Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България изпадна в първата си рецесия от 12 години насамПрез 2010 г. средномесечният брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда в страната, е близо 351 хил. души, тоест със 70 хил. безработни повече спрямо 2009 2011 Ниво на безработицата.7 000 000 Българи2 200 000 пенсионери1 200 000 до 18 години3 600 000 в трудоспособна възраст.1 900 000 здравно неосигорени лица по данни на здравната каса. 600 000 без достъп до личен лекар 100 000 по други причини не се осигуряват.Реално 1 200 000 безработни в България или една трета от работещите.Да ни е честит Борисов и новия му морал.
37
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червените и това няма да ги спаси!!!
36
12
 
10
 
! Отговори
хохо преди 13 години
Да живее Боко-нашиот цар-ура...!!!
35
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕРАЗПЛАЩАНЕТО НА БОРИСОВ ДОВЕДЕ ДО ВСИЧКИ АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ И ВКАРА ДЪРЖАВАТА В КРИЗА.ПОСЛЕДСТВИЯТА БЯХА ЗАМРАЗЕНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ, ИНФЛАЦИЯ, ВИСОКИ ЦЕНИ, БЕЗРАБОТИЦА И ДР.ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО, БОРИСОВ ВОДИ И ПЪЛНА АНТИСОЦИАЛНА ПОЛИТИКА КАТО ЗА МАГИСТРАЛИ МИЛИАРД ЩЕ СЕ НАМЕРИ НО ЗА РАБОТЕЩИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ПАРИ ВСЕ НЯМА И НЯМА.ВЯРНО СПРЯХА ОТВЛИЧАНИЯТА НО СЪЩО ТАКА Е ВЯРНО, ЧЕ БОРИСОВ НАНЕСЕ ЩЕТИ ЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ НА ДЪРЖАВАТА.ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ТЪРПИ ЛИШЕНИЯ ВСЕКИДНЕВНО ЗАРАДИ БОРИСОВ. Е КАЖЕТЕ МИ КАК ДА КАЖА И ЕДНА ДОБРА ДУМА ЗА ТОЯ.ЖАЛКОТО Е, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАКОНИТЕ НИ НЕ СА КАТО КИТАЙСКИТЕ ИНАЧЕ ТАКИВА КАТО БОРИСОВ ЩЯХА ДА СЕ ПОЗАМИСЛЯТ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ.
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПАРТИЯТА МАЙКА И ОТРОЧЕТАТА И.БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП: 27.09.2007 г. "Бил съм член на БКП, както другите момчета във факултета "Противопожарна отбрана" на МВР", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия. ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ бивш член на БКП.ЦЕЦКА ЦАЧЕВА бивш член на БКП.Кристалина Георгиева бивш член на БКП КРЪСТЕНА НА СТАЛИН: КРИ СТАЛИН АНикой не попита Фандъкова дали е била член на БКП преди промените. Кой можеше да стане директор на училище тогава?ЕДИН ЧОВЕК ТУК КАЗА, ЧЕ БИВШИ КОМУНИСТИ НЯМА.
33
22
 
7
 
! Отговори
ДО 30 преди 13 години
НИТО ТАКА ОБИЧАНИТЕ ОТ ТЕБ КОСТОВ ЦАРЯ И СТАНИЩЕВ НЕ СА УПРАВЛЯВАЛИ В СВЕТОВАНА ИКОНОМИЧСКА КРИЗА, НИТО КОСТОВ НИТО ЦАРЯ НИТО СТАНИШЕВ НЕ СА ВЛАГАЛИ ТОЛКОВА В ИНФРАСТРУКТУРАНИТО КОСТОВ НИТО ЦАРЯ НИТО СТАНИШЕВ НЕ СА БИЛИ ПОДЛОЖЕНИ НА ТАКЪВ БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН НАТИСК ОТ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПАСМИНА НА СТРАНАТА.
32
1
 
10
 
! Отговори
PITAM AZ преди 13 години
EDNO 6TE VI KAJA SAMO BAT BOKO GO BOLI FARA SADRUJNIK E V MNOGO FIRMI NE MU PUKA 4OVEKA SI IMA MNOGO PARI NO E MALKO NAGLO DA KAZVA V BG SE JIVEE DOBRE PITAM AZ GOSPODIN BOIKO AKO SE JIVEE6E DOBRE 6TQXA LI DA ISKAT 200000 BALGARI DA NAPUSNAT DARJAVATA NEKA SI OTGOVORIM NA TOZI VAPROS S POVI6ENA TRUDNOST KAKVO NAPRAVI BOKO SAMO ZA MAGISTRALI GOVORI ZA TEATRI NQMA LO6O NAISTINA SAMO 4E NA HORATA V DJOBOVETE IM DRANKAT JALTITE STINKI I SAM SIGYREN 4E NARODA GO BOLI ZA TIA MAGISTRALI
31
8
 
17
 
! Отговори
ДОЛУ БКП преди 13 години
ГЕРБ МАЛКО ПО МАЛКО СЛЕД ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ И ПАДЕНИЕТО НА БОРИСОВ ЩЕ БЪДЕ ИЗМЕТЕН ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА.
30
2
 
