближават избори, БСП са дали някой лев на клакьорките си да висят по цял ден в Интернет да пишат простотии. Но народа помни какво грабене падна по време на тройната коалиция, помни и кампаниите от типа "бойкостов" и др. подобен черен PR. Помним и физиономията на мишока станишев на конференцията след изборите :-)
162
2
 
13
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
162Пропусна да споменеш, че съдружника на борисич - пашата, е племенник на генерал любен гоцев . Както се казва - Вечна дружба със ссср .....сега русия .
161
18
 
4
 
Отговори
ot 151 преди 13 години
Оу, нещо се засегнахте? В книгата, която пиша, има много и за Кутев, и за платените червени агенти. Разкриват се подробности за педофилските изпълнения на Гоце, как Дачков плати на наркомани да взривят Галерия, и цяла глава за убийството на Мишо Бирата от ***, изпратена от Алексей Петров. Има и за войната между Румен Петков и руската мафия в Ню Йорк за контрола на амфетамина, както и за червените канали на хероина за Западна Европа. Има и за фирма Надин,чрез която Гоце си купи Кремиковци