31
 
! Отговори
Ода за ГЕРБ: преди 13 години
Благодарим ти Партийо любима,затова, че днес те има.Благодарим за грижата голяма,макар, че пенсиите нови пак ги няма.Благодарим ти за стандарта на салама,какво, че гледаме го само на реклама.Благодарим за хляба и водата,какво, че скача им цената.Благодарим и за цената на бензина,Не пътуваме, не ходим в магазина.Благодарим за новите ни магистрали,за да ги има, никога и нищо не сме яли.Благодарим ти за борбата с Октопода,как хубаво е с белезниците на пода!Благодарим за близостта голяма,от Цецо никой вече тайни няма.Благодарим ти за Шенген,чакаме го вече всеки ден.Благодарим за перспективата пред нас,но най-добре - без Вас
29
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Borisov,molia te hodi si sam! Vmaniachen si za vlast,veche ti vikame KADAFI
28
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЩЕ ВЪРНЕ ЛИ МУРГИНА ПАРИТЕ? ЩЕ ГИ ВЪРНЕ ДРУГ ПЪТ.ВЕЛИКОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА ГЕРБ: БУТАНЕ БАРБЕКЮТО НА ДОГАН.ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ОТКЛОНЯВА С ГЛУПОСТИ ДОКАТО ДЪРЖАВАТА СЕ СРИВА.
27
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НИТО КОСТОВ НИТО ЦАРЯ НИТО СТАНИШЕВ НЕ СА СЕ НЕРАЗПЛАЩАЛИ И С ДЪРЖАВНИ И С ЧАСТНИ КАКТО ГО НАПРАВИ БОРИСОВ И УМИШЛЕНО ВКАРА ДЪРЖАВАТА В КРИЗА.НИТО КОСТОВ НИТО ЦАРЯ НИТО СТАНИШЕВ НЕ СА ЗАМРАЗЯВАЛИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ КАКТО ГО НАПРАВИ БОРИСОВ.И КОСТОВ И ЦАРЯ И СТАНИШЕВ УВЕЛИЧАВАХА ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ЗА РАЗЛИКА ОТ БОРИСОВ КОЙТО ГО СТОПИ С 2 МИЛИАРДА ЗАСЕГА И УВЕЛИЧИ ВЪНШНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ С 1,4 МИЛИАРДА.ОТ 12 ГОДИНИ НАСАМ НЕ Е ИМАЛО ПО-ЛОШО ФИНАНСОВО УПРАВЛЕНИЕ ОТ СЕГАШНОТО!
26
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бюджетна измама за над 1 млрд. лв. на Бойко Борисов и Дянков 2010г. Симеон Дянков обяви сензационно, че правителството е открило скрити задължения на предишното правителство за 2,15 млрд. лв. за 2009 г.Премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков са хванати в голяма лъжа и манипулиране на данните за държавния бюджет, представяни пред обществото с цел двамата да прикрият своя провал и да прехвърлят вината на предходното правителство. Дянков и Борисов е трябвало да избират между лъжата и признаването на пълния си провал. И са избрали лъжата.Бюджетът за 2009 г. завърши с кешов дефицит от 530 млн. лв. Официално записаният в Евростат дефицит на България за 2009 г. беше с близо 400 млн. лв. повече В началото на юни 2010-та правителството внесе в парламента актуализация на бюджета за 2010 г. То залага касов дефицит от 3.3 млрд.лв. Там обаче има само 660 млн. лв. за покриване на стари задължения към бизнеса. Въпросът е какво става с останалите обявени задължения известните 400 млн. лв. плюс "откритите" преди два месеца 1,5 млрд. лв. Губят се поне 1,2 млрд. лв. Единственият логичен отговор е, че никога не е имало такива задължения. И ако има някакви задължения, те са други (например към болници, невърнато ДДС и др.), а не "откритите" през април 2010-та. Тоест това са задължения на сегашното, а не на предишното правителство.
25
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господа съдии, само след една година вие ще сте остнете един кошмар в нашето съдопроизводство. Сбогом другариииииии - пролетарииииииии!
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАКЛЕВАМ СЕ В ДЕЦАТА СИ. МАЛКО СЛЕД ТОВА ИЗЛЕЗНА СКАНДАЛА СЪС БИРАТА И КАК КАЗВА ДА НЕ СЕ ПРОВЕРЯВА МИНТИЧЕСКИ СКЛАД ЗА АКЦИЗИ.ПРИЗНА СИ ЗА РАЗГОВОРА И ЗАЯВИ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА МУ БИЛ КАЗАЛ. КОСТОВ ГО СМЪМРИ, ЧЕ СИ Е ПРИЗНАЛ.СЛЕДВА ВОТ НА ДОВЕРИЕ ЗА ДА ЗАМАЖЕ ПОЛОЖЕНИЕТО И ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ СЕБЕ СИ.
23
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде измислената партия ГЕРБ отиде у кошчето за ***.
22
14
 
32
 
! Отговори
АТ преди 13 години
Ако има достойнство-няма нужда от вот на недоверие!Да си подаде оставката сам!
21
3
 
26
 
! Отговори
DO BORISOV преди 13 години
VZEMI NA KRASIO TEFTERA AKO NE ZNAES KOI DA IZGONIS
20
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО НА ГОЦЕ НЕГОВИТЕ ХОРА СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ОБЕЩАНИЯТА СТРИКТНО, ХУБАВОТО Е ЧЕ В МНОГО БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ МАРИОНЕТКИ ОТ КС И ВСС ЩЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ГЕРБ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА ИСТИНСКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С РАБОТЕЩО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.
19
8
 
20
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Че няма да стане нищо, ясно е! Боко си има достатъчно послушковци в парламента, и крепимъдурниците от атака са там, и къде със заплахи, къде с шантаж, къде с пари...няколко яневите лумпенчета прикоткаха....така че, ясен е вотът! Ама поне се надявам, покрай вота, Боко да ни обогати с нови неподозирани и невероятни свои прозрения, като тези за дюнерите, за трансферния пазар за студенти и др. подобни смешки! Той сега, като е на спокойствие ги ръси ежесекундно, пък ако е под напрежение...весело ще